• Informacje na temat:

    kuchni bułgarskiej

Artykuły na temat: kuchni bułgarskiej
  • Bułgarski tarator

    Przysmaki kuchni bułgarskiej...

  • Banica - strudel z bryndzą

    Specjalność kuchni bułgarskiej.

  • Wakacje w kuchni

    Najpopularniejsze dania kuchni europejskich i egzotycznych.

  • Tam za rodzinne wakacje zapłacisz mniej niż w Chorwacji

    Alternatywę dla kamienistych chorwackich plaż stanowią złociste piaski skąpanej w słońcu, uznawanej za jeden z najbezpieczniejszych krajów europejskich Bułgarii. To idealny kierunek na tanie, rodzinne wakacje, które upłyną pod znakiem relaksu, wielu atrakcji, dobrej kuchni oraz malowniczych pejzaży.

  • Bułgaria. W krainie róż i złotego piasku

    Olejek różany, piękne plaże i wino w dobrej cenie. Do dawnych skojarzeń warto dołączyć wyjątkowe zabytki, rzemiosło i pyszną kuchnię. Bułgaria, chętnie odwiedzana przez Polaków oferuje mnóstwo atrakcji.

  • Bułgaria wraca do łask

    Niegdyś Bułgaria stanowiła miejsce, w którym można było zaznać południowego luksusu. W latach 70., 80-tych o wakacjach w Warnie, Słonecznym Brzegu czy Złotych Piaskach marzył chyba każdy Polak. I były to marzenia do spełnienia. Polacy w tych czasach masowo wyjeżdżali do Bułgarii, zachwycając się tamtejszą pogodą, krajobrazami oraz kuchnią. Niestety wraz z końcem PRL-u skończyły się tak liczne...

  • Czarnuszka damasceńska

    ...roślinę leczniczą - można jej używać jako lek na nieżyt żołądka i jelit, ma właściwości rozkurczające, antybakteryjne i wspomaga wydzielanie żółci. W kuchni bułgarskiej jej nasiona są dodawane do...

  • Rodzinnie, tanio, bez tłumów – gdzie znaleźć takie miejsce na wakacje?

    ...własnym zakresie - tego typu kwatery mają bowiem w pełni wyposażoną kuchnię. Warto jednak choć kilka razy wybrać się do restauracji i spróbować prawdziwej włoskiej kuchni, która jest po prostu obłędna(...), kameralną plażę, na której będziemy sami. Warto pozwiedzać i wybrać się do bułgarskiej stolicy - Sofii. Wiele pięknych miejsc znajdziemy w Neseberze i Warnie, koniecznie odwiedźmy też monastyry...

  • Bułgaria znowu modna

    ...samochodem trzeba pamiętać o kupnie winiety (cena tygodniowej dla samochodu osobowego wynosi 10 lewów). Samolot: LOT-em dotrzemy do Sofii (ok. 1000 zł), do Burgas lata też WizzAir. Kuchnia bułgarska...

  • Czym orientalna chata bogata, czyli rzecz o międzynarodowych weselach

    .... Sami weselnicy, właśnie przez brak kontaktu z zagraniczną kuchnią, nie byli przyzwyczajeni do jej smaków i zwyczajnie nie wiedzieli, jak się do nowych potraw zabrać. Po trzecie, kucharze często nie(...) postawić na zagraniczne dania? Rozwiązanie nasuwa się samo: znajdź swój ulubiony region i spróbuj go połączyć z rodzimą kuchnią. Zawsze jednak pamiętaj o najważniejszym: przy wyborze menu, czy to...

Wideo na temat: kuchni bułgarskiej
  • Najprostszy przepis na chłodnik

    Beata Kartowicz w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała kilka chłodników. Restauratorka zdradziła przepisy na chłodnik bułgarski - tarator, chłodnik truskawkowo-melonowy z miętą, chłodnik hiszpański - gazpacho z szynką dojrzewającą i chłodnik rosyjski - okroszkę. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Chłodniki na słodko i słono

    Beata Kartowicz w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała kilka chłodników. Restauratorka zdradziła przepisy na chłodnik bułgarski - tarator, chłodnik truskawkowo-melonowy z miętą, chłodnik hiszpański - gazpacho z szynką dojrzewającą i chłodnik rosyjski - okroszkę. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)

Przepisy na temat: kuchni bułgarskiej
  • Kuchnia bułgarska

    Kuchnia bułgarska jest kuchnią bałkańską, w której wiele jest potraw wspólnych dla wszystkich krajów narodów zamieszkujących półwysep, często noszą nawet one podobnie brzmiące nazwy, najczęściej pochodzenia tureckiego lub greckiego.

  • Bułgarski tarator

    Przysmaki kuchni bułgarskiej...

  • Szopska sałata

    Ta wywodząca się z bułgarskiej kuchni sałatka, będzie świetną przystawką lub dodatkiem do potraw.

  • Banica - strudel z bryndzą

    Specjalność kuchni bułgarskiej.

Dyskusje na temat: kuchni bułgarskiej
  • Re: Zalety gotowania na zapas

    Jakie obce? Nie wiesz co to mamałyga??? Trzeba było w szkole czytać lektury i nie wagarować. pani mądralińska...: Mamałyga – narodowa rumuńska potrawa, z mąki albo kaszy kukurydzianej (pierwotnie z gryczanej) popularna w krajach południowo-wschodniej Europy, znana m.in. w kuchni węgierskiej, Sasów siedmiogrodzkich, bułgarskiej i ukraińskiej. W Polsce popularna jest wśród rodzin pochodzących