• Informacje na temat:

    kruche ciasto drozdze

Artykuły na temat: kruche ciasto drozdze
  • ..., 50 g cukru, 75 g masła i jajko. Dodajemy mleko z drożdżami i wyrabiamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. 2. Umyte pigwy obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy pestki, kroimy w plastry. Na patelni karmelizujemy 75 g cukru, dodajemy plastry pigwy, podlewamy wodą i dusimy aż płyn odparuje. 3. Ciasto drożdżowe przekładamy do prostokątnej blachy. Robimy wgłębienia, które...

  • ...ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 2. Śliwki umyj , osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt odpowiadający rozmiarom formy. Przełóż je do blaszki, wierzch posmaruj białkiem, które zostało i nakłuj w kilku miejscach widelcem. Na cieście rozłóż...

  • Ciasto: 2 szklanki mąki, 3 dag masła, pół szklanki kwaśnej śmietany, czubata łyżka drożdży, pół łyżeczki soli, małe jajko, jajko do posmarowania i mak do posypania. Farsz: szklanka soczewicy, 2 garście kiszonej kapusty, 3 cebule, sól, pieprz, 30 dag mięsa z łopatki, olej...

  • .... Dodajemy 2 jajka, 75 g masła i mleko. Wyrabiamy aż składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie i lepkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. 2. 300 g mąki, 175 g masła, 100 g cukru siekamy na stolnicy, dodajemy jajko i krótko wyrabiamy. Powstałe ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę łączymy z cynamonem, drugą z kakao, wyrabiamy. Obie części wstawiamy do...

  • Farsz: 30 dag mięsa wieprzowego, 20 dag mięsa drobiowego, cebula, przyprawa do wieprzowiny, olej. Ciasto: pół szklanki kwaśnej śmietany, 2 dag drożdży, 2 szklanki mąki, jajko, pół kostki masła, sól, sezam.

  • Składniki: 10 dag drożdży, 4 żółtka, 3 łyżki cukru, kostka margaryny, 20 dag śmietany, 60 dag mąki. Ponadto: słoik powideł śliwkowych, cukier puder do posypania.

  • ...i sól. Zagniataj gładkie ciasto, aż stanie się elastyczne. Gdyby się bardzo kleiło, w trakcie leciutko podsypuj mąką. 3. Śliwki umyj, osusz, usuń pestki, pokrój na ćwiartki. Wrzuć do rondelka, posyp cukrem i lekko podduś. 4. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i pokrój na kwadraty o boku około 10 cm. Na środek każdego wkładaj łyżką podduszone śliwki i zlepiaj przeciwległymi rogami. Ułóż...

  • .... Masło stop, ostudź. Wyrób ze składnikami. Gdy ciasto wyrośnie, podziel na dwie części (jedna trochę większa). Z mniejszej części uformuj prostokąt grubości ok. pół cm. Ułóż w formie. Na środku...

  • ..., śmietanę, jajka, cukier waniliowy, cukier puder i skórkę otartą z cytryny. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki. 2 Przygotuj nadzienie. Twaróg wymieszaj z jajkiem i miodem (dla urozmaicenia do twarogu możesz dodać posiekane suszone owoce, np. morele). 3 Ciasto rozwałkuj na dwa okrągłe placki. Pokrój je na kwadraty, a potem po przekątnej na trójkąty. Na...

  • ...1 Mleko podgrzej, rozpuść w nim drożdże. Mąkę pszenną przesiej do miseczki. Dodaj mleko z drożdżami, 3 łyżki cukru, 1 jajko i masło. Zagnieć ciasto. Odstaw na 45 minut. Śliwki umyj, osusz, rozetnij(...) w 200°C. Białka ubij z resztą cukru. Rozsmaruj na cieście. Piecz jeszcze 15 min w 175°C. Płatki w karmelu połam na kawałki. Posyp ciasto.

Przepisy na temat: kruche ciasto drozdze
  • Kruche i pyszne!

    Nie wymagają dużo czasu i nie musisz się obawiać zakalca - kruche ciasteczka mają wiele zalet. Wypróbuj ulubione przepisy naszej ekspertki!

  • Pierożki krucho-drożdżowe

    Składniki: FARSZ: 30 dag mięsa wieprzowego 20 dag mięsa drobiowego cebula, przyprawa do wieprzowiny olej CIASTO: pół szklanki kwaśnej śmietany 2 dag drożdży 2 szklanki mąki jajko pół kostki masła sól sezam PRZYGOTOWANIE: 1. Farsz: mięsa ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź, zmiel. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do mięs, przypraw. 2. Ciasto: śmietanę połącz z drożdżami...

  • Tarta jogurtowo-czereśniowa

    Kruche ciasto na każdą okazję...

  • Kołacz porzeczkowy z kokosem

    Kruche i pachnące ciasto - palce lizać!

  • Bakalie w puchowej pierzynce

    Kruche i słodkie...

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    Tarty, szarlotki, biszkopty, kruche placki czy ciasta drożdżowe z tymi owocami możesz podawać nie tylko tradycyjnie na zimno. Pyszne są też na ciepło!

  • Osiem błędów, których należy unikać przy pieczeniu pizzy w domu

    Przygotowanie pizzy w domu daje ogromną satysfakcję, ale jest i dużym wyzwaniem. Łatwo popełnić błędy, które sprawią, że ciasto nie wyrośnie, nie będzie dobrze wypieczone i kruche. Według włoskich ekspertów należy uniknąć popełnienia ośmiu fałszywych kroków.

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...drożdże nie są stare? Wrzuć kawałek do szklanki z wodą. Jeśli wypłyną, są świeże i możesz ich użyć. Kruche ciasto klei się do rąk i wałka? Nie podsypuj go mąką, bo będzie twarde. Włóż je na 15 min do(...) ciasta: Nie oszczędzaj czasu na wyrabianiu ciasta drożdżowego. Musisz to robić tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia i dłoni. Wtedy ciasto się uda! Pyszny żurek i kiełbasa Gdy jest...

  • Wielkanoc

    ...minut w temperaturze 180 stopni. Gdy kruche ciasto ostygnie, posmaruj je masą różaną. Udekoruj mazurek skórką, migdałami oraz lukrem różanym, który uzyskasz, miksując cukier puder z syropem różanym(...) ostudzone masło. Wyrabiaj ciasto do momentu wchłonięcia masła, potem dosypuj mąkę i dalej wyrabiaj przez dziesięć minut. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W wyrośnięte ciasto ostrożnie wmieszaj skórkę...