• Informacje na temat:

    koperty francuskie

Artykuły na temat: koperty francuskie
  • ​Makowe koperty z wiśniami

    Koperty z ciasta francuskiego nadziane masą makową i konfiturą wiśniową.

  • Makowe koperty z wiśniami

    Koperty z ciasta francuskiego nadziane masą makową i konfiturą wiśniową. Szybki deser do przygotowania w ostatniej chwili z masy makowej, która pozostała z innych makowych świątecznych wypieków. To jeden z tych, który nie wymaga zbyt dużo pracy, a wygląda, jakbyśmy spędzili przy nim kilka godzin. Słodziutkie, chrupiące, smakują wszystkim.

  • Składniki na 24 porcje: 40 dag białego sera, 10 dag cukru, 1 jajko, 2 łyżeczki wa niliowego proszku budyniowego,1 op. cukru waniliowego, 12 śliwek, 2 op. ciasta francuskiego, bita śmietana...

  • Składniki na 6 porcji: 40 dag ciasta francuskiego, 20 dag świeżego rabarbaru, 10 dag cukru trzcinowego, 1/2 torebki czerwonej galaretki (np. malinowej), cukier puder do posypania.

  • Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 20 dag brukselki, 10 dag startego żółtego sera, np. ementalera, sól.

  • Skład na 12 sztuk: ● opakowanie ciasta francuskiego ● 4 pomidory ● 1/2 szklanki tartego sera żółtego do zapiekania ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● 1 ząbek czosnku ● 1 jajko ● sól i pieprz do smaku ● serek homogenizowany naturalny do dekoracji...

  • Składniki: op. ciasta francuskiego, 8 małych pieczarek, pierś kurczaka, sól, pieprz, 8 plasterków sera, 2 łyżki zapiekanej cebu lki, łyżka przecieru pomidorowego, małe jajko, łyżka sezamu.

  • Opakowanie ciasta francuskiego, 10 dag sera feta, 6 orzechów włoskich, 10 dag plastr ów wędzonego łososia...

  • Składniki na 4 porcje: • 2 surowe ogórki • opakowanie serka śmietankowego • 2 łyżeczki płatków migdałowych • szczypiorek • czerwony kawior • sól. Paszteciki: • rolka ciasta francuskiego • kulka mozzarelli • biała część pora • kilka pieczarek • sól • pieprz • jajko • masło klarowane.

  • Składniki na 12 porcji: 50 dag gotowego ciasta francuskiego, 2 jajka, mąka, 25 dag naturalnego serka homogenizowanego (lub mielonego twarogu), 2-3 łyżki miodu, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 20 dag jasnych winogron.

Przepisy na temat: koperty francuskie
  • Koperty szpinakowe

    ...oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony  z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec...

  • Proste koperty szpinakowe

    Przysmak z ciasta francuskiego...

  • Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy: •30 minut wolnego czasu •Śliwki bez pestek Hortex – 1 opak. wystarczy na 20 ciasteczek •ciasto francuskie świeże lub mrożone •po łyżce drobno posiekanych(...) z bułką tartą. 3.Ciasto pokrój na kwadraty 4x4 cm, ułóż po 2-3 połówki śliwek i zawiń w koperty. 4.Piecz na złoty kolor, w temperaturze190-200˚C przez 15-20 minut. 5.Posyp cukrem pudrem.

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...syropu, by powierzchnia pomarańczy pozostała błyszcząca. Przepis pochodzi z książki  Moje wypieki na 4 pory roku ,  D. Świątkowskiej.  Makowe koperty z wiśniami Koperty z ciasta francuskiego(...) zbyt dużo pracy, a wygląda, jakbyśmy spędzili przy nim kilka godzin. Słodziutkie, chrupiące, smakują wszystkim. Sposób przygotowania Na stolnicę oproszoną mąką wyłożyć ciasto francuskie (jeśli jest...

Dyskusje na temat: koperty francuskie
  • Re: Ciastka francuskie

    ciastka francuskie z owocami , serem lub innym dowolnym nadzieniem: można je zrobić szybko z gotowego mrożonego ciasta francuskiego: plastry ciasta francuskiego rozmrażamy i kroimy na kwadraty (ok(...) kopertę, gotowe koperty układamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, smarujemy je białkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 15 minut,

  • Re: Ciasto Francuskie

    Bardzo dobre są jabłka w cieście zrobione w koperty. Robiłam również krokiety do barszczu. Coś w rodzaju ciasteczek z owocami, z budyniem,rurki z kremem, paluszki z kminkiem(skręcałam je) - również do barszczu. Pomysłów jest bardzo dużo.Pozdrawiam.

  • zwijanie ciasta francuskiego

    chce zrobic nadziewane ciastka francuskie i wszedzie pisza zwijac w koperty, mam pytanie-czy wystarczy je tylko palcami docisnac czy wymaga to czegos innego? z gory dziekuje za odp. i pozdrawiam

  • Re: zwijanie ciasta francuskiego

    ciasto francuskie kupuję z marketu, przechowywane w lodówce i zamrażam, przed wykorzystaniem rozmrażam i wszystko wychodzi ok. farsz też już nie raz dawałam gorący i nic się z ciastem nie działo, po prostu koperty trzeba mocno docisnąc palcami, a inne kształty dociskam widelcem, tak jak pierogi