• Informacje na temat:

    kuchnia plus pl kulinarne kuchni

Artykuły na temat: kuchnia plus pl kulinarne kuchni
  • Toskania: Kuchnia, kobiety, chianti i śmiech

    W samym sercu Toskanii, 10 kilometrów od Pistoi, leży mała miejscowość Montale. Dachy zabudowań pokryte są tu tradycyjną czerwoną dachówką z terakoty, a na okolicznych wzgórzach rosną winnice i gaje oliwne. W takich pięknych okolicznościach natury, podczas warsztatów kulinarnych, poznałam nie tylko toskańską historię i przepisy. Wiem już, jak nie marnować niczego w kuchni, jak rozpoznawać rodzaje...

  • "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku"

    To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni, co udowadnia w książce, nie ma składnika, który nie może dostać...

  • Gotuję, nie marnuję. KUCHNIA ZERO WASTE PO POLSKU, Sylwia Majcher

    To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni, co udowadnia w książce, nie ma składnika, który nie może dostać...

  • Kuchnia... miedzynarodowa

    ...w roznych miskach z woda. Po czym oswiadczyla, ze potrzebuje 5 roznych garnkow. Praktycznie wszystko co mam w szafce bo mam garnkow dokladnie 5, plus jeden wielgachny i szybkowar. Garnkow 5 sztuk, misek(...) przeprowadzilam. Sprawdzilam nawet w "Kuchni Polskiej" czy aby nie zapomnialam jak sie zupy gotuje, ale nie. To sposob mojej bratowej widocznie jej odpowiada. Choc przyznam, ze bedac na wakacjach mialabym co...

  • Wolowina z marchewka - klasyka francuskiej kuchni

    ..., w sezonie straczki zielonego groszku, szparagi itd... co kto lubi... a caly obiad skalada sie z : przystawka: surowka z selera zwanego tutaj rémoulade dania z warzywami jogurtu i jablek plus...

  • Knedle miesem nadziewane ... z wschodniej kuchni

    Znane sa w polskiej kuchni, niemieckiej ale tez litewskiej czy czeskiej. Robi sie je latwo, dosc szybko i chyba wszytskim smakuja choc do najlzejszych...

  • Partnerstwo wschodnie

    Ponoć w kwestiach kulinarnych z natury jesteśmy konserwatystami. Ale trudno w to uwierzyć, gdy pomyśli się, jak szybko i mocno Polacy polubili kuchnię dalekowschodnią.

  • Przepis na życie

    Pracowała z najlepszymi projektantami haute couture i pierwszoligowymi fotografami. Jej zdjęcia pojawiały się m.in. na okładkach "Vogue’a". U szczytu sławy porzuciła świat mody, żeby robić programy kulinarne, pisać książki o gotowaniu i... popularnością dorównała Nigelli Lawson. O tym, jak została modelką z przypadku, a ekspertką od kuchni z przekonania, mówi Sophie Dahl, nowa osobowość wśród...

  • Apetyt na miasto

    ...(wziętym) kucharzem. W dolach i niedolach towarzyszy mu wspomnienie florenckich flaków z ulicznej kuchni. Książka nadaje się na przewodnik po mieście, a trippa czeka w wielu restauracjach. Klasyka klasyki(...) restauracja przeżywająca stałe oblężenie i przez miejscowych, i przez turystów. Bezkompromisowi kelnerzy, hałas i prosta florencka kuchnia. Za to w ogromnych ilościach. Karta dań niedługa, za to win...

  • Zmysłowe granaty

    ...​Granaty to chyba jedne z najpiękniejszych owoców, jakie mogą pojawić się w naszej kuchni. I choć są dziś coraz łatwiej dostępne, to wiele osób boi się po nie sięgnąć. A przecież by pozbyć się pestek, wystarczy przekroić granat na pół i łyżeczką wyjąć nasiona. Wspaniale smakują w połączeniu ze słodkimi deserami i wytrawnymi daniami.

Przepisy na temat: kuchnia plus pl kulinarne kuchni
  • Słownik trudnych terminów kulinarnych – czego nie wiemy jeszcze o gotowaniu?

    Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach.

  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    Kuchnia azjatycka od kilku lat podbija polskie podniebienia. Pyszne potrawy można zamówić w wielu orientalnych restauracjach, jednak mało kto wie, że samemu można zrobić równie wykwintne dania.

  • Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo

    ...- Karkówka i kiełbasa zostają jako klasyk, ale jest coraz więcej eksperymentów - mówi PAP Life były mistrz świata w grillowaniu Maciej Grubman i dodaje, że coraz częściej na ruszt wrzucamy ryby i warzywa. Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo - wtóruje szef kuchni Paweł Kibart.

  • Jesień ma różne odcienie koloru pomarańczowego

    Końcem lata stragany przyciągają klientów feerią barw. Dorodne owoce i warzywa zachwycają bogactwem gatunków i odmian. Wrzesień jest idealnym momentem na kulinarne eksperymenty. To sezon na pomidory, bakłażany, cukinie i dynie. Te ostatnie co prawda, kojarzą się raczej z późniejsza jesienią i Halloween, jednak to tylko wrażenie, gdyż sezon na dynie zaczyna się już w lipcu i trwa do pierwszych...

Dyskusje na temat: kuchnia plus pl kulinarne kuchni
  • Re: Cudze chwalimy

    produktów.Faktem jest też że tradycyjna polska kuchnia jest bardzo tłusta i niespecjalnie zdrowa,z koleii amerykanie nie mają tradycyjnej kuchni bo to kraj emigrancki i mają tradycje kulinarne z krajów swoich przodków,chyba że coca cola i frytki plus popcorn i chipsy robią tam za "tradycję kulinarną" z tym że sama kukurydza jest o paradoksie bardzo zdrowym pokarmem.i nawet w postaci popcornu nie jest