• Informacje na temat:

    kto piecze sam chleb czy trudno

Artykuły na temat: kto piecze sam chleb czy trudno
  • Czemu straszą nas chlebem?

    Dla jednych baza niemal każdego posiłku, dla innych największe zło tego świata. O co chodzi z chlebem? Dlaczego nas nim straszą?

  • Do Auschwitz trafiła w trzecim miesiącu ciąży. Przeszła przez piekło

    ...kryjomu i pytali: - Kto z Ochoty? Kto ze Śródmieścia? Kto ze Starego Miasta? Szukali swoich. Chcieli wiedzieć, czy ktoś z ich rodziny tu przyjechał, czy żyje ojciec, matka, brat... Rankiem zrobiono selekcję. Gestapowcy pytali, kto jest chory, na co i czy są wśród kobiet ciężarne. - Zgłoś się - podpowiedziała mama. - Może odeślą cię do domu. Chciała dla mnie jak najlepiej. Nie mogła...

  • Diety lecznicze: Modne, ale czy dobre dla każdego?

    Kiedyś dieta miała tylko odchudzać. Dziś ma też dbać o nasze zdrowie. Problem w tym, że stosowanie niektórych diet leczniczych stało się po prostu modne. Przedstawiamy najpopularniejsze i wyjaśniamy, kto powinien je stosować.

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    Ból głowy, strzykanie w kościach, kiepski nastrój, nadwaga. Obwiniamy o to poczciwą pszenicę, jęczmień, żyto. Czy to możliwe?

  • Ewa Minge: Efekt czarnego motyla

    Kiedy była na samym szczycie, usłyszała diagnozę: nowotwór. Ewa Minge przez wiele lat ukrywała chorobę, ale z trudnej walki o życie wyszła zwycięsko, zakochała się i mówi: „Zaczynam nowy rozdział”.

  • Sezon na grillowanie

    Przypieczona fest karkówka, kiełbasa, kaszanka… Mniam mniam! Letni grill na biwaku czy na działce to jedna z największych przyjemności. Ale coraz częściej pojawiają się wątpliwości, czy aby na pewno to dla nas takie dobre.

  • Ewa Wachowicz: Życie mnie już tyle razy zaskoczyło

    Trendsetterka, która jako nastolatka serwowała przystawki na kryształowych lustrach. Kobieta, która zaczyna dzień jogą, a kończy w saunie. Fanka podpłomyków i sosu jarzębinowego. W dzieciństwie wchodziła na Turbacz, teraz zdobywa wulkany. Sama jest wulkanem energii. Z Ewą Wachowicz spotkałam się w jej pierwszej, ale na pewno nie ostatniej restauracji.

  • Rzeczpospolita kucharska

    Kto nie gotuje, nie liczy się w towarzystwie, kto nie je potraw zdrowych i pięknych, jest niemodny. Czy z Polski ziemniaczano-kapuścianej naprawdę staliśmy się Polską, w której mieszkają miliony kucharzy i miłośników wyrafinowanej kuchni? Odpowiedzi szukamy z Agą Kozak i Ewą Wachowicz.

  • Perfekcjonistka w kuchni

    Skończyła historię sztuki, więc wszystko wskazywało na to, że swoją przyszłość zwiąże z rodzinną galerią, ale życie jest nieprzewidywalne i dziś Ania Starmach spełnia się w kuchni. Gotuje, piecze i pisze. Właśnie ukazała się jej trzecia książka "Pyszne na każdą okazję", w której przekonuje, że gotowanie nie musi być skomplikowane, drogie i czasochłonne. Jak zawsze robi to z pasją.

  • Naucz się omijać słodkie pułapki

    O większości zjadanego cukru nawet nie wiesz. Tak dobrze jest ukryty! Dlatego trudno ci schudnąć. Zdradzamy, gdzie możesz go znaleźć.

Przepisy na temat: kto piecze sam chleb czy trudno
  • Szwajcarskie smaki

    ...i integruje. Wokół kociołka z kipiącą masą serową czekają długie widelczyki z nadzianymi kawałkami chleba lub gotowanych ziemniaków. Kto zgubi w kociołku swoją porcję musi postawić kolejkę wódki, albo(...), francuskim i włoskim wpływom sąsiadów. Szwajcaria to oczywiście sery, które pierwotnie były sposobem górali na przechowywanie mleka przez długie, zimowe miesiące. Gatunków serów jest więcej, niż dni w roku...

  • Kuchnia miętą pachnąca

    ..., jagnięcego lub koziego mięsa wymieszany z burghulem (odmiana kaszy), orzechami piniowymi, oliwą oraz przyprawami. Jedzony z płaskimi chlebkami oraz sosem jogurtowo - czosnkowym. Z mięsem czy(...) posmak. Mięta natomiast traktowana jest przez Libańczyków z niebywałą atencją. Jej charakterystyczny posmak orzeźwia i przynosi ukojenie w upalne dni. Dodawana jest do sałatek i dań z jogurtem...