• Informacje na temat:

    kruche ciasto ze smalcem

Artykuły na temat: kruche ciasto ze smalcem
  • Ciasto kruche: Przepis podstawowy

    Kruche ciasto jest jednym z najczęściej używanych i zarazem jednym z najłatwiejszych do wykonania.

  • Kruche faworki

    ...1. Mąkę przesiewam wraz z cukrem pudrem, dodaję żółtka, śmietanę, ocet i stopione, przestudzone masło. Zagniatam gładkie, elastyczne ciasto, a następnie napowietrzam je, obijając wałkiem. Owijam folią spożywczą i na godzinę wkładam do lodówki. 2. Ciasto rozwałkowuję na jak najcieńsze placki i kroję je na wąskie paski o wym. ok. 3 cm x 8 cm. Na środku każdego paska robię nacięcie, przez...

  • ...., by zmiękło. Wtedy rozpłaszczyć na placek, złożyć na pół i rozwałkować, znów złożyć i wałkować, żeby wtłoczyć w ciasto powietrze. Można też ciasto wałkować przystawką do miksera, kilka razy na...

  • ...1 Mąkę przesiej, dodaj masło, żółtka, sól, spirytus i śmietanę, zagnieć ciasto (powinno być twarde jak na makaron). Wałkiem uderzaj w ciasto, za każdym razem składając je na pół (uderz kilkanaście razy). Ciasto owiń folią, włóż na godzinę do lodówki. 2 Ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij kwadraty o boku 6 cm. Narożniki natnij na 2 cm. Nacięte końce załóż do środka...

  • Chrust, chrustek, faworki

    Najlepsze sposoby na ciasto, z którego wyjdą kruche i delikatne chruściki na karnawał.

  • Składniki na 10 porcji: Na ciasto: 25 dag śmietany 22 lub 36 proc., 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka roztopionego i ostudzonego masła (lub oleju), 1 jajko, szczypta soli.

  • Tatarskie pierożki kibini

    Składniki:  50 dag gotowego ciasta kruchego  30-40 dag karkówki  duża cebula  ząbek czosnku  smalec  majeranek  sól, pieprz, papryka jajko, kminek Przygotowanie: Karkówkę pokroić(...). Ciasto rozwałkować. Wycinać z niego małe krążki. Na połowie krążków ułożyć po porcji mięsa. Następnie przykryć je pozostałymi krążkami ciasta. Zalepić brzegi formując okrągłe pierożki. Ułożyć na blasze...

  • Wesele bez mięsa?

    ..., brownie, ciasta z owocami, babki, kruche ciasteczka, "serniki" z tofu, nerkowców lub kaszy jaglanej, modne makaroniki, bezy, praliny i deserki w pojemniczkach. Również torty można przygotować, bazując na produktach roślinnych. W wersji klasycznej jest to ciasto białe lub czekoladowe, ale alternatywnie można też sięgnąć po marchewkowe, dyniowe, a nawet fasolowe. Podstawą kremów najczęściej jest...

  • Wielkanocne przysmaki z Mazowsza

    ...dekoracji lukier i polewa czekoladowa oraz wisienki koktajlowe Przygotowanie: A Mąkę z masłem posiekaj nożem, dodaj cukier puder i jajka. Szybko zagnieć kruche ciasto i schłodź je godzinę w lodówce(...) marmoladą. Przygotuj lukier. Zalej wierzch mazurka. Gdy ostygnie, udekoruj wisienkami i polewą. Z resztki kruchego ciasta możesz zrobić ozdoby i osobno upiec, po czym przymocować polewą. Smażone jajka...

  • Ewa Wachowicz: Jak odnaleźć miłość

    ...tradycyjnych krakowskich pierniczków, które są robione na leżakowanym cieście. Wyrabiam to ciasto na wiele tygodni przed świętami. Ono sobie leżakuje, czekając, aż tuż przed świętami zrobię z niego ciasteczka(...), zapiekanką, a czasem zwykłą kromką chleba z gęsim smalcem. Twoje najlepsze wspomnienie świąteczne? - Pochodzi z dzieciństwa. Byłam wtedy w podstawówce. W Wigilię była taka sroga zima, że...

Zdjęcia na temat: kruche ciasto ze smalcem
Przepisy na temat: kruche ciasto ze smalcem
  • Kruche ciasta z owocami

    Placek twarogowy Sposób przygotowania 1. Spód: zimne masło posiekaj, dodaj mąki, cukier, żółtka i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj spłaszczoną kulę, owiń ją folią spożywczą i chłodź 40 minut. Następnie rozwałkuj na kształt foremki, wyłóż ją pergaminem i przełóż ciasto. Dociśnij je do dna, ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 15 minut w 180 st. C.  2. Masa: owoce oczyść, opłucz, osusz. Miękkie...

  • Siła prostoty. Gęś na św. Marcina

    „Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” - pierwsza część tego starego porzekadła jest nam doskonale znana, mniejszą popularnością cieszy się natomiast sama gęsina. Przypadające 11 listopada wspomnienie biskupa z Tours to pretekst, by przyjrzeć się bliżej temu mięsu i poznać jego smak. Listopad to idealny czas na gęsinę!

  • Tatarskie kibini

    Składniki:  50 dag gotowego ciasta kruchego  30-40 dag karkówki  duża cebula  ząbek czosnku  smalec  majeranek  sól, pieprz, papryka jajko, kminek Przygotowanie: Karkówkę pokroić(...). Ciasto rozwałkować. Wycinać z niego małe krążki. Na połowie krążków ułożyć po porcji mięsa. Następnie przykryć je pozostałymi krążkami ciasta. Zalepić brzegi formując okrągłe pierożki. Ułożyć na...

  • Kuchnia bułgarska

    ...w większości restauracji w Bułgarii. W kuchni bułgarskiej rzadko występują potrawy mączne, a już nie do pomyślenia i trudne do przełknięcia jest dla Bułgara gotowane ciasto w rodzaju naszych pierogów(...), które opłukujemy i kroimy na 5 - 6 kawałków, mięso obsmażamy krótko na patelni z rozgrzanym mocno smalcem. Przekładamy razem z tłuszczem do rondla i solimy. Pory dokładnie opłukujemy i kroimy na małe...