• Informacje na temat:

    koszyczki z ciasta na wielkanoc

Artykuły na temat: koszyczki z ciasta na wielkanoc
  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    Wielkanoc – wielu z nas nie wyobraża sobie jej bez klasycznego żurku z białą kiełbasą, mazurka czy faszerowanych jajek. A może tym razem zrobić coś inaczej? Chcesz nieco odświeżyć wielkanocny stół? Tradycyjnie czy nowocześnie – jeśli co roku masz ten dylemat, to ten tekst jest dla ciebie! Zainspiruj się!

  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    ...wyobrażam sobie świąt bez rzeżuchy. Dodaję ją do potraw, przystrajam wielkanocne jaja. Pamiętasz zapach Wielkanocy z dzieciństwa?  - Do dziś noszę w sobie zapach świąt z rodzinnego domu. To był... zapach(...) polegał na tym, kto szybciej utrze ser w makutrze na sernik. Babcia gotowała jeszcze na Wielkanoc przepyszną babkę piaskową. Gotowała, tak, tak - bo specjalną formę z ciastem wkładała do gorącej wody...

  • W Wielkanoc jedz na zdrowie!

    Przesąd głosi, że spróbowanie każdego z produktów znajdujących się w wielkanocnym koszyczku zapewni smakoszowi szczęśliwe i długie życie. W tym twierdzeniu jest ziarno prawdy, bo niektóre wielkanocne przysmaki są nie tylko smaczne, ale też zdrowe.

  • Wielkanoc kojarzy nam się z wiosną i budzącą się do życia przyrodą, a także ze świątecznymi tradycjami, które w naszym kraju pielęgnuje się ze szczególną troską. I choć wiele dawnych zwyczajów na przestrzeni ostatnich lat uległo zmianie, wciąż z sentymentem wracamy do rodzinnego przygotowywania palm, pisanek i wielkanocnych specjałów.

  • Znane i nieznane tradycje wielkanocne

    Wielkanoc tuż, tuż. Czy znacie towarzyszące jej współczesne i prastare obyczaje?

  • Symbolika koszyka

    Przygotowanie koszyczka wielkanocnego to obrzęd średniowieczny. Poznaj, co symbolizują pokarmy, które tradycyjnie w nim święcimy.

  • Święta gwiazd

    Wielkanoc to, obok Bożego Narodzenia, najpiękniejszy i najbardziej rodzinny okres w roku. Bardzo często towarzyszy jej rozkwitająca do życia przyroda i wiosenny, słoneczny optymizm.

  • Wielkanocna awanturka

    ...zamrażalnika, a w lipcu cieszę się smakiem świeżego drożdżowego ciasta. A jeśli chodzi o dietetyczne pomysły, to ja przeciwnie. Baba najchętniej z kopy jaj! Marzena: Jedzenie wielkanocne, mimo obecności(...) w poście nawet ciastka, bo do ciasta dodaje się jajka, a tego zasady postu prawosławnego zabraniają. Marzena Rogalska: Poszczenie to pierwszy symboliczny porządek, jaki zaczynamy robić...

  • Małgorzata Ostrowska-Królikowska: Zastawiony stół należy do tradycji

    Kiedy zaczyna pani myśleć o świętach? Organizuje pani Wielkanoc "last minute" czy dużo wcześniej zabiera się za przygotowania? Małgorzata Ostrowska-Królikowska: Jestem kobietą pracującą, więc za(...) działać i zmieniać. Myślę, że to jest taka mądrość ludowa i życiowa - gdy idzie wiosna, człowiek ma ochotę posprzątać wokół siebie, odnowić otoczenie. Święta wielkanocne to przecież święta odrodzenia...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...z przezroczystego ciasta filo, wypełnione szpinakiem, pachnącym czosnkiem (spanakopites). Chrupiące niczym frytki zgrabne krążki kalmarów, usmażonych na oliwie w lekkim jak puch cieście. Albo grillowane(...) Wielkanoc pozwalano sobie na odrobinę szaleństwa. Przed domami ustawiano ruszty, na których tradycyjnie pieczono całe jagnię a aromat mięsa, zamarynowanego wcześniej w ziołach, roznosił się po okolicy...

Przepisy na temat: koszyczki z ciasta na wielkanoc
  • Święcelnik - popisowe danie wielkanocne śląskich gospodyń

    Półsłodkie drożdżowe ciasto pieczone z wędlinami w środku to jedna z tradycyjnych śląskich potraw wielkanocnych i popisowe danie pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Połomi.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...z przezroczystego ciasta filo, wypełnione szpinakiem, pachnącym czosnkiem (spanakopites). Chrupiące niczym frytki zgrabne krążki kalmarów, usmażonych na oliwie w lekkim jak puch cieście. Albo grillowane(...) Wielkanoc pozwalano sobie na odrobinę szaleństwa. Przed domami ustawiano ruszty, na których tradycyjnie pieczono całe jagnię a aromat mięsa, zamarynowanego wcześniej w ziołach, roznosił się po okolicy...