• Informacje na temat:

    kremówka na krem

Artykuły na temat: kremówka na krem
  • Blaty: 60 dag mąki, 25 dag masła, 15 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem bananowy: 1 litr gęstego soku przecierowego bananowego (może być sok z dodatkiem marchewki i owoców egzotycznych), 2 łyżki miodu, 3 budynie śmietankowe. Krem śmietanowy: 600 ml śmietany kremówki, 25 dag serka mascarpone, 1 łyżka cukru waniliowego , 2 łyżki cukru. Oraz: cukier puder.

  • Miętowa kremówka

    Składniki: 4 jajka, 15 dag cukru, 1 łyżka likieru miętowego, 15 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 op. kremu karpatkowego, 1 słoik kremu czekoladowego typu nutella, posiekane pistacje.

  • Blaty: 20 dag masła, 20 dag drobnego cukru, 20 dag gorzkiej czekolady, 8 jajek, szczypta soli, 10 dag mielonych orzechów laskowych, 20 dag mąki. Krem: 75 dag śmietany kremówki, 2 op. cukru waniliowego, 3 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan -fix, 2 łyżki cukru, 15 dag białej czekolady, 40 dag wydrylowanych czereśni. Dekoracja: 1 op. gotowej polewy owocowej do deserów, 1 op. gotowego lukru.

  • ...1 duży czekoladowy blat biszkoptowy, 750 ml śmietany kremówki, 3 op. zagęstnika typu śmietan-fix, 15 dag białej czekolady, 2 op. galaretki wiśniowej, 6 łyżek wiśniówki, 30 dag wiśni bez pestek (mrożonych albo z kompotu), wiórki białej i mlecznej czekolady.

  • Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 20 dag masła, 2,5 szkl. mąki pszennej + 3 łyżki do posypania jabłek, 1 szkl. cukru pudru, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jajek, 1 kg twardych jabłek, szczypta soli. Krem: 0,5 l mleka, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 1/2 szkl. drobnego cukru, 20 dag masła. Polewa: 10 dag mlecznej czekolady, 100 ml kremówki.

  • ...30 dag mąki, 10 dag cukru, 20 dag masła, 3 żółtka, 3 łyżeczki kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz i tarta bułka do formy , 2 dag żelatyny, 30 dag gorzkiej czekolady, 10 dag serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 40 dag truskawek, posiekane pistacje.

  • Składniki na 2 porcje: pół opak. mrożonego ciasta francuskiego, pół opak. budyniu waniliowego, pół kostki ciepłego masła, 150 ml śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, śmietan-fix, czubata łyżka cukru, ewentualnie sos truskawkowy i serduszka czekoladowe do dekoracji...

  • Składniki na 8 porcji: 30 dag śliwek, opakowanie francuskiego ciasta, żółtko, 2 łyżki śmietany kremówki, 5 łyżek cukru, opakowanie cukru waniliowego, 10 dag serka śmietankowego, 15 dag mielonego twarogu, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanych pistacji.

  • Kremówka papieska

    Smacznego: - 0,5 opakowania mrożonego ciasta francuskiego, - 0,5 opakowania budyniu waniliowego, - 0,5 kostki ciepłego masła, - 150 ml. śmietany kremówki, - 1 łyżka cukru pudru, - 1 śmietan-fix(...) z dodatkiem cukru, schłodzić. Masło utrzeć na puch, dodawać do niego po łyżce budyniu, miksować. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Płatki schłodzonego ciasta przekładać kremami: dolna...

  • ...z upieczonych placków z ciasta francuskiego rozłożyć wystudzone wiśnie. Owoce przykryć schłodzony kremem śmietankowym, na to nałożyć drugi placek. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto pokroić ostrym nożem w duże kostki, obficie posypać cukrem pudrem. Przygotowanie: ok. 60 minut plus chłodzenie...

Przepisy na temat: kremówka na krem
  • Kremówka w polewie

    ...w kostkę. Oprósz mąką, domieszaj do masy. Przełóż ją do foremki wyłożonej pergaminem. Piecz 60 minut w 180°. Ostudź. 2. Krem: mąki i cukier wymieszaj z 1/2 szkl. mleka, resztę zagotuj. Wlej zawiesinę z mąkami, zmniejsz ogień i gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudź. Masło ucieraj, dodając małe porcje budyniu. 3. Czekoladę na polewę rozpuść w kremówce. Na ciasto wyłóż masę budyniową...

  • Kremówka „Trzy smaki”

    Sposób przygotowania 1. Biszkopt: oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z cukrem. Łączę z żółtkami.Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewam. Dodaję porcjami do masy jajecznej.Mieszam ciasto(...) mleka gotuję z cukrem. Wrzucam kokosi gotuję dalej 5 minut. Dodaję 25 dag masła. Wlewam rozrobioną mąkę. Gotuję 2-3 minuty, mieszając.Gorącą masą przekładam biszkoptowe blaty.  3. Resztę masła...

  • Puszysty krem migdałowy

    Składniki: Serek mascarpone 750 g Śmietanka kremówka 36% 500 ml Masa kajmakowa np. Bakalland 1 opakowanie Migdały łuskane np. Bakalland 50 g Migdały w płatkach np. Bakalland 75(...) bitą śmietanę delikatnie do masy mascarpone, tak by całość nie straciła puszystości. Masę nakładamy warstwami do małych pucharków lub szklaneczek - warstwa kremu, następnie warstwa pokruszonych migdałów...

  • Zupa krem z ciecierzycy

    ...dokładnie zblenduj wszystko na gładki krem i stopniowo dodawaj mleko i kremówkę cały czas mieszając. Przed podaniem posyp zrumienionym na patelni sezamem lub grzankami. 

  • Gofry z kremem i owocami

    Sposób przygotowania 1. Żółtka miksuj z mlekiem, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, olejem i aromatem. Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj cukier, wymieszaj.  2. Kremówkę ubij. Brzoskwinie(...) gofrownicy i zapiekaj 3 minuty. Przekładaj kremówką, owocami i żelem owocowym.

  • Aksamitna zupa - krem

    Składniki: 60 dag dyni piżmowej 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 100 ml kremówki 30 proc. 5 dag żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa, zioła(...) na średnim ogniu 10 minut. Dodaj pokrojony miąższ dyni. 3. Zupę gotuj jeszcze 10 min. Wlej kremówkę. Zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj...

  • Tarta z aksamitnym białym kremem

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: masło schłodź w zamrażalniku. Mąkę pszenną przesiej przez sitko i wymieszaj z krupczatką. Masło posiekaj drobniutko z cukrem. Wymieszaj z mąkami i zagnieć z jajkiem(...) w 1 szkl. wrzątku. Odstaw. Podgrzej czekoladę z kremówką. Gdy się rozpuści i przestygnie, zmiksuj ją z serkiem. Truskawki umyj i przekrój na połówki, skrop likierem. Krem wylej na ciasto. Rozłóż...

  • Beza z kremem

    Składniki 4 białka 12 dag cukru kryształu 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 10 dag cukru pudru 5 dag orzechów laskowych 400 ml kremówki 36 procent 30 dag(...) przez kilkanaście minut. 3. Kremówkę zagotuj razem z resztą cukru kryształu. Zdejmij z ognia, wystudź, a potem wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Ubij na sztywno. 4Owoce przebierz, opłucz...

  • Kremówka papieska

    Smacznego: - 0,5 opakowania mrożonego ciasta francuskiego, - 0,5 opakowania budyniu waniliowego, - 0,5 kostki ciepłego masła, - 150 ml. śmietany kremówki, - 1 łyżka cukru pudru, - 1 śmietan-fix(...) z dodatkiem cukru, schłodzić. Masło utrzeć na puch, dodawać do niego po łyżce budyniu, miksować. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Płatki schłodzonego ciasta przekładać kremami: dolna...

  • Składniki: - 0,5 opakowania mrożonego ciasta francuskiego, - 0,5 opakowania budyniu waniliowego, - 0,5 kostki ciepłego masła, - 150 ml. śmietany kremówki, - 1 łyżka cukru pudru, - 1 śmietan(...) 6 prostokątów i odpiec w nagrzanym do 220 st. C piekarniku. Budyń ugotować z dodatkiem cukru, schłodzić. Masło utrzeć na puch, dodawać do niego po łyżce budyniu, miksować. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan...

Dyskusje na temat: kremówka na krem
  • Re: Kremówka, napoleonka domowa a ze sklepu

    jak zrobisz budyn i utrzesz go z maslem na krem to dodaj do niego smietane kremówke ubita na sztywno z smietanfixem, wszystko razem wymieszaj delikatnie lyzka, mozesz zamiast kremowki uzyc kremu do tortow dr oedkera o smaku smietankowym lub waniliowym (uzyj troche mniej mleka)krem bedzie bardziej puszysty niz z samego budyniu i masla ale raczej nie identyczny jak w sklepie,

  • Re: Kremówka w polewie

    z podanych skł.powstaje krem!!!

  • Re: Kremówka, napoleonka domowa a ze sklepu

    chciałabym wiedzieć jak zrobić sklepowy krem bo są bardziej puszyste, bardziej delikatne w smaku

  • Re: Kremówka w polewie

    Budyń to nie jest tzw. krem, dopiero budyń zmieszany z masłem daje w efekcie krem...

  • Kremówka, napoleonka domowa a ze sklepu

    Zastanawiam się jak to jest, że domowej roboty kremy do tych ciast są budyniowe i mają delikatny żółtawy kolor oczywiście a w sklepie są białe i takie bardzo delikatne...............? jak zrobić taki sklepowy krem? pozdrawiam

  • Re: Kremówka w polewie

    nie wsypujemy budyniu tylko z mąki i mleka gotujemy budyń i miksujemy z masłem i to jest krem budyniowy.

  • Re: Kremówka, napoleonka domowa a ze sklepu

    W sklepach mają najczęściej stabilizatory dlatego są inne niż domowe. To są proszki do których się dodaję wodę i krem jest gotowy ;D Szybciej się to robi i nie zabiera dużo czasu cukierniom ;)

  • Re: Śladami słynnych polskich wypieków

    Ta na zdjęciu to nie żadna kremówka tylko jakiś placek z pianką. No chyba, że w Wadowicach nie wiedzą, że kremówka to budyniowy krem w cieście francuskim.

  • Re: JAK  ZROBIĆ KREM DO TORTU W BIAŁYM KOLORZE?

    ja w zeszłym roku robiłam tort w kształcie księgi na komunie i tort obłożyłam śmietana kremówka 36%, jeżeli ubijesz ja z odrobina cukru na sztywno i dodasz śmietanfix to bedzie sie trzymac, pozdrawiam i trzymam kciuki (sproboje dodac moj tort na smakera może ci sie spodoba)

  • Re: Śladami słynnych polskich wypieków

    Napoleonka jest duża z różową pianką, kremówka to krem budyniowy