• Informacje na temat:

    koncentrat do barszczu

Artykuły na temat: koncentrat do barszczu
  • Skład na 6 porcji: Barszcz: 500 g buraków, 1 włoszczyzna, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, sól, pieprz,cukier do smaku, 2 łyżki koncentratu buraczanego Uszka: szklanka mąki, 1 jajko, 100 g suszonych grzybów, 1 cebula, masło do smażenia, sól i pieprz...

  • Składniki na 8 porcji: ● pół kg buraków ● włoszczyzna ● 2 ząbki czosnku ● liść laurowy ● ziarenka pieprzu ● 2 łyżki koncentratu buraczanego. Uszka: ● szklanka mąki ● sól ● pieprz ● 5 dag suszonych grzybów ● cebula ● jajko ● olej.

  • ​Barszcz wegetariański

    Pokrój warzywa. Buraki i marchew wrzuć na rozgrzana oliwę. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż 4 minuty. Dodaj paprykę i cukinię. Dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Zagotuj 1,5 l wody i wrzuć fasolę, dodaj warzywa z patelni oraz kapustę. Gotuj ok. 45 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj podsmażona cebulę i czosnek. Dopraw sokiem z cytryny i czosnkiem. Podawaj z łyżką śmietany.

  • Składniki na 4 porcje: 3 czubate łyżki suszonych buraków, 1/2 szkl. koncentratu buraczanego, 1 litr zimnej wody, 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny, 1 mała cebula, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu, sól morska do smaku; Dodatkowo: uszka z grzybami...

  • Barszcz śliwkowy

    Składniki: Po 10 suszonych grzybów oraz śliwek, 2 duże buraki, 1/2 małej główki białej kapusty, 1 marchewka, 1 cebula, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, cukier, sok z cytryny, pieprz, olej.

  • ...•Składniki na 6 porcji : ÷ 2 –3 buraki ćwikłowe ÷ 3–4 suszone borowiki ÷ 50 dag wołowiny na rosół ÷ 1 pęczek włoszczyzny z kapustą ÷ 15 dag fasoli ÷ 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ÷ 1 łyżka oleju ÷ 2 ząbki czosnku ÷ 4 ziarenka ziela angielskiego ÷ 2 listki laurowe, sól, pieprz, cukier...

  • Składniki na 4-5 porcji: 20 dag  białej fasoli, 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego, 50 dag buraków, 2 marchewki, 1 pietruszka, mały kawałek selera, ćwiartka kapusty włoskiej lub białej, 1 cebula, 2 listki laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 3-4 średnie ziemniaki, 2 łyżki octu winnego, 10 dag koncentratu pomidorowego, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, cukier, sól, pieprz, 3-4 łyżki...

  • Składniki: 10–12 suszonych grzybów (np. podgrzybków albo borowików), 4–5 suszonych śliwek, 3 buraki ćwikłowe, 1 duża marchewka, 1 cebula, 20 dag mrożonej żółtej fasolki szparagowej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, szczypta cukru, 2 łyżki oleju, sok wyciśnięty z 1 cytryny lub 2–3 łyżki octu winnego.

  • Składniki na 4 porcje: 15 dag drobnej białej fasoli, 2 buraki ćwikłowe, 4 małe ziemniaki, 1 pęczek włoszczyzny z kapustą, 1 duża cebula, po 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i oleju, 1 l bulionu warzywnego, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól, pieprz, cukier, 2 ząbki czosnku, 4 małe bochenki chleba, kwaśna śmietana i natka do dekoracji.

  • Składniki na 6 porcji: 15 dag fasoli, po 3 buraki, ząbki czosnku oraz suszone borowiki, 1 pęczek włoszczyzny, 2 listki laurowe, 1,5 l bulionu mięsnego, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, cukier, natka.

Wideo na temat: koncentrat do barszczu
  • Najlepszy barszcz czerwony - nie tylko na święta!

    Barszcz czerwony - każdy uwielbia ten aromatyczny wywar z buraków. Jak zrobić porządny barszcz czerwony? Mało kto wie, że przygotowanie prawdziwego barszczu, bez używania koncentratów z torebki, zajmuje naprawdę mało czasu. Poznajcie nasz najlepszy sposób na barszcz czerwony - będzie tani, szybko przygotowany i przede wszystkim zdrowy!

  • Najlepszy barszcz czerwony - nie tylko na święta!

    Barszcz czerwony - każdy uwielbia ten aromatyczny wywar z buraków. Jak zrobić porządny barszcz czerwony? Mało kto wie, że przygotowanie prawdziwego barszczu, bez używania koncentratów z torebki, zajmuje naprawdę mało czasu. Poznajcie nasz najlepszy sposób na barszcz czerwony - będzie tani, szybko przygotowany i przede wszystkim zdrowy!

Przepisy na temat: koncentrat do barszczu
  • Ostry barszcz

    Sposób przygotowania 1. Namoczoną fasolę ugotuj. Pierś kurczaka opłucz, oczyść, zalej 1,5 litra wody, gotuj 20 minut. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa. Wrzuć przyprawy. Gotuj 20 minut.  2. Gdy warzywa zmiękną, dodaj fasolę, posiekaną natkę pietruszki i koncentrat pomidorowy. Zabiel zahartowaną śmietaną. Podawaj z białym pieczywem.  

  • Barszcz z grzybkami i śliwkami

    Składniki na 6 porcji: 10 suszonych grzybów, 8 suszonych śliwek, 2 buraki ćwikłowe, 1 marchewka, 1 cebula, 1/2 główki kapusty, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, 5 listków laurowych, 4 ziarenka ziela angielskiego, sok z 1 cytryny, 2 łyżki suszonego majeranku, sól, szczypta cukru.

  • Barszcz po podlasku

    Składniki na 9 porcji: - po 10 suszonych grzybów i suszonych śliwek, - 2 buraki, - marchewka, cebula, - 1/2 główki małej kapusty białej, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - sól, cukier(...) w paseczki grzyby, koncentrat pomidorowy, wlać 2-3 szklanki gorącej wody i gotować na niewielkim ogniu 10 minut. Włożyć śliwki, połączyć z ugotowaną kapustą i burakami. Doprawić do smaku solą, cukrem...

  • Chłodnik z botwinki, z jajkiem

    ...liście botwinki, gotuj jeszcze 2 minuty. Zdejmij  z ognia, dodaj koncentrat barszczu. Odstaw barszcz, aby ostygł.  2. Przełóż jogurty do miski. Dodaj odrobinę barszczu i dokładnie wymieszaj, aby nie pozostały grudki. Wlej jogurt do barszczu. Wymieszaj.  3. Pokrój drobno rzodkiewki i ogórki, posiekaj szczypiorek i koperek. Dodaj do chłodnika, przypraw do smaku. 4. Wstaw chłodnik do lodówki...

  • Chłodnik idealny na upały

    ...pozostałe składniki: czosnek, pokrojone ogórki oraz rzodkiewki. Znowu mieszamy, po czym wlewamy koncentrat barszczu. Doprawiamy całość do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie cytryną (jeśli chłodnik...

  • Barszczyk w najsmaczniejszych wersjach

    .... Gotuj ok. 20 minut. Po 10 minutach wrzuć kapustę, ziemniaki i buraki.  2. Barszcz wymieszaj z koncentratem. Przypraw solą, pierzem, cukrem i roztartym czosnkiem. Gotuj ok. 10 min. Ew. udekoruj ziołami(...) ziemniaków). Dodaj grzyby. Gotuj 15 min. Dołóż ziemniaki. Gotuj 10 min. Dodaj ugotowaną fasolę i koncentrat. Wyjmij mięso, pokrój je, włóż do zupy. Dopraw ją solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z jajkami...

  • Na upały najlepszy chłodnik

    ..." Katarzyny Meller. Do przygotowania chłodnika (dla jednej osoby) potrzebujemy: 1 duży kefir lub zsiadłe mleko, łyżkę koncentratu barszczu, pół jajka na twardo, pół ogórka, 1 ogórek małosolny, 2-3 rzodkiewki(...) czosnek mieszamy z odrobina soli. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Łączymy kefir z koncentratem, dodajemy posiekane warzywa i zieleninę. Na wierzch kładziemy pół jajka na twardo. Dekorujemy jeszcze...

  • Lekki barszczyk  ukraiński

    Składniki: 2 buraki ćwikłowe, 1 pęczek włoszczyzny z kapustą,  1 niewielka cebula,  4-5 szkl. bulionu drobiowego (może być z kostki),  po 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i oleju,  2 ząbki(...) (gdyby zupa była zbyt gęsta, dolej gorącej wody). Barszcz przypraw solą, pierzem, cukrem i roztartymi ząbkami czosnku. Gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania zupę wymieszaj z koncentratem i ew...

  • Barszczyk ze śliwkami

    ...sokiem porzeczkowym lub wiśniowym. Nie należy używać do barszczu octu lub kwasku cytrynowego. Doprawić koncentratem buraczanym i, jeśli kto lubi, roztartym ząbkiem czosnku. Gorący barszcz rozlać do(...) angielskiego i pieprzu, - pół szklanki niesłodzonego soku z czerwonych porzeczek lub wiśni, - 2-3 łyżki koncentratu buraczanego, - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie na...

  • Barszczyk z uszkami

    Składniki na 8 porcji: - 50 dag buraków, - włoszczyzna, - cebula, - 2 ząbki czosnku, - liść laurowy, - ziarenka pieprzu, - 2 łyżki koncentratu buraczanego Uszka: - szklanka mąki, - sól(...) Przygotowanie: 1. Ugotuj wywar z warzyw, dodaj starte buraki, posiekany czosnek. Gotuj 30 min. Przecedź, dopraw, dodaj koncentrat. 2. Z mąki, soli i wody zagnieć pierogowe ciasto. Zrób farsz: pokrojoną cebulę...

Dyskusje na temat: koncentrat do barszczu
  • Re:  dobra, szybka zupa na zimowe popołudnia

    Zupa w 5 minut - barszcz czerwony z jajkiem (dla 2 osób): Ugotować na twardo 4 jajka. Zagotować 2 szklanki wody z kostką bulionową z kurczaka, zielem angielskim i liściem laurowym. Zdjąć z ognia i wlać koncentrat barszczu do smaku. Nie zagotowywać ponownie.

  •  Re:  dobra, szybka zupa na zimowe popołudnia

    dolać koncentrat barszczu czerwonego i majeranek suszony, no odrobinka mleka lub śmietanki i gotowe :)

  • Re: Ostry barszcz

    koncentrat pomidorowy do barszczu????????? dziwne mi to

  • Re: Barszcz ukraiński

    To taki uproszczony przepis na barszcz ukraiński.Włoszczyznę oraz buraki do barszczu ukraińskiego najlepiej pokroić w słupki,oczywiście warzywa powinny być surowe .Fasolę też najlepiej samemu ugotować.Cebulę i włoszczyznę przesmażyć na tłuszczu i dopiero wtedy dodać do bulionu. Surowe buraki pokrojone w słupki smażyć na patelni aż będą miękkie,potem dodać koncentrat pomidorowy (lub przecier

  • Re: Barszczyk małorosyjski na żeberkach i kurczaku

    a po co ten koncentrat do barszczu?

  • Re: Pierogi i uszka przygotuj tydzień  przed świętami

    Fajną jest tradycją jedzenie w Wigiliję barszczu czerwonego (do pierogów z kapustą i grzybami) jak i jedzenie zupy grzybowej z makaronem. No cóż nie każdy odczuwa klimat świąt i potraw tak samo, lecz by tradycji stało się zadość podajmy 12 potraw, a ja zaczynam właśnie od barszczu czerwonego, na który przepis podam niżej. Składniki: • koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych Pińczów • kostka

  • Re: Wymarzona Wigilia

    doprawić, dodać koncentrat buraczany i wylać ten badziew jak się barszczu nie umie.............