• Informacje na temat:

    konfitura z sliwki węgierki

Artykuły na temat: konfitura z sliwki węgierki
  • Konfitury sliwkowe

    W niedziele tesciowa przywiozla nam cala skrzynke sliwek, z ich ogrodu. Nie sa to ani mirabelki, ani renklody ani wegierki tylko takie zwykle sliwki, troche...

  • Obecnie można kupić wiele odmian śliwek. Ale wciąż największą popularnością cieszą się węgierki, które dodaje się do ciast i z których robi się powidła....

  • Składniki na 12 porcji: 60–70 dag śliwek węgierek, 40 dag mąki pszennej, 4 jajka, 4 łyżki mielonych migdałów, 2/3 szkl. cukru, 1 kostka masła, 1 szkl. konfitury morelowej lub pomarańczowej, 4 łyżki grubych wiórków kokosowych, szczypta soli, tłuszcz i trochę tartej bułki do przygotowania formy.

  • Pieczona gęsina  z sosem żurawinowo-śliwkowym

    Składniki : podwójna pierś z gęsi • 2 nogi z gęsi • szkl. czerwonego wytrawnego wina • oliwa. Marynata: 5 łyżek oliwy • 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku • 2 łyżeczki suszonego majeranku, sól, pieprz . Sos: 250 g świeżej żurawiny • 400 g śliwek (najlepiej węgierek, mogą być mrożone) • 2,5 łyżki brązowego cukru • 2 gwiazdki anyżu • kawałek kory cynamonu (4 cm) • 1/2 łyżeczki tartego imbiru.

  • Jak śliwka w sos

    ...słońcem i smakowały delikatnie białym wapiennym pyłem z drogi biegnącej obok sadu. Dziś z takich samych śliwek robię chutney. To słodko-kwaśna konfitura z dużą ilością przypraw, którą podaję do mięsa lub dojrzewających serów. Do tego przepisu nadają się też polskie małe węgierki. Trzeba do nich dodać jedną lub dwie antonówki, cebulę, czosnek, imbir, goździki i na małym ogniu gotować w occie...

  • Niedzielny obiad

    ...pieczenia, 5 dag mielonych migdałów bez skórki, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1 żółtko, 45 dag śmietany kremówki, 6 jajekDD1 budyniu waniliowego, mąka i masło do blachy. Śliwki (najlepiej węgierki...

  • Goście, goście!

    ...której nalej wody. Piecz sernik w kąpieli wodnej w temp. 150°C ok. 1 godz. i 25 minut. Nie wyjmuj wcześniej! Konfitura ze śliwek: 300 g śliwek węgierek (mrożonych), 50 g octu winnego, 150 g cukru...

  • A na deser... marcepanowo-sliwkowa tarta

    ...oleju... Niech stygnie.   Sliwki kroimy na plastry. Marcepan wraz z bialkiem i z konfitura miksujemy na jendolita mase. Ciasto rozwalkowujemy. Ukladamy je na blasze, na pergaminie. Na ciescie rozsmarowujemy mase marcepanowa , zostawiajac 1-2 cm brzeg. Na niej ukladamy sliwki. Na koniec lamiemy na kawaleczki nasze chrupki i ukladamy je na wierzchu ciasta. Brzegi ciasta zwijamy do srodka...

  • Ciasta ze śliwkami

    Przetwory i spółka Węgierki do knedli Do nadziewania knedli i do ciast najlepiej nadają się węgierki. Renklody i ulena to śliwki deserowe, ale dobre są też na kompot. Cierpkie mirabelki nie(...) powidła Poza sezonem do ciasta (drożdżowego, kruchego) można wykorzystać śliwkowe powidła: dojrzałe, pozbawione pestek węgierki (2,5 kg) gotować na wolnym ogniu, mieszając (rondelka nie przykrywać). Po...

  • Smaczne przetwory domowe

    ...moreli, brzoskwiń, wiśni, jeżyny, antonówki czy winogron. - We wrześniu i październiku sezon przetwórczy nie jest już tak intensywny. Dojrzewają głównie gruszki, śliwki węgierki i późniejsze odmiany...