• Informacje na temat:

    kruche ciasto z 1 kg mąki

Artykuły na temat: kruche ciasto z 1 kg mąki
  • Składniki na 20 porcji: 30 dag mąki pszennej, 60 dag cukru, 150 g masła, 30 dag orzechów włoskich, 30 dag orzechów laskowych, 30 dag śmietany kremówki, 2 jajka, 1 szczypta soli, mąka pszenna do posypania stolnicy, tłuszcz i mąka pszenna do przygotowania tortownicy.

  • Sekrety kruchego ciasta

    Przygotowując ciasto kruche, 1/4 ilości masła (margaryny) przewidzianego w przepisie możesz zastąpić trzema łyżeczkami kwaśnej śmietany albo gęstego naturalnego jogurtu. Tym sposobem uzyskasz ciasto lżejsze i subtelniejsze w smaku. Żeby zmniejszyć kaloryczność wypieku, połowę przewidzianej mąki pszennej zastąp krupczatką. Kruche babeczki najlepiej upiec dzień wcześniej, aby przestygły. Jeżeli...

  • Składniki na 12 porcji: Ciasto: 40 dag jagód, 20 dag moreli, 40 dag mąki, 25 dag zimnego masła, 5 żółtek, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, masło i bułka tarta do formy . Pianka: 20 dag cukru, 5 białek, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 paczki budyniu śmietankowego, 125 ml oleju.

  • Składniki: 24 dag mąki, 16 dag cukru pudru, proszek do pieczenia, 1 jajko, 4 żółtka, szczypta soli, 15 dag masła, 30 dag tłustej kwaśnej śmietany, 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, 6 brzoskwiń, sok z cytryny...

  • Składniki na 8 porcji: 200 g mąki pszennej, 150 g masła, 60 g cukru pudru, 1 żółtko, 2 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta soli. Krem: 400 ml mleka, 50 g cukru, budyń karmelowy w proszku, 500 g moreli, 50 g migdałów bez skórki, 60 g cukru.

  • ...jednak bardzo miałka i grudkowata. Warto więc łączyć ją w cieście (w proporcji 1:1) z mąką ziemniaczaną. Dzięki temu ciasto łatwiej się zagniecie, a po upieczeniu będzie niezwykle kruche i smaczne(...)1. Mąka gryczana . Jest najlepszym zamiennikiem mąki pszennej. Ze względu na charakterystyczny smak, przygotowując kruchy spód czy tartę, warto połączyć ją z inną mąką, np. z ryżową. 2. Mąka...

  • Ciasto kruche: Przepis podstawowy

    Kruche ciasto jest jednym z najczęściej używanych i zarazem jednym z najłatwiejszych do wykonania.

  • Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ¼ szklanki cukru, 8 dag zimnego masła lub margaryny, 2 jajka, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 proc. lub jogurtu typu greckiego. Na kruszonkę: 1 i ½ szklanki mąki pszennej, 11 dag margaryny lub masła, 6 łyżek cukru, ½ łyżeczki cynamonu. Ponadto: 70 dag agrestu...

  • Skład na 16 porcji: ● Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 250 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru, 5 żółtek. Pianka budyniowa: 5 białek, 1 szklanka cukru, 1 cukier z prawdziwą wanilią, 2 opakowania budyniu waniliowego, pół szklanki oleju, 500 g truskawek.

  • Składniki na 10 porcji: 30 dag mąki, 20 dag cukru pudru, sól, 2 jajka, kostka masła. Krem makowy: szklanka mleka, 25 dag mielonego maku, 4 łyżki drobnego cukru, 3 łyżki masła, ok. 150 g tartego piernika, 6 gruszek, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 2 łyżki miodu, 10 dag siekanych orzechów laskowych.

Wideo na temat: kruche ciasto z 1 kg mąki
  • Ciasto z pianką i malinami

    Składniki na formę 26×12 cm: Na kruche ciasto: ~ 2,5 szklanki mąki pszennej ~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ~ 3 łyżki cukru pudru ~ 5 żółtek ~ 250 g zimnego masła Na piankę: ~ 5 białek ~ 1/2 szklanki oleju ~ 1 szklanka cukru ~ 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru ~ 450 g malin lub innych owoców (mogą być mrożone) ~ cukier puder do oprószenia

Przepisy na temat: kruche ciasto z 1 kg mąki
  • Kruche ciasta z owocami

    Placek twarogowy Sposób przygotowania 1. Spód: zimne masło posiekaj, dodaj mąki, cukier, żółtka i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj spłaszczoną kulę, owiń ją folią spożywczą i chłodź 40 minut(...) i smalec drobno pokrój, wsyp mąki z dodatkami i skórkę z pomarańczy, wlej 1-2 łyżki soku. Zagnieć zwarte ciasto. Schładzaj ok. 1 godziny.  2. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto rozwałkuj i przełóż...

  • Kruche półksiężyce

    Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej przez sitko. Wymieszaj z cukrem i solą. Mocno schłodzone masło posiekaj nożem i wrzuć do mąki. Siekaj energicznie, aż powstaną grudki. Dodaj śmietanę, roztrzepane jajko i esencję. Składniki szybko zagnieć. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.  2. Ciasto wyjmij z lodówki, odstaw na ok. 10 minut. Potem podziel...

  • Kruche ciasto ze śliwkami

    Kruchego ciasta nie trzeba długo zagniatać. Jest gotowe, gdy zaczyna być spójne. Warto za to pamiętać, aby po rozwałkowaniu (a przed włożeniem do lodówki) ponakłuwać je widelcem. Dzięki temu wyrośnie równo.

  • Crostata - kruche włoskie ciasto z konfiturami

    Crostata to klasyczne i zarazem najpopularniejsze we Włoszech kruche ciasto, doskonałe o każdej porze dnia i roku. W podstawowej tradycyjnej wersji przygotowuje się je z konfiturami bądź dżemem; morelowym, wiśniowym lub z owoców leśnych.

  • Tajemnice kruchego ciasta

    ...1. Tłuszcz: najlepiej sprawdzi się masło. Musi być zimne, by podczas szybkiego zagniatania nie zdążyło wchłonąć mąki. 2. Mąka: najlepsza jest pszenna, krupczatka lub - dla odmiany - orkiszowa. Ważne(...), brązowy lub kokosowy! 4. Jajka: żółtko nadaje kruchość. Jeśli ciasto ma być delikatniejsze, dodaj więcej żółtek, i to ugotowanych!

  • Tort galaretkowy na kruchym spodzie

    Sposób przygotowania 1. Zagnieć kruche ciasto z mąki, masła, żółtka, cukru, cukru wanilinowego i proszku do pieczenia. Odłóż na 20 minut do lodówki, a następnie upiecz je w formie o wielkości takiej(...) nieco stężeje połóż ją na upieczone ciasto i ostawiam do całkowitego stężenia. Deser podawaj schłodzony i pokrojony na kawałki.  Smacznego!

  • Ślimaczki kruche z makiem

    Sposób przygotowania 1. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj cukry, żółtko i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj godzinę w lodówce.2. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2-3 mm. Posmaruj go masą makową zostawiając 2 cm wolne brzegi. Placek zwiń w rulon, obtocz w cukrze i spłaszcz od góry. Pokrój go na plastry o grubości 1,5 cm. Blachę wyłóż...

  • Kruche migdałowe gwiazdki

    Składniki: 30 dag mąki pszennej tortowej 15 dag migdałów 2 jajka 10 dag cukru 17,5 dag masła łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: 1. Migdały zalej gorącą wodą, odstaw(...) widelcem, dodaj do ciasta. Składniki połącz, zagniatając ciasto ręcznie. Zawiń w folię, wstaw do zamrażalnika na 30 minut. 2. Ciasto wyjmij, rozwałkuj na grubość pół centymetra. Blaszką do wycinania...

  • Kruche babeczki z kapustą

    Składniki: Ciasto: szklanka mąki pszennej szklanka mąki razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka mleka ćwierć szklanki oleju jajko zioła prowansalskie sól Farsz: garść czarnych oliwek 30 dag młodej kapusty czerwona papryka 50 dag sera parmezan ząbek czosnku sól pieprz Przygotowanie: 1. Mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli i zioła prowansalskie wymieszaj w misce...

  • Kruche ciasteczka z dżemem

    Składniki: ●Kostka do pieczenia Kasia 250 g ●120 g cukru pudru ●1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) ●1 żółtko ●2 i 1/2 szklanki mąki ● dżem, np. truskawkowy do posmarowania ciastek. Przygotowanie: 1. Kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj z cukrami i żółtkiem. 2. Dodaj mąkę i całość delikatnie wymieszaj. Następnie wyrób ciasto rękami i uformuj z niego kulkę lub wałek. Owiń ciasto...

Dyskusje na temat: kruche ciasto z 1 kg mąki
  • Przepis na kruche rogaliki orzechowe!!

    Chciała bym naszym formuowiczkom podać przepis na moje ulubione rogaliki. Oto skład produktów:30 dag mąki,20 dag masła lub margaryny,5 dag cukru pudru,10 dag zmielonych orzechów włoskich,cukier waniliowy,1 żółtko,aromat migdałowy. Oto jak robić:masło pokroić na kawałki,włożyć do miski lub na stolnicę,dodać resztę składników i zagnieść. Następnie odrywać ciasto po kawałku i formować rogaliki

  • Re: Trzy kroki do udanego ciasta kruchego

    "Książkowe" proporcje składników na kruche ciasto: 500g mąki, 150g cukru (dobry jest cukier puder), 250g masła, 2 żółtka (3 jeśli małe). Jeśli dodamy 100g kwaśnej śmietany, to wyjdzie też dobre ciasto, np. na szarlotkę, ale w zasadzie to już jest półkruche, nie kruche. Można dodać proszek do pieczenia w ilości, jak na 500g mąki lub mniej (ok.1 średnio czubatej łyżeczki), ale nie trzeba. Do

  •  Re: proste, ale pyszne ciasto :)

    sody 1 łyżka cynamonu 2 łyżki kakao 2 jajka Wszystkie składniki zmiksować, wylać do keksowej blaszki i piec w temp. 180 stopni przez 1 godz. TARTA ORZECHOWA Ciasto: 2 szk. czubate mąki kostka masła niepełna szk. cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany Masa orzechowa 3/4 puszki mleka skondensowanego słodkiego (nie gotować!) 30-40 dag orzechów włoskich Ze składników zagnieść ciasto kruche, schłodzić

  • Re: Tradycyjny jabłecznik

    Mój jest lepszy .1/2 kg mąki 1/2szk cukru 1mały proszek 3jajka jeden żółty kisiel 2 łyżki smalcu 1kostka masła .Zanieść kruche ciasto bez bialek .większą część na blachę na to sloik musu a na mus białka ubite z 1/2 szk cukru + kisiel i do piekarnika na 30 min 170 stopni .Resztę ciasta 1/4 po 30minutach poruszyć na piane i piec jeszcze 20minut ..Można też mniejszą część ciasta zamrozić i potrzec

  • Re: ciastka-ciasta i ciasteczka

    ciasto kruche: 3 szkl. mąki, 1k. margaryny(palma), 3/4 szkl. cukru-siekamy nożem, dod. 5-6 żółtek, 1łyżkę smalcu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, dalej siekamy i szybko ugniatamy.Chłodzimy w lodówce(...) pieczenia i lekko wymieszać. Piec ok.30-35min. w tem. 180 C. II przepis na kruche ciasto: 3 szkl. mąki, 1k margaryny, 1/2 szkl. śmietany

  • -

    -

    mam fajny przepis ale niekoniecznie kruche, otóż 2 szkl mąki, 3/4 szkl cukru , cukier waniliowy, 1 łyż proszku do pieczenia , 1 margaryna, 4 żółtka to wszysko wyrobić na gładkie ciasto, piane ubić na sztywno. podzielić ciasto na 3 częsci, 2/3 ciasta na sód potem owoce, potem piana a na to pokruszyć resztę ciasta, tak pourywać, piec ok 50 min w piekarniku jakieś 180-200 stopini, trzeba zagladac

  •  Re: Placek bez wagi i miksera. Proszę o pomoc

    ciasto kruche z jabłkami.1 margaryna,pół szkl.śmietany 12 lub18,pół szkl.maślanki,3 żółtka,cukier 0,5 szkl,1 łyżeczka proszu do pieczenia,3szkl.mąki tortowej.5dużuch jabłek startych.Wszystko razem wymieszać(jak bedzie za żadkie dodaj mąki a jak za gęste to śmietany).podzielic na pół i rozwałkować.Ciasto wyłożyć na blachę potem jabłka i znów ciasto.piec 45 min.pycha polecam,bajecznie proste.

  • Re: Prezydencka wojna na ciasteczka

    proszę poprawić przepis na ciasteczka... ile brązowego cukru ? tłuszczu stanowczo za dużo !!!!!! ciasto kruche ma proporcje tłuszczu do mąki 1:1

  • Re:  szarlotka

    Hm... nie wiem co dla Ciebie oznacza "skomplikowane" gdyż w zasadzie każda szarlotka to naprawdę proste ciasto: kruche ciasto przełożone jabłkami. Ja ugniatam w dużej misce kruche ciasto z 0,5 kg mąki tortowej, 1 margaryny Kasi, 1 szkl. cukru, 1 jajka, 3 żółtek, 2 łyżeczek proszku do pieczenia i 3 czubatych łyżek zwykłej śmietany. Połowę wykładam, kawałek po kawałku ugniatając palcami na dużą

  • Re: Prezydencka wojna na ciasteczka

    ciasto kruche ma proporcje tłuszczu do mąki 1:1 proszę poprawić przepis na ciasteczka... ile brązowego cukru ? tłuszczu stanowczo za dużo !!!!!! skoro 1:1 to tłuszczu jest i tak za dużo, bo 1 + 2 1/4 daje nam 3 i 1/4 , a mąki jest o jedną szklankę mniej :-) i faktycznie brak w przepisie informacji o brązowym cukrze