• Informacje na temat:

    kuchnia marokanska

Artykuły na temat: kuchnia marokanska
  • Składniki: 8 pałek kurczaka (lub innych części), 2 łyżeczki mieszanki ziołowej zatar, 25 dag pomidorków koktajlowych, 1 średni brokuł, 20 dag czosnkowej pasty hummus, sól, pieprz, kilka łyżek oliwy lub oleju do smażenia.

  • Skład na 4 porcje: ● 4 udka kurczaka ● 320 g suszonych moreli namoczonych w letniej wodzie ● 60 ml Ramy Smaż jak szef kuchni wariant klasyczny ● 1/2 pęczka świeżej kolendry ● szczypta kminku ● 200 ml rosołu drobiowego ● 1 kawałek kory cynamonu ● sól i czarny pieprz mielony

  • Kuchnia rozmaitości - baranina

    Dobrze przyrządzony udziec barani bywa poematem kulinarnym, którym warto podzielić się z najbliższymi.

  • Kuchnia Maroka

    Kuchnia Maroka jest uważana za najciekawszą i najbardziej aromatyczną spośród wszystkich arabskich tradycji kulinarnych. Kuchnia marokańska powstała w wyniku kontaktów i wymian kulturowych Maroka z innymi krajami... Co sprawia, że potrawy przyrządzane przez Marokańczyków są źródłem tak wielu inspiracji? Przede wszystkim fakt, że kraj ten już w dawnych czasach wywierał bardzo duży wpływ na...

  • 15 minut w kuchni

    120 przepisów niezwykle różnorodnych przepisów na zupy, dania główne, sałatki, kanapki, śniadania, pyszne koktajle...

  • Smoothie z melona z bazylią

    Z kuchni marokańskiej.

  • "15 minut w kuchni" Jamiego Olivera

    Już 23 października ukaże się polskie wydanie długo wyczekiwanej książki Jamiego Olivera "15 minut w kuchni".

  • Polonia ist gut!

    Słońce chyli się na wybrzeżu marokańskim ku zachodowi około szóstej wieczorem. Kilkanaście minut wcześniej świeci nikłym blaskiem, a zaraz potem, nagle czerwona kula zawisa nad horyzontem, by z każdą minutą zanurzać się w toni oceanu. Takie przynajmniej odnosi się wrażenie.

  • Promocja polskich potraw

    Uczniowie szkół publicznych w Rzymie - zarówno podstawowych, jak i średnich 26 lutego zjedli na obiad dania z polskiej kuchni: ruskie pierogi, barszcz czerwony, kurczaka de volaille, mizerię, ćwikłę, a na deser - pieczone jabłko z miodem.

  • Dieta śródziemnomorska

    Zainspirowana tradycyjną kuchnią południowych Włoch, Krety, Grecji dieta bije rekordy popularności. Kolejne badania naukowe wykazują jej dobroczynne wpływ na coraz to nowe obszary zdrowia. Na czym polega dieta śródziemnomorska?

Wideo na temat: kuchnia marokanska
  • Smoothie z melona bazylią

    Z kuchni marokańskiej.

  • Zdrowe śniadania Beaty Śniechowskiej

    Szef kuchni Beata Śniechowska w kuchni "Dzień Dobry TVN" zdradziła przepisy na zdrowe śniadania. W menu znalazły się dania takie jak: cesarski omlet, owsianka w marokańskim stylu, jajecznica z duszonymi na maśle rzodkiewkami, budyń bananowo-jaglany dla dzieci oraz sałatka chlebowa z tuńczykiem.

Przepisy na temat: kuchnia marokanska
  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    Pomidory jemy z bazylią, a ziemniaki z koperkiem. Oczywiste? To dopiero początek! Przedstawiamy zasady łączenia smaków, które ułatwią pracę w kuchni i nadadzą daniom wyjątkowego aromatu.

  • Kuchnia izraelska: Miks smaków świata

    Lekka, zdrowa i niezwykle bogata, taka jest kuchnia izraelska, która na świecie kojarzona jest głównie z koszernością. To jednak oryginalna mieszanka kuchni wszystkich kontynentów, pełna orientalnych smaków, świeżych warzyw i aromatycznych przypraw.

  • Ma być nie tylko szybko, ale zdrowo i smacznie

    ...- Ma być nie tylko szybko, ale zdrowo i smacznie - tak o swojej najnowszej książce "Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" mówi PAP Life Daria Ładocha. Miłośniczka gotowania przekonuje, że na przygotowanie obiadu wystarczy 15 minut. Proponuje też kuchnię recyclingową.

  • Niebanalne pomysły na "jajeczne" śniadania

    Szakszuka, frittata czy jajko sadzone w bułce to propozycje dla tych, którzy uwielbiają jajeczne śniadania, ale którzy chcieliby skosztować czegoś innego niż tradycyjna jajecznica. Jak podrasować pierwszy posiłek dnia, radzi szef kuchni Maciej Wawryniuk.

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    Gwarantem ciekawej i smacznej kuchni jest zazwyczaj bogata historia regionu i rządzących nim wpływów. Tunezja, należąca kolejno do Imperium Rzymskiego, Imperium Osmańskiego i Francji, dziś może poszczycić się specjałami łączącymi w sobie co najmniej smaki tych trzech kultur. Wyraziste przyprawy, papryka, jagnięcina i owoce morza występują tu obok jajek, ziemniaków oraz… pysznego wina (produkowane od ponad dwóch tysięcy lat).

Dyskusje na temat: kuchnia marokanska
  • Re: Brick po florencku czyli ze szpinakiem i jajkiem. Komentarze

    dlaczego piszesz kuchnia zydowska i basen morza srodziemnego, a nie np. kuchnia arabska (czy tam marokanska itp.)? poprawosc polityczna?

  • Re: Brick po florencku czyli ze szpinakiem i jajkiem. Komentarze

    chcialam zauwazyc ze kuchnia koszerna (zydowska) rozni sie od kuchni Arabskiej, wiec moze to dlatego ... a basem morza srodziemnego tez bym nie laczyla tak scisle z kuchnia arabska, to raczej kwestia produktow, warzyw i przypraw ktore sa z tego rejonu. kuchnia arabska, to byloby za ogolne pojecie, nie spotkalam sie z taka nazwa a ze srodziemnomorska jak najbardziej. o to, czy nazwa 'arabska

  • Re: Brick po florencku czyli ze szpinakiem i jajkiem. Komentarze

    dlaczego piszesz kuchnia zydowska i basen morza srodziemnego, a nie np. kuchnia arabska (czy tam marokanska itp.)? poprawosc polityczna? a tak na temat: nie jestem smakoszem tych "nalesnikow" i nie wydaje mi sie, zeby byl bez wplywu na linie, gdyz wsiaka w niego duzo tluszczu, ja wolalabym to samo z nalesnikiem z maki gryczanej, bo uwielbiam polaczenie szpinaku z jajkiem

  • Re: Brick po florencku czyli ze szpinakiem i jajkiem. Komentarze

    ' jest niepoprawnoscia polityczna, czy tez poprawnoscia nie pytam nawet bo nie rozumiem :) dlaczego piszesz kuchnia zydowska i basen morza srodziemnego, a nie np. kuchnia arabska (czy tam marokanska(...)chcialam zauwazyc ze kuchnia koszerna (zydowska) rozni sie od kuchni Arabskiej, wiec moze to dlatego ...a basem morza srodziemnego tez bym nie laczyla tak scisle z kuchnia arabska, to raczej kwestia