• Informacje na temat:

    kuchnia indyjska

Artykuły na temat: kuchnia indyjska
  • Indyjskie wegetariańskie samosy

    Samosa to potrawa kuchni indyjskiej, w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju.

  • Kuchnia australijska: Wyjątkowe połączenia smaków

    ...jest kuchnia Aborygenów. Tej prawdziwej, z zachowaniem tradycyjnych metod obróbki, można spróbować w położonych w głębi lądu rezerwatach. Plemiona te przez tysiące lat żyły z koczownictwa, zbieractwa(...)... kukurydza. Kuchnia aborygenów w australijskim slangu doczekała się nawet własnej nazwy: bush tucker food. Australijskie smaki Australia to także raj dla miłośników wina. Oprócz tradycji...

  • Wędzony homar z Oceanu Indyjskiego z sałatką z serc palmowych

    Przygotuj sama danie, którego nie powstydziłyby się najlepsze restauracje.

  • Indyjskie curry z czterema rodzajami fasoli

    Za każdym razem, kiedy podaję przepis z tak długą listą składników, czuję się w obowiązku wytoczyć ciężkie działa, by go obronić i zachęcić do podjęcia wyzwania.

  • Dubaj i kuchnia

    Mam nadzieję rozpisać się na temat kuchni w Dubaju, bo to cały świat w jednym kociołku. I tu również bywa gorąco.       Jest przede wszystkim...

  • ​Gdzie warto zjeść, czyli jak wybrać restaurację

    Wyjść na miasto czy zamówić coś z dostawą do domu? Kuchnia włoska, chińska, japońska, a może indyjska? "Restauracyjne przygody" wiążą się zawsze z wieloma dylematami. Jak wybrać restaurację na wieczór?

  • Jedzenie leczy, czyli apteka w twojej kuchni

    ...filtrujemy, przelewając przez gazę. Płyn wkraplamy do nosa przy użyciu kroplomierza. Curry Indyjska mieszanka przypraw o charakterystycznym ostrym smaku. Jej składniki to m.in.: kurkuma (działa...

  • Sos raita

    Z kuchni indyjskiej.

  • Bajeczny Mauritius

    Egzotyczna wyspa na Oceanie Indyjskim pachnie przyprawami i zachwyca różnorodną kulturą.

  • Niezwykłe właściwości kurkumy

    Zwana ostryżem długim kojarzona jest głównie z przyprawą w kuchni indyjskiej. A tymczasem jej główny składnik – kurkumina – to samo zdrowie.

Wideo na temat: kuchnia indyjska
  • Smak Indii w polskiej stolicy

    Zapraszamy do restauracji, w której można spróbować prawdziwie indyjskiej kuchni - dań przygotowywanych przez indyjskich kucharzy z indyjskich produktów i według indyjskich receptur.

  • Wegańskie curry z bakłażanem - jak je zrobić?

    Curry to tradycyjny sposób przyrządzania dań kuchni indyjskiej, którymi zachwycił się cały świat! Pyszne, adaptowane do wielu innych kuchni narodowych, mają przeróżne formy i łączą najróżniejsze ze sobą smaki! Tym razem przygotowaliśmy dla was wegańską formę tej przepysznej potrawki - poznajcie nasz przepis na wegańskie curry z bakłażanem w roli głównej. To propozycja, która zasmakuje również tym, którzy dotąd nie przepadali za niemięsnymi daniami.

  • Placki z różnych stron świata

    Maciej Szaciłło zaserwował kuchni "Dzień Dobry TVN" przepyszne placki z różnych stron świata -  orkiszowe racuchy wegańskie, słynne placki z Koniakowa, bieszczadzkie fuczki oraz indyjskie placki uttapam z czatnejem kokosowym. (X-news DDTVN)

Przepisy na temat: kuchnia indyjska
  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    Pomidory jemy z bazylią, a ziemniaki z koperkiem. Oczywiste? To dopiero początek! Przedstawiamy zasady łączenia smaków, które ułatwią pracę w kuchni i nadadzą daniom wyjątkowego aromatu.

  • Kreatywna w kuchni zimą? To możliwe!

    W miesiącach zimowych trudno o pyszne, pachnące, zdrowe i tanie warzywa i owoce. Na sklepowych półkach rządzą marchewki, cebule, jabłka i buraki. Jak przetrwać nadchodzący czas w zdrowiu, jednocześnie jedząc urozmaicone posiłki i nie wydając fortuny na zdrowe odżywianie? Oto kilka pomysłów.

  • Mango i ananas - bakaliowy duet w twojej kuchni

    Dojrzewające w ciepłym tajskim słońcu, złocisto-żółte, egzotyczne owoce mango i ananasa, są doskonałą propozycją dla tych, którzy pragną przedłużyć lato w swojej kuchni. Te słodkie owoce od wieków doceniane są przez mieszkańców Tajlandii i Indii, gdzie znajdują się ich największe uprawy. Dlaczego warto, aby stały się ulubioną przekąską i idealnym składnikiem naszych kulinarnych eksperymentów?

  • Seler, pietruszka, czarna rzepa i kapusta - warzywa zimowej kuchni

    Seler, pietruszka, czarna rzepa czy kapusta - to warzywa korzeniowe idealnie pasujące do dań zimowej kuchni. - Wszystkie te warzywa doskonale nadają się na zupę krem, czy jako puree, które będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs czy ryb - uważa ekspert kulinarny "foodie people" Jakub Mikołajczak.

  • Ta kuchnia podbije świat!

    ...uważa, że kuchnia filipinka jest bardziej subtelna niż np indyjska czy tajska. - Nasze smaki maja więcej niuansów - zapewnia. - Nie są tak oczywiste. Istnieje wiele odcieni smaków słodkiego(...) się głównym polem poszukiwań dla kulinarnych odkrywców. Ale czy są jeszcze miejsca, w których jedzenie może nas zaskoczyć?  Kuchnia filipińska wychodzi z cienia  Misja Clauda Tayaga jest jasna...

  • Kokosowy dhal z soczewicy

    Pyszne danie kuchni indyjskiej

  • Sekrety kuchni tajskiej

    Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. To uczta dla wszystkich zmysłów, łącząca najważniejsze reguły tajskiej filozofii życia - przyjemność i harmonię. Uwodzi orientalnym smakiem, aromatem przypraw i doskonałą kompozycją.

  • Słone sosy jogurtowe: raita i tzatziki

    ​Raita to popularny dodatek do dań kuchni indyjskiej. Tzatziki ma podobny charakter, choć jest nieco inaczej doprawiony i wywodzi się z kuchni greckiej. W obu przypadkach miesza się jogurt z ogórkiem, solą i czosnkiem. Reszta składników nieco się różni. Jeżeli sosy będą miały okazję trochę postać, smak poszczególnych składników lepiej się połączy i wzmocni, więc najlepiej przygotować je chociaż kilka godzin (lub dzień) wcześniej.

  • Ciecierzyca - kulinarną inspiracją

    Ciecierzyca wydaje się pospolitym dodatkiem do dań kuchni wegetariańskiej. Zwykle stanowi bazę popularnej przekąski, jaką jest hummus. Jednak nowatorskie podejście do kulinariów sprawia, że ta roślina strączkowa jest gwiazdą światowej kuchni.

  • Chutney z czerwonych śliwek

    Chutney to gęsty sos używany głownie w kuchni indyjskiej. Choć jest przygotowywany z owoców, a swoją konsystencją przypomina konfiturę, doskonale pasuje do mięs i serów.

Dyskusje na temat: kuchnia indyjska
  • Re: Polecana kuchnia.

    Indie do najbogatszych krajów nie należą, a kuchnie mają bardzo ciekawą. Na drugim biegunie stany zjednoczone - praktycznie zero tradycji gastronomicznych. Myślę, że bardzo zdrowa i pożywna jest kuchnia chińska, indyjska i nordycka. Kurczak, ryż, ryby i warzywa, to bardzo zdrowe pożywienie.

  • Re: Indyjska potrawka z ryżem

    myślę ,że może być dobre , lubię takie kombinacje, każda kuchnia ma swoje zalety

  • Re: Anna Kalata w ciągu roku schudła 38 kg!

    . A tym bardziej że w Indiach jest dużo zdrowsza kuchnia niż w Polsce. A widząc że chudnie więc zaczęła to ściślej kontynuować co wyszło jej na dobre. Jej życie przed Indiami w Polsce nie było najlepsze .Wiecznie w biegu w stresie w trosce o rodzinę itp. a w Indiach harmonia, spokój ,wielka fascynacja tym krajem i do tego zdrowa indyjska kuchnia .Dla niej to był raj na ziemi i poprzez te doznania

  • Re: Jak wam się podoba Padma?...

    Piękna i elegancka kobieta. Jedno pewne ! indyjska kuchnia nie jest do tycia tylko do przeżycia !!!!

  • Re: Proszę mieszać

    zgadzam się z autorką - kuchnia indyjska jest przebogata i naprawdę smaczna. Polecam samosa warzywne i kurczak karahi (nie mylić z Karachi).

  • Re: Niezłomny jak bób

    trudno sie nie zgodzic z Twoja wypowiedzia.dodam tylko,ze smakowo u tej pani to zbyt szczegolnie nie jest.mialam okazje byc w restauracji indyjskiej,ktora pani G. sobie chwali,a poniewaz kuchnia indyjska jest ciekawa i mialam okazje poznawac jej oryginalne smaki,moge smialo powiedziec,ze to czym pani G. nazywa wspaniala kuchnie indyjska jest mniej niz przecietnym jedzeniam.

  • -

    -

    Na początku, prawie dziesięć lat temu byłam przerażona, co ja bęe jeść ale dziś nie stanowi to problemu.A jak smaczne jest jedzenie wystarczy odwiedzić bombaj w szczecinie,kuchnia indyjska palce lizać...

  • Re: Magda Gessler podziwia Martę Grycan

    osobiscie bylam kilka razy w restauracji,ktora ta pani jest zachwycona.restauracja z indyjskim jedzeniem,ktore znam dosc dobrze.coz...jej indyjska kuchnia nawet nie stala kolo oryginalnej.ale coz.gessler wie lepiej.chetnie jej wysle kilka przepiskow od prawdziwych indyjskich restauratorow.moze w koncu sie czegos nauczy:)

  • Re: Biznesowo

    ... Kuchnia indyjska jest smaczna ale to Comonwelth...

  • Re: Poczucie kobiecości

    WSZYSTKICH naradow. mamy tutaj bardzo duza liczbe chudych azjatow, gdzie ogolne rzecz biorac kuchnia jest bardzo lekko strawna, skladajaca sie z warzyw glownie; afro - amerykanie, no i biali. W USA na rogach ulic masz praktycznie restauracje z bardzo zroznicowana kuchnia. Tajska, Chinska, Japonska, Indyjska, oczywiscie amerykanskie miejsca, gdzie kroluje tluste jedzenie... itd itd. tu mamy wybor