• Informacje na temat:

    kruszonka z margaryną

Artykuły na temat: kruszonka z margaryną
  • ..., rozcierając je palcami. 3. Formę do tarty lub żaroodporne naczynie posmaruj masłem lub margaryną (1 łyżka). Wyłóż owoce i posyp je kruszonką. Na wierzchu ułóż wiórki pozostałego masła lub margaryny. 4. Piekarnik rozgrzej do 180° C, wstaw naczynie żaroodporne i piecz ok. 30-40 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Naczynie z ciastem wyjmij z piekarnika i odstaw na ok. 10 min, by lekko...

  • Ciasto: ●2 szkl. mąki ●4 żółtka ●łyżeczka proszku do pieczenia ●1/2 kostki margaryny ●3 łyżki cukru; masa serowa: ●1 kg sera śmietankowego ●3 jajka ●szkl. cukru ●1/2 kostki margaryny ●jagody (poza sezonem mroż. lub ze słoiczka; w sezonie świeże – 1/2 litra) ●cukier waniliowy ●budyń śmietankowy ●łyżka mąki ziemniaczanej; kruszonka: ●1/2 szkl. cukru ●1/2 szkl. mąki ●1/2 kostki margaryny ●2-3 łyżki...

  • Placek z kruszonką

    Składniki na 12 porcji: 25 dag margaryny, 15 dag cukru trzcinowego, 3 jajka, sól, 32 dag mąki , 1/2 op. proszku do pieczenia, 15 dag jogurtu naturalnego, 25 dag malin, 25 dag borówek, 4 dag cukru kryształu.

  • Skład na 24 porcje: ● 500 g masła lub margaryny ● 750 g mąki ● 300 g cukru ● łyżeczka cukru waniliowego ● 750 g powideł śliwkowych lub wiśniowych ● szczypta soli ● skórka otarta z 1/2 cytryny.

  • Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ¼ szklanki cukru, 8 dag zimnego masła lub margaryny, 2 jajka, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 proc. lub jogurtu typu greckiego. Na kruszonkę: 1 i ½ szklanki mąki pszennej, 11 dag margaryny lub masła, 6 łyżek cukru, ½ łyżeczki cynamonu. Ponadto: 70 dag agrestu, tłuszcz i bułka tarta do formy.

  • Składniki na 10-12 porcji: Na spód: 20 dag mąki pszennej, 5 dag cukru pudru, szczypta soli,10 dag zimnego masła lub margaryny,1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc., 1 żółtko. Na kruszonkę: 10 dag miękkiego masła lub margaryny, 10 dag mąki pszennej, 10 dag cukru. Ponadto: 20 dag wydrylowanych wiśni (z kompotu lub rozmrożonych), 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc., 25 dag serka homogenizowanego, ¾ szklanki suchego maku, 3 łyżki cukru pudru,3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • Szarlotka z pianką i kruszonką

    Przygotowanie 100 min • Porcja ok. 134 kcal • Koszt porcji 1,50 zł • Przepis na 10-12 porcji 1. Mąkę siekam z margaryną, dodaję żółtka, cukier, proszek, sól i zagniatam ciasto. 1/3 wkładam do lodówki. Do reszty dodaję śmietany i zagniatam. Wylepiam blaszkę 35 x 24 cm. Nakłuwam i posypuję kakao. Chłodzę 30 minut. 2. Jabłka trę, posypuję cynamonem i skrapiam sokiem...

  • ...1. Ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekaj z margaryną, wlej żółtka. Zagnieć ciasto. 3/4 ciasta wylep natłuszczoną tortownicę. Pozostałą część zamroź. Piecz 20 min w 140°C. 2. Masa: białka ubij z solą, cukrem. Dodaj olej i budynie, wymieszaj. Masę wylej na ciasto. Posyp porzeczkami (bez rozmrażania). Na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piecz 50 min w 180°C. Ciasto...

  • ...składniki się połączyły. 2. W miseczce wymieszaj mąkę, oba rodzaje cukru oraz miękkie masło lub margarynę i ugnieć palcami, by powstała kruszonka. Blachę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką...

  • Składniki na ciasto: 10 dag cukru pudru, 20 dag mąki, 15 dag margaryny, 3/4 szklanki maku, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka. Masa: 1 kg twarogu, 8 jajek, szklanka cukru, budyń waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 20 dag masła. Kruszonka: 2-3 łyżki płatków owsianych, szklanka mąki, 5 łyżek cukru trzcinowe go, łyżeczka cynamonu, 8 dag margaryny, dżem porzeczkowy.

Przepisy na temat: kruszonka z margaryną
  • Placek z kokosem - przysłała Mieczysława

    Przyrządzanie Wyrobić ciasto z podanych składników. Wyłożyć ciasto na posmarowaną margaryną blaszkę o wymiarach około 25 - 35 cm. Na ciasto rozsmarować równomiernie dżem morelowy. Kruszonkę zagnieść z podanych składników i nałożyć ją na dżem, lekko przycisnąć. Piec w temperaturze 180 st. C przez 50 min. Po 25 min. przykryć folią aluminiową, aby ciasto nie przypaliło się. Życzę smacznego.

  • Słodki kołaczyk z porzeczkami

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: nagrzej piekarnik do 185 st. Porzeczki umyj, osusz i obierz z gałązek. Mąkę przesiej z proszkiem i wymieszaj z cukrem waniliowym. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj margaryną i wysyp mąką.  2. Zrób kruszonkę: rozetrzyj widelcem masło z cukrem i mąką. Połącz z drobniutko posiekaną skórką pomarańczową. Schłodź.  3. Jajka ubij z brązowym cukrem (odłóż...

  • Składniki : 1kg mąki, 5 jaj,kostka drożdży,1 szklanka cukru, 200g margaryny, olejek waniliowy lub cukier waniliowy, truskawki mrożone lub świeże, mleko.

  • Składniki: 0,5kg maki pszennej tortowej, 1 szklanka ciepłego mleka, 1 lub 2 jajka, 1lub 2 łyżki cukru, 5 dkg drożdży, 5 dkg margaryny ewentualnie kruszonka , Sposob przygotowania: Składniki mają mieć temperaturę pokojową! Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć w kubeczku z 2 łyżeczkami cukru, kilkoma łyżeczkami ciepłego mleka i odstawić w cieple...

Dyskusje na temat: kruszonka z margaryną
  • Re: szarlotka/jablecznik

    Ad 1. Ja szarlotkę robię z nierozpuszczonej margaryny (gdyż robię na kruchym, nie ucieranym cieście), ale pod tym linkiem http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/placek-sliwkowy-z-migdalowo-cynamonowa-kruszonka,37660 znajdziesz mój przepis na ciasto z rozpuszczoną margaryną i ze śliwkami, które można zamienić na jabłka (pokrojone i wg gustu wymieszane z cynamonem, miodem, sokiem