• Informacje na temat:

    krem budyniowy gotowany z masłem

Artykuły na temat: krem budyniowy gotowany z masłem
  • Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 8 łyżek cukru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Na krem: 5 żółtek, 5 łyżek cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 170 ml mleka, 9 dag masła lub margaryny. Ponadto: 4 łyżki dżemu truskawkowego, 50 dag truskawek, 2 łyżki posiekanych pistacji.

  • ...). Wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz ok. 30 min. Ostudź na kratce kuchennej, rozetnij na 3 placki. 3. Proszek budyniowy dokładnie wymieszaj z 3 łyżkami cukru oraz(...) utrzyj z resztą cukru na jasny krem. Ucierając, dodawaj po łyżce budyniu. Wsyp wszystkie zmielone orzechy, wymieszaj. Kremem posmaruj 2 placki, ułóż jeden na drugim i przykryj trzecim. Schłodź. Tort...

  • Składniki na ok. 20 porcji: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 5 dag zimnej margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Na krem: ½ l mleka, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 żółtka, 1 szklanka cukru pudru, 25 dag masła. Ponadto: 30 dag białej czekolady, 8-9 łyżek śmietanki kremówki 30 proc.

  • Składniki na 12-15 porcji: na spód: 2 jajka, 10 dag cukru, 100 ml oleju, 100 ml mleka, 1 szklanka mąki pszennej, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 80 dag brzoskwiń. Na krem: 500 ml mleka, 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 żółtko, 20 dag miękkiego masła. Ponadto: polewa czekoladowa, płatki migdałowe.

  • Składniki na 40 sztuk. Ciasto: 50 dag mąki pszennej typ 500, 4 dag drożdży, 9 żółtek, 2 łyżki cukru, 1/2 szkl. śmietany kwaśnej 18 proc., 1/2 szkl. mleka, 2 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki spirytusu, szczypta soli, 1,5 l oleju, 2 łyżki cukru pudru. Krem: 1,5 szkl. mleka, 1 budyń śmietankowy, 2 łyżeczki cukru, 1/2 szkl. śmietany 36 proc.

  • Skład na 8 porcji: Ciasto: ● 130 g mąki pszennej ● 80 g masła ● 40 g cukru pudru ● 1 żółtko ● szczypta soli ● 3 łodygi rabarbaru Krem: ● 1 budyń waniliowy ● 100 g cukru ● 200 g śmietany kremówki ● 150 ml mleka ● 1 białko...

  • Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 6 jajek, 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 125 ml oleju, 125 ml mleka, 4 łyżki kakao, 4 średnie gruszki, sok z ½ cytryny. Na krem: 500 ml mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 4 żółtka, ½ szklanki cukru, 30 dag miękkiego masła. Ponadto: polewa czekoladowa.

  • Składniki na ok. 25 sztuk: Na ciasto: 35 dag mąki pszennej, 3 dag cukru, 6 dag miękkiego masła, ½ szklanki wytrawnego białego wina, 1 jajko, szczypta soli; Na krem: 450 ml mleka, 2 łyżki cukru wanilinowego, 2 i ½ dag masła, 2 żółtka, 1 jajko, 10 dag cukru pudru, po 4 dag mąki pszennej i ziemniaczanej; Ponadto: 1 białko, ½ l oleju do smażenia, np. słonecznikowego, po siekane migdały, posiekane...

  • ..., a potem rulon pokroić na 10 plasterków. 3. Ciastka ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Proszek budyniowy wymieszać z 6-7 łyżkami mleka, pozostałe mleko zagotować z resztą cukru. Wlać rozrobiony(...) bułeczek. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 12-15 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

  • ...900 ml mleka, 25 dag cukru, 2 torebki budyniu waniliowego, 1,2 kg winnych jabłek, 6 jajek, szczypta soli, 1 torebka cukru wanilinowego, 15 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 40 dag masła, 20 dag gorzkiej czekolady, 5 dag oleju kokosowego, 20 dag śmietany kremówki.

Przepisy na temat: krem budyniowy gotowany z masłem
  • Budyń jaglany z kremem ze śliwki kalifornijskiej

    Składniki na 4 porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka migdałowego 2 szklanki wody 2 łyżki syropu z agawy lub miodu Skórka z cytryny 1 łyżka soku z cytryny Szczypta soli Krem ze śliwki kalifornijskie: 1 szklanka śliwek kalifornijskich Ok. ½ szklanki wody 1 łyżka masła 1,5 łyżki karobu 3 łyżki ksylitolu cukru lub miodu Ok. ½ szklanki mleka...

  • Krem z gruszką

    Składniki na 10 porcji: - paczka biszkoptów, - 10 łyżek dżemu np. malinowego, - gruszki w zalewie (40-50 dag owoców i 400 ml zalewy), - 100 ml czystej wódki, Krem budyniowy: - 2 szklanki mleka(...) biszkoptami. Dodać po łyżce dżemu. Polać zalewą gruszkową wymieszaną z wódką. Powkładać do pucharków gruszki pokrojone na cząstki. Przykryć kremem budyniowym, polać polewą czekoladową. Całość odstawić...

  • Kremówka w polewie

    ...w kostkę. Oprósz mąką, domieszaj do masy. Przełóż ją do foremki wyłożonej pergaminem. Piecz 60 minut w 180°. Ostudź. 2. Krem: mąki i cukier wymieszaj z 1/2 szkl. mleka, resztę zagotuj. Wlej zawiesinę z mąkami, zmniejsz ogień i gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudź. Masło ucieraj, dodając małe porcje budyniu. 3. Czekoladę na polewę rozpuść w kremówce. Na ciasto wyłóż masę budyniową...

  • Tarta z masą malinową

    ...z 200 ml soku. Zagotuj. Proszek budyniowy połącz z pozostałym sokiem. Wlej do owoców. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Dołóż do niej migdały. Przestudź i rozsmaruj na kruchych spodach. 3. Krem: krem(...) ml soku z malin albo owoców leśnych 5-7 dag drobno posiekanych migdałów  Krem: 20 dag kremu czekoladowego typu nutella 50 ml nalewki z malin Sposób przygotowania: 1. Spód: mąkę...

  • Ziemniaczane krążki z rabarbarem

    ...masło. Odstaw je na godzinę do wyrośnięcia.  2. Obłożenie: rabarbar oczyść, pokrój na kawałki. Gotuj je ok. 5 minut w soku jabłkowym. Odcedź, wystudź. Krem: z mleka, cukru oraz proszku budyniowego...

  • Landrynkowa fantazja

    Sposób przygotowania 1. Umyj i osusz maliny. Podgrzej 1/2 szkl. herbaty. Wrzuć do niej landrynki oraz połamaną czekoladę i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Proszek budyniowy wymieszaj(...) przerywając ucierania, dodaj po łyżce zimnego budyniu. Po dodaniu całego budyniu, krótko zmiksuj krem, wlewając ostudzoną żelatynę.  4. Tortownicę wyłóż podwójną warstwą folii spożywczej. Przełóż masę...

  • Torcik migdałowy z dwoma masami

    Sposób przygotowania 1. Utrzyj 15 dag masła z cukrem waniliowym i 15 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej jajka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do(...) masło stop wraz z 7 dag cukru. Dodaj 10 dag śmietany kremówki i gotuj 2 minuty. Pod koniec wrzuć płatki migdałowe oraz pistacje. Masę rozsmaruj na cieście. Piecz je jeszcze 15 minut. Wystudź i rozetnij...

  • Owocowe smaki lata

    Tarta z porzeczką i kremem budyniowym Składniki ciasta posiekaj nożem. Zagnieć szybko ciasto. Wstaw je na pół godziny do lodówki. Potem rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną formę. Przykryj ją papierem do pieczenia, obciąż i piecz ok. 20 minut. W międzyczasie zagotuj 400 ml mleka z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej ilości mleka wymieszaj żółtka z mąką kukurydzianą. Wlej je do...

  • Słoneczne morele

    ..., wymieszaj. Masę przelej na wystudzony spód biszkoptowy. Włóż do lodówki na kilka godzin. Wierzch udekoruj pozostałymi morelami oraz listkami melisy.  Tarta z kremem Sposób przygotowania 1. Formę do tarty posmaruj masłem i wyłóż ciastem francuskim. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp kilka garści suchej fasoli, piecz ok. 15 min w temperaturze 180 st. C. Następnie usuń papier i piecz...

  • Makaroniki

    ...soli Przygotowanie: Proszek budyniowy wymieszać z cukrem i z 50 ml mleka. 200 ml mleka zagotować, wlać zmieszany z mlekiem budyń i gotować 1 minutę. Budyń przełożyć do miski i schłodzić(...). C. Masło utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę, po łyżeczce dodawać budyń. Makaroniki przekładać przygotowanym kremem.