• Informacje na temat:

    konfitura z żurawiny wino

Artykuły na temat: konfitura z żurawiny wino
  • Konfitura z cebuli

    Składniki na 2 małe słoiczki: 5 dużych czerwonych cebul (ok. 50 dag), 1 kwaśne jabłko, 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 2 łyżki brązowego cukru, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 200 ml wody, 5 łyżek oleju, np. rzepakowego, 3-4 łyżki octu balsamicznego, 2-3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek, sól, pieprz.

  • Składniki na 2 małe słoiczki: 5-6 dużych czerwonych cebul, 6 łyżek oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 100 ml czerwonego lub białego wytrawnego wina, 200 ml wody, 2 łyżki suszonej żurawiny, 3 listki laurowe, sok z ½ cytryny, 4 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz...

  • Skład na 16 porcji: ● 320 g mąki ● 365 g cukru ● 500 ml wytrawnego czerwonego wina ● 8 jaj ● opakowanie cukru waniliowego ● łyżeczka proszku do pieczenia ● pomarańcza ● 2 gruszki ● gwiazdka anyżu ● 2 laski cynamonu ● 25 g kakao ● 50 g białej czekolady ● 50 g konfitury z żurawiny ● szczypta soli.

  • ...5 dużych czerwonych cebul obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Duś cebulę ok. 15 min na małym ogniu. Dodaj 3 łyżki brązowego cukru, 2-3 łyżki świeżej lub suszonej żurawiny, 100 ml czerwonego wina, pół szklanki wody. Duś cebulę na małym ogniu ok. 60 min, często mieszając. Dopraw solą, pieprzem, 4 łyżkami octu balsamicznego i sokiem z połówki cytryny...

  • Składniki na 10 porcji: 2 kg filetu z indyka, 50 dag mieszanego mielonego mięsa, po 10 dag suszonej żurawiny i różnych orzechów, 1 cebula, 1 czerstwa bułeczka, 4 plasterki wędzonego boczku, 2 szkl. bulionu warzywnego, 150 ml białego wina, 2/3 szkl. konfitury żurawinowej, sól, pieprz...

  • Pieczona gęsina  z sosem żurawinowo-śliwkowym

    Składniki : podwójna pierś z gęsi • 2 nogi z gęsi • szkl. czerwonego wytrawnego wina • oliwa. Marynata: 5 łyżek oliwy • 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku • 2 łyżeczki suszonego majeranku, sól, pieprz . Sos: 250 g świeżej żurawiny • 400 g śliwek (najlepiej węgierek, mogą być mrożone) • 2,5 łyżki brązowego cukru • 2 gwiazdki anyżu • kawałek kory cynamonu (4 cm) • 1/2 łyżeczki tartego...

  • Składniki na 3 porcje: 6 plasterków szynki, 6 kolb cykorii, 2 gruszki, 1 cebulka, 1 łyżeczka + 2 łyżki masła, 150 ml białego wina, 30 dag śmietany kremówki, 10 dag sera pleśniowego, 2 łyżki zasmażki błyskawicznej, 3 łyżki bułki tartej, 4 łyżki konfitury żurawinowej, sól, pieprz...

  • Rolada  z indyka

    ...mięso się przyrumieniło. • Podawaj na sałacie, udekorowane śliwkami i orzechami. Świetnym dodatkiem będzie konfitura z żurawiny.

  • Cebula w roli głównej

    ...kolor. Wyjmij łyżką cedzakową, ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło lub zimno z sosem chili lub ketchupem. Konfitura z cebuli Składniki na 2 małe(...), 2 łyżki suszonej żurawiny, 3 listki laurowe, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz. Cebulę obierz z łupin i pokrój ją w cienkie krążki lub posiekaj w niezbyt drobną kostkę. Do garnka...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...i pieprzem. Zalać bulionem i czerwonym winem, dodać tymianek i gotować na średnim ogniu ok 15 minut. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wino białe ocet winny i miód zagotować w rondelku i gotować przez ok. 10(...), - 3 łyżki żurawiny do mięs, - minikosteczka Knorr - ostre papryczki, - 3 łyżki oleju, - 1 łyżka majeranku, - pieprz, Karmel: - szklanka cukru, - łyżeczka wody, - łyżeczka octu Przygotowanie...

Przepisy na temat: konfitura z żurawiny wino
  • Przetwory do mięs i serów

    Aromatyczny czosnek, żurawina, grzybki w occie czy konfitura z czerwonej cebuli to niezastąpione dodatki do zimowych kanapek, sałatek oraz przystawek.

  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    ...½ łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 goździki 2 gwiazdki anyżu 3 łyżki czerwonego octu balsamicznego 250 ml czerwonego wytrawnego wina 4 czubate łyżki konfitury z żurawiny syrop klonowy (do smaku(...) pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przyprawy i wlewamy ocet balsamiczny. Podgrzewamy chwilę aby ocet odparował, dodajemy czerwoną kapustę i wlewamy czerwone wino. Smażymy przez 10 min na silnym ogniu...

  • Made in USA

    Gloster lub Cortland, 2 białe cebule, 70 ml wina białego, 300 g żurawiny, 100 g cukru, 40 ml wody, 2 ogórki małosolne Usmaż boczek, cebulę i jabłka (ze skórką). Po dziesięciu minutach wlej wino(...) ziaren kolendry, sól, pieprz, 4 patyczki długości 15 cm, olej do smażenia mięsa, konfitura cebulowa: 3 cebule czerwone, 80 ml czerwonego wina, 100 g cukru, 40 ml wody Zmiel mięso na średnim...

  • Jak pozytywnie zaskoczyć bliskich w święta

    .... Całość podgrzewamy kilkanaście minut, zdejmujemy z ognia, blendujemy, a na koniec dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki.   Sos żurawinowy Składniki: mały słoik konfitury z żurawiny pół(...) jabłkowym, śliwkowym, żurawinowym, wiśniowym, a także z ostrym sosem chrzanowo-czosnkowym. Z kolei delikatne sosy na bazie jogurtów sprawdzą się jako dodatek do pierogów w czasie wigilijnej kolacji...

  • Dziczyzna

    ...myśliwy smak i zapach dziczyzny kojarzy z aromatem świeżej żurawiny i owoców jałowca. Konfitury z żurawiny błotnej są nieodłącznym towarzyszem mięsnych potraw nie tylko dlatego, że ich słodki smak(...). Z przypraw do marynat najczęściej wykorzystuje się jałowiec, czosnek, majeranek, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól. Natomiast najczęściej akompaniują dziczyźnie: konfitura...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...i pieprzem. Zalać bulionem i czerwonym winem, dodać tymianek i gotować na średnim ogniu ok 15 minut. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wino białe ocet winny i miód zagotować w rondelku i gotować przez ok. 10(...), - 3 łyżki żurawiny do mięs, - minikosteczka Knorr - ostre papryczki, - 3 łyżki oleju, - 1 łyżka majeranku, - pieprz, Karmel: - szklanka cukru, - łyżeczka wody, - łyżeczka octu Przygotowanie...

Dyskusje na temat: konfitura z żurawiny wino
  • Re: Do jakich potraw do gotowania dodajecie alkohol.

    , sok żurawinowy z niewielkim dodatkiem soku z cytryny, sok pomarańczowy Szampan - sok z białych winogron lub żurawiny zmieszany z gazowana woda mineralną Amaretto - aromat migdałowy Anyżówka - koper(...)Najczęściej używane zamienniki: Białe wino - sok z białych winogron z dodatkiem odrobiny octu winnego, białe wino bezalkoholowe Słodkie białe wino - sok z białych winogron zmieszany z odrobiną cukru