• Informacje na temat:

    krem z zielonych szparagów

Artykuły na temat: krem z zielonych szparagów
  • Zupa krem ze szparagów

    Składniki: ● Pęczek zielonych szparagów ● 1/2 szklanki śmietany 30% ● kilka listków natki pietruszki ● sól ● pieprz ● cukier ● 1/2 cytryny.

  • Krem z zielonych szparagów

    Składniki na 2-3 porcje: 1 pęczek zielonych szparagów, 1 cebula, 1 łyżka masła, 500 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 1 żółtko , 200 ml śmietany do zupy, sól, pieprz, cukier , posiekana zielenina do dekoracji, np. kolendra lub natka pietruszki.

  • KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

    ...szparagów podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu i posiekanych listków mięty. Lekko podsmażone szparagi zalać bulionem warzywnym i dusić przez około 10 min. Następnie całość (oprócz główek)  zblendować na gładki, aksamitny krem. Podać z ugotowanymi główkami i brązowym ryżem.

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag zielonych szparagów, 800 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 2 łyżki serka mascarpone, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, cukier.

  • Składniki: 20 dag mrożonego groszku, 1 l wywaru drobiowego (np. z kostki), 2 ziemniaki, pół pęczka zielonych szparagów, 100 ml śmietany 22 proc., 5 dag wędzonego łososia, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa do zup w płynie.

  • Składniki na 4-6 porcji: 2 pęczki zielonych szparagów, 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty), 2 cebule szalotki (ewentualnie dymka), 1-2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki śmietany 30%,  po kilka listków natki pietruszki i świeżej bazylii, 1/2 cytryny, 1 listek laurowy, sól i pieprz.

  • Składniki na 3-4 porcje: 2 pęczki zielonych szparagów, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki masła, ¾ l bulionu drobiowego, 1 garść listków bazylii, ½ szklanki śmietanki kremówki 30 proc., szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz...

  • Błyskawiczna zupa-krem ze szparagów

    Składniki na 3-4 porcje: 2 pęczki zielonych szparagów, 1 duża cebula, 2 łyżki masła, ¾ l bulionu warzywnego lub drobiowego, ¼ szklanki śmietanki kremówki 30 proc., 2-3 łyżki mąki, sól, pieprz.

  • Składniki na 6 porcji: 1 pęczek zielonych szparagów, 1 opakowanie kolorowego makaronu, po pół szkl. żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki miodu, 2 łyżki kremu balsamicznego, sól, pieprz, 1 cytryna.

  • Składniki: 30 dag zielonych szparagów ● 30 dag mrożonego zielonego groszku ● 1 l bulionu warzywnego ● sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa ● 40 dag filetów z czerwonej barweny (może być także inna ryba, np. dorsz) ● 2 szalotki ● 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego ● 2 łyżki masła ● spora cytryna ● 150 ml śmietany do zup.

Wideo na temat: krem z zielonych szparagów
  • Ryż z kurczakiem i orientalna surówka, czyli obiad z orientalną nutką według Samar Khanafer

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" blogerka kulinarna i uczestniczka programu "MasterChef" Samar Khanafer przygotowała swoje ulubione dania obiadowe z nutką orientu. Pokazała również, jak wybrać pestki z granatu bez robienia bałaganu. Na stole pojawiły się takie dania jak: cytrynowy krem z pieczonych, zielonych szparagów z pistacjową kruszonką, ryż z kurczakiem i orzechami, orientalna surówka z białej

  • Sezon szparagowy. Jakie potrawy przygotował Mikołaj Rey?

    Kucharz Mikołaj Rey z pomocą uczestników "MasterChefa Juniora" Hanną Kandorą i Mateuszem Steciem przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania ze szparagami. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: krem z białych szparagów, zielone szparagi z grilla w papilocie, szparagi z sosem mousseline i szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce.

Przepisy na temat: krem z zielonych szparagów
  • Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

    ...kremem ziemniaczanym. Smacznego!

  • Szparagi na stół!

    Do przygotowania zapiekanych szparagów potrzebujemy: opakowanie ciasta francuskiego, pęczek szparagów (po 3-4 na osobę) 4 plastry surowej szynki parmeńskiej lub wędzonej, żółtko jaja, 2 łyżki stołowe serka mascarpone, 2 łyżki tartego parmezanu, świeżo zmielony pieprz czarny oraz oliwę z oliwek. Odcinamy twarde, zdrewniałe końcówki szparagów i blanszujemy je przez 3 minuty we wrzącej, osolonej...

  • Szparagi - naturalny afrodyzjak

    ...kupuj zbyt grubych białych, bo będą zdrewniałe, przy zielonych nie ma to znaczenia. 5. Z czym jeść? Zielone są efektownym dodatkiem do sałatek i wszelkich dań gorących. Z białych ugotujemy pyszny krem...

  • Szparagi - odmładzają i uwalniają od toksyn!

    ...zbyt grubych białych, bo będą zdrewniałe, przy zielonych nie ma to znaczenia. Z czym je jeść? Zielone są efektownym dodatkiem do sałatek i wszelkich dań gorących. Z białych ugotujemy pyszny krem lub...

  • Wszystko, co powinieneś wiedzieć o szparagach

    ...puścić sok. Nie kupuj zbyt grubych białych, bo będą zdrewniałe, przy zielonych nie ma to znaczenia. 5. Z czym jeść? Zielone są efektownym dodatkiem do sałatek i wszelkich dań gorących. Z białych ugotujemy pyszny krem lub podamy jako przekąskę - owinięte plastrem wędzonej szynki. Zawsze sprawdzą się białe szparagi podane po polsku: prosto z garnka, polane bułką tartą zrumienioną na maśle...

  • Zabielana zupa szparagowa

    Pyszna i aromatyczna: zupa z zielonych szparagów. Nie róbmy z niej kremu, tylko pozostawmy pokrojone łodygi. Pamiętajmy przy tym, że główki szparagów gotuje się najkrócej.

  • Pomysły na obiad

    Kolorowe towarzystwo 1. Zielonych warzyw, takich jak ogórki, sałata, cukinia, szparagi czy brokuły, nie powinno się przechowywać w bliskim sąsiedztwie pomidorów czy papryki. Czerwone jarzyny(...) tarce o dużych oczkach i usmażysz w głębokim oleju. Dla polepszenia smaku dodaj marchewkę. Warzywa na zupę - krem Na zupę-krem nadają się: pomidory, bakłażan, dynia, cukinia, kalafior i brokuły...

  • Sposoby na naleśniki

    ...przygotowanych wg przepisu podstawowego, 200 g serka kremowego, 200 g wędzonego łososia, 1 pęczek zielonych szparagów, 1 pęczek koperku, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz Szparagi umyj. Jeśli mają(...) koloru. Serek kremowy wymieszaj z cytryną, posiekanym koperkiem i dopraw go do smaku. Usmażone i lekko ostudzone naleśniki posmaruj serkiem. Na każdym ułóż plasterki łososia oraz kilka szparagów...