• Informacje na temat:

    krem na biszkopty

Artykuły na temat: krem na biszkopty
  • Miękkie masło i cukier miksuję na puszysty krem, a następnie, nie przerywając ucierania, kolejno dodaję jajka. Mąkę przesiewam z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do maślanego kremu partiami dodaję mąkę. Całość mieszam na jednolitą masę. Na koniec wsypuję grubo posiekane orzechy. Ciasto wałkuję na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 12x15 cm...

  • Składniki na 2 porcje: 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 6 łyżek białego słodkiego wina (w klasycznym przepisie to wino Marsala), 200 ml śmietanki 36 proc. (opcjonalnie). Ewentualnie: 6 łyżek soku jabłkowego lub z białych winogron. Do dekoracji: wiórki z gorzkiej czekolady, owoce, biszkopty albo herbatniki.

  • Składniki na 16 porcji: 40 dag zmielonych orzechów włoskich, 400 ml mleka, 30 dag + 2 łyżki cukru pudru, 40 dag masła, 3 duże gotowe blaty biszkoptowe, 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 36 proc., 2/3 szkl. mocnego naparu z herbaty, 1 op. zagęstnika do śmietany, sok wysiśnięty z 1/2 cytryny, 3 łyżki wódki, 1 łyżka miodu...

  • Karmelowy krem z biszkoptami

    ...1. Na patelni karmelizujemy 200 g cukru z 3-4 łyżkami wody, aż przybierze jasnozłoty kolor, i od razu przelewamy do ramekinów lub innych miseczek. 2. Biszkopty wkładamy do torebki foliowej i za pomocą wałka rozgniatamy na pył. Podgrzewamy mleko, uważając, żeby się nie zagotowało. 3. Pięć jaj i trzy żółtka ucieramy ze 150 g cukru na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko i śmietankę kremówkę...

  • Składniki na 4 porcje: 1 szklanka mrożonych wiśni, 4 listki albo 2 łyżeczki żelatyny, 2 laski wanilii, 2 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 2 torebki cukru waniliowego, 1/2 litra chudego jogurtu, biszkopty podłużne do dekoracji...

  • Biszkopt kakaowy z kremem

    Skład na 12 porcji: Ciasto: ● 8 jajek ● 8 łyżek cukru ● 5 łyżek mąki pszennej ● 3 łyżki ciemnego kakao ● 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ● 50 ml wiśniówki i 50 ml przegotowanej zimnej wody na poncz Krem: ● 200 g czekolady gorzkiej ● 100 g czekolady mlecznej ● 500 ml kremówki 30% ● 350 g masła ● 1 łyżka cukru pudru ● 2 łyżki spirytusu.

  • BISZKOPT ● 10 jajek ● 350 g cukru ● 250 g mąki pszennej ● 100 g mąki ziemniaczanej ● szczypta soli. DO PRZEŁOŻENIA ● 600 g serka mascarpone ● 400 ml kremówki ● 100 g cukru pudru ● galaretka truskawkowa ●2/3 szklanki gorącej wody ●300-400 g truskawek.

  • Składniki: ok. 70 dag dojrzałych, dużych malin (dodatkowo ładne, duże okazy do dekoracji gotowego deseru) ●1,5 szklanki mleka ●1,5 szklanki śmietany kremówki ●3 łyżki żelatyny ●2/3 szklanki cukru pudru (może być również cukier w bardzo drobnych kryształkach) ●listki melisy lub mięty do dekoracji gotowego deseru malinowego...

  • .... 2. Jogurt wymieszaj z cukrem waniliowym. Domieszaj sok oraz skórkę z limonki. Posłodź do smaku cukrem pudrem albo miodem. Sok malinowy wymieszaj z nalewką. Skrop ciastka. 3. W wysokich pucharkach warstwami ułóż: nasączone biszkopty, maliny oraz krem jogurtowy. Trochę świeżych owoców ułóż na wierzchu każdej porcji deseru. Tiramisu udekoruj listkami mięty albo melisy cytrynowej. Do czasu podania...

  • Składniki na 8 porcji: 3 czekoladowe blaty biszkoptowe, 400 ml śmietany kremówki 36 proc., 20 dag czekolady gorzkiej, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki likieru miętowego, 2 op. zagęstnika do śmietany,1 łyżka zimnego masła. Poncz: 1/2 szkl. naparu kawy, 1 łyżka likieru miętowego, 2 łyżki likieru czekoladowego. Dekoracja: 1/2 szkl. ubitej śmietany qgrube wiórki czekoladowe, listki mięty...

Przepisy na temat: krem na biszkopty
  • Biszkopty z kremem

    Owocowy kopiec Sposób przygotowania 1. Spód: jajka robij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i skórką z limonki. Białka ubij. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Porcjami dodaj do(...). Wystudź.  2. Krem: żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Śmietanę ubij. Jogurt utrzyj z sokiem z limonki i cukrem pudrem. Połącz z bitą śmietaną...

  • Tiramisu z malinami i kremem jogurtowym

    ...pokrój na połówki. Maliny przebierz, szybko opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Owoce rozłóż na kuchennej ściereczce, aby ociekły i dobrze wyschły. 2. Jogurt wymieszaj z cukrem waniliowym. Domieszaj sok oraz skórkę z limonki. Posłodź do smaku cukrem pudrem albo miodem. Sok malinowy wymieszaj z nalewką. Skrop ciastka. 3. W wysokich pucharkach warstwami ułóż: nasączone biszkopty, maliny oraz krem...

  • Torcik z kokosowym kremem

    ....  2. Przełożenie: białą czekoladę grubo zetrzyj. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Odłóż kilka łyżek śmietany, resztę wymieszaj z kokosem oraz czekoladą. Biszkopty przełóż kokosowym kremem. Wierzch tortu...

  • Krem szampański

    Składniki na 4 porcje: - 2 jajka, - 2 żółtka, - 75 g cukru, - skórka starta z jednej cytryny i sok z 1 cytryny, - 100 ml wytrawnego szampana, - szczypta soli, - 2 francuskie biszkopty (np. Roses de Reimes), - łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Jajko rozdzielić. Białko odstawić w zimne miejsce. 1 jajko i 3 żółtka ubijać z cukrem i skórką cytrynową w gorącej kąpieli przy pomocy robota...

  • Tiramisu z... fetą, czyli włoski deser w greckim stylu

    Jak udowadnia Teo Vafidis, klasyczny włoski deser tiramisu można przygotować w iście greckim stylu. Wystarczy zamiast mascarpone użyć sera feta, biszkopty zastąpić herbatnikami, a kakao - gałką muszkatołową. Kawa pozostaje bez zmian.

  • Charlotte o smaku "kawa mrożona" (bez pieczenia)

    W Polsce pod nazwą szarlotka kryje się kruche ciasto z jabłkami, ale klasyczna Charlotte russe to pyszny krem zastygły w formie z biszkoptów.

  • Deser Tiramisu a’la Dr Gurgul

    Sposób przygotowania Przy pomocy miksera ucieramy żółtka z cukrem i kakao na czekoladowy kogel-mogel. Do masy dodajemy stopniowo serek Mascarpone i dalej ubijamy całość na gładką puszystą masę. Do kawy dodajemy koniak. Nasączone tak przygotowaną kawą biszkopty Dr Gurgul i krem układamy warstwami. Deser posypujemy wiórkami czekolady i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.

  • Ciasto: 15 dkg kokosu, 15 dkg maku, 3/4 szkl. cukru, 6 białek, 1,5 łyżeczki proszku do piecz. Krem: 6 żółtek, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 budyń śmietankowy, 1 p. margaryny lub masła, 1/2 l. mleka, 6 łyżek cukru.

  • Truskawkowe tiramisu w pucharkach

    ...kremówkę ubij na sztywną masę (możesz dodać do niej 1 op. śmietan-fixu). Kremówkę połącz z masą serową oraz z pokruszonymi bezikami.  2. Schłodź pucharki do deseru. Biszkopty połam na małe kawałki(...) rozsmaruj odrobinę kawy. Wsyp biszkopty i dociśnij do dna, by wchłonęły płyn. Na to połóż mus truskawkowy. Na górze rozłóż po porcji białego kremu. Wstaw pucharki do lodówki, najlepiej na całą noc, aby...

  • Truskawkowe tiramisu z migdałami

    Sposób przygotowania Migdały prażymy na suchej patelni i pozostawiamy do wystudzenia. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, a kakao rozcieńczamy w gorącej wodzie. Na krem ucieramy żółtka z cukrem pudrem i mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie ubijamy białka na sztywno i bardzo delikatnie łączymy z masą, aby otrzymać puszysty krem. Biszkopty zanurzamy na 3 sekundy w roztworze gorzkiego kakao...

Dyskusje na temat: krem na biszkopty
  •  Re:  pyszne i szybkie ciasta

    Ciasto- torcik owocowy: na spód tortownicy wykładamy biszkopty, krem składa się z : budyń - 0,5 l mleka gotujemy z 10 łyżkami cukru i cukrem waniliowym-do gotującego dodajemy 4 żółtka i 1 całe jajko + 2 łyżki mąki pszennej, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, szczyptasoli. po ostudzeniu budyniu miksujemy go z kostką masła; na krem dajemy np. świeże borówki i zalewamy 2 galaretkami np. wiśniowymi

  • Re: Torty komunijne

    Biszkopt przeciety poziomo na 4 czesci, albo 2 biszkopty na pol przeciete to 4 placki. Krem z kostki masla i budyniu . na spodzie dzem truskawkowy , dalej warstwy kremu na przemian waniliowy i kakaowy. Z zewnatrz pomazane kremem i udekorowane rowniez za pomoca szprycki ... Ale te torciki tutaj tez sa dobre , urozmaicenie jest ok...

  • Re: Tiramisu

    mascarpone ( 500 g, najlepiej produkcji włoskiej) i to miksować. Jak będzie gładkie to dodać ubite 200 ml kremówki z 1 łyżką cukru i delikatnie zmiksować na gładki krem. Krem jest gotowy Biszkopty(...) mocnej kawy + amaretto – to do smaku ale musi być je czuć) . na to połowa kremu, potem druga warstwa biszkoptów, polać kawą i reszta kremu. GOTOWE, ZAWSZE SIĘ UDAJE.

  • -

    -

    maskarpone i wanilie. Bialka ubic na piane, na koncu dodac druga polowe cukru. W szklankach lub w przezroczystej formie ulozyc biszkopty, polac je alkoholem z rozgniecionymi truskawkami, wylozyc polowe kremy z mascarpone, wylozyc polowe truskawke, znowu krem i udekorowac truskawkami pozostalymi. Posypac czekolada starta. i conajmniej 3h chlodzic!