• Informacje na temat:

    krem do mazurka

Artykuły na temat: krem do mazurka
  • Mazurek nugatowo-bakaliowy

    Składniki na 12 porcji: 2 szklanki mąki pszennej, 25 dag masła, 5 łyżek cukru pudru, 4 żółtka ugotowane na twardo, 1 szklanka dżemu lub marmolady pomarańczowej, 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 40 dag mieszanki różnych bakalii i orzechów, 1 mały słoik kremu nugatowo-orzechowego typu nutella.

  • Na kruchy spód: 1 i 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. mielonych migdałów, 3 żółtka, 20 dag masła, 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżka cukru z wanilią. Na obłożenie: 40 dag masy marcepanowej, 2 białka, 2 małe słoiki kremu nugatowego.

  • ...drzwi piekarnika. 4. Całe jajka ubij z cukrem kryształem na parze. Dalej ubijając, ostudź. Masło utrzyj na pulchną masę. Dodawaj po łyżce do zimnych jajek z cukrem i cały czas ubijaj. Na koniec wmieszaj do masy rum, skórkę i sok ze sparzonej cytryny. Krem wyłóż na wystudzony spód bezowy. Udekoruj kratką z bitej śmietany.

  • Ciasto: 30 dag mąki krupczatki, 20 dag masła, po 8 dag cukru pudru i mielonych lub posiekanych migdałów, 3 żółtka, szczypta soli. Do dekoracji: krem czekoladowy, wiśnie z syropu lub z likieru.

  • Składniki na ok. 20 porcji: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 5 dag zimnej margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Na krem: ½ l mleka, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 żółtka, 1 szklanka cukru pudru, 25 dag masła. Ponadto: 30 dag białej czekolady, 8-9 łyżek śmietanki kremówki 30 proc.

  • ...i splatam go. Układam do wzdłuż brzegów formy. Ciasto nakłuwam widelcem. Piekę 25 min w 180 st., studzę. 2. Mleko w proszku łączę z cukrem, cukrem waniliowym i 50 ml wrzątku. Masło rozpuszczam, dodaję do masy. Mieszam i lekko studzę. Krem wylewam na upieczony spód. Odstawiam, by masa zastygła. Mazurek za każdym razem dekoruję inaczej. Tym razem zrobiłam bazie ze stopionej czekolady (ciemnej i białej...

  • Składniki na 10-12 porcji Na spód: 30 dag mąki tortowej, 5 dag cukru, 10 dag drobno zmielonych migdałów, 18 dag zimnego masła lub margaryny, 2 jajka Na bezę: 4 białka, 30 dag cukru, 60 ml wody Na krem: 20 dag świeżego obranego ananasa, 2 dag cukru, 1 żółtko, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ łyżeczki masła, 1 łyżka soku z cytryny...

  • .... ➏ Mazurek wyjmij z piekarnika, a gdy przestygnie, posmaruj go częścią masy. Posyp rozgniecionymi orzechami i ponownie nałóż krówkowy krem. Wierzch udekoruj według uznania. ➜ Przygotowanie: 60 min...

  • ...budyń, utrzyj gładki krem. 4. Placki przekładaj kremem i składaj po dwa. Polej polewą czekoladową. Zrób lukier z reszty cukru pudru i soku z cytryny, zabarw go na różne kolory. Dekoruj ciasto. Czas ok...

  • ...piekarnika rozgrzanego do temp. 120 stopni. Susz bezę ok. 60 min. Następnie zmniejsz temp. do 100 st. Dosuszaj bezę 120 min. Pod koniec uchyl drzwi piekarnika. 4. Całe jajka ubij z cukrem kryształem na parze. Dalej ubijając, ostudź. Masło utrzyj na pulchną masę. Dodawaj po łyżce do zimnych jajek z cukrem i cały czas ubijaj. Na koniec wmieszaj rum, skórkę i sok z cytryny. Krem wyłóż na zimny spód bezowy...

Wideo na temat: krem do mazurka
  • Zmysłowe smaki: Mazurek "Snickers"

    : Jak zrobić puszysty sernik nowojorski? Dacquoise – wyjątkowy tort na specjalne okazje Tort z kremem rozmarynowym i malinami – dla smakoszy

Przepisy na temat: krem do mazurka
  • Trzy sekrety szybkiego mazurka wielkanocnego

    Wyjątkowość Mazurka polega przede wszystkim na tym, że piecze się go tylko w czasie Wielkanocy. Tym samym w polskiej tradycji kulinarnej zajmuje miejsce równie ważne jak wigilijny barszcz z uszkami. Z tą różnicą, że w przypadku barszczu każda z rodzinnych receptur daje bardzo podobny do siebie wizualnie efekt. Tymczasem zakres możliwości dekorowania wielkanocnego mazurka wyznaczają jedynie...

  • Mazurek

    ...●1/2 czekolady na gałązki ●gotowy krem, bita śmietana i wiórki kokosowe na bazie (możesz zrobić je z migdałów) Przygotowanie: 1. Składniki ciasta posiekaj, szybko zagnieć. Włóż w folii na 1/2 godz. do lodówki(...) stop, zrób gałązki. Z kremu lub śmietany zrób bazie, posyp wiórkami.

  • Bezglutenowy mazurek kawowy

    Ozdoba: marcepan lub roztopiona czekolada, płatki migdałowe, kakao  Sposób przygotowania W blenderze miksujemy migdały i daktyle. Nie musi być bardzo drobno, będzie przyjemnie chrupało. W dużej misce zagniatamy namoczone płatki ze zmiksowanymi migdałami, daktylami i melasą. Wykładamy blachę papierem i rozkładamy masę na blaszce. Na czas robienia kremu, spód schładzamy w zamrażarce...

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    .... Równomiernie posmaruj nią spód marcepanowy. 3. Na blacie marcepanowym ułóż blat z ciasta, lekko dociśnij. 10 dag marcepanu umieść w rękawie cukierniczym. Wyciskając zrób brzeg wokół mazurka. Obsusz(...) białych mentosów Przygotowanie: 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Czekoladę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Stopniowo, nie przerywając ucierania, dodawać do masła. Na koniec...

  • Mazurek cygański z bakaliami

    ...z połową cukru na puszysty krem. Białka ubić na sztywną pianę powoli wsypując pozostały cukier. Rodzynki i migdały sparzyć, odstawić na kilka minut, dobrze osączyć, ewentualnie grubo posiekać. 3. Mąkę(...) piec około 15 minut w temp. 200 st. C. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na gładki lukier. Lukrem posmarować mazurek, odstawić do zastygnięcia. Polewę stopić, udekorować mazurek według uznania...

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    ...pieczenia tworzy zastygające sople. Gotowy wypiek pokrywa się, wedle uznania, lukrem, czekoladą oraz innymi dodatkami. Kaszubska galareta U Kaszubów nie brakuje mięsnych pozycji w menu wielkanocnym(...) i Tarnowskich Gór króluje szpajza - krem z utartych z cukrem jajek z dodatkiem żelatyny i owoców. Obowiązkowo na stołach powinny znaleźć się również buchty - słodkie drożdżowe bułeczki oraz nietypowa babka...

Dyskusje na temat: krem do mazurka
  • Re: Mazurek bez pieczenia

    Mimo tradycji Wielkanocnej,mazurek,u mnie brak tego wypieku.Nie smakuje mi.Jest za słodki,a nawet jak jest stonowany w smaku krem czy masa,to samo ciasto tez mi nie smakuje.Piekę babki,sernik,ale mazurka nigdy.