• Informacje na temat:

    kuchnia polska chrzan tarty

Artykuły na temat: kuchnia polska chrzan tarty
  • Chrzan nie do chrzanu

    Wiele lat znałam chrzan pod angielską nazwą, "horseradish" (tłumaczyłam to jako: końska rzodkiew) i byłam przekonana, że jedzą go tylko konie. Jednak w XVI wieku słowo "horse" znaczyło też "mocny" albo "szorstki". I w takim tłumaczeniu nazwa staje jak najbardziej zrozumiała.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Kretę turyści a razem z nimi popłynęła struga pieniędzy - takie dziko rosnące rośliny jak mlecze, liście chrzanu, pokrzywy, endywia stanowiły ważny składnik kuchni kreteńskiej. Niczym w dobrym...

  • Boże Narodzenie w kuchni polskiej

    ..., stając się świętem najbardziej swojskim, rodzinnym. Słynna na całym świecie kuchnia staropolska, roztaczała w wieczór wigilijny niebywały przepych postnych potraw. Oto menu wigilijne liczące sobie nieco(...) gotowany w sosie winnym; 6. Okonie z kartoflami; 7. Szczupak w łusce gotowany w jarzynach, podawany z tartym chrzanem zaprawiany octem; 8. Jaigane zapiekane z piwem i imbirem; 9. Sago legumina z sokiem...

  • Wielkanoc w trzech aktach

    ...g kości wędzonych, 100 g grzybów suszonych (zalanych wrzątkiem na noc i odsączonych), 0,5 l zakwasu, 40 g chrzanu tartego, 2-3 ząbki czosnku, 100 g wędzonego boczku i 6 plasterków, 6 jajek przepiórczych(...) czosnek, chrzan i majeranek. Gotuj zupę kilka minut na małym ogniu. Wyłącz, wlej śmietankę i wszystko zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Plastry boczku upiecz na rumiano w piekarniku rozgrzanym do...

  • Święto smaku

    ...: 4 duże kalarepki, 1 por, 1 marchewka, 4 czubate łyżki masła, 1,5 litra warzywnego bulionu, 150 g serka mascarpone, sok z 2 cytryn, 1 łyżka miodu, 1 czubata łyżka chrzanu śmietankowego, sól, cukier(...) cukru, szczyptę soli i gotuj pod przykryciem, aż kalarepka będzie miękka. Zdejmij warzywa z ognia, dolej resztę podgrzanego wywaru, dodaj serek mascarpone, drugą połowę zimnego masła i chrzan...

  • Prawdziwe jedzenie. Znasz?

    Homogenizowane mleko UHT 0% tłuszczu, modyfikowane genetycznie pomidory, chrzan, w którego składzie jest tylko 30% prawdziwego chrzanu. Co dalej?

  • Prawdziwe jedzenie. Znasz?

    Homogenizowane mleko UHT 0% tłuszczu, modyfikowane genetycznie pomidory, chrzan, w którego składzie jest tylko 30% prawdziwego chrzanu. Co dalej?

  • Świąteczny przewodnik kulinarny

    ...najbardziej swojskim, rodzinnym. Słynna na całym świecie kuchnia Staropolska, roztaczała w wieczór wigilijny niebywały przepych postnych potraw. Oto menu wigilijne liczące sobie nieco ponad 150 lat(...) winnym. 6. Okonie z kartoflami. 7. Szczupak w łusce gotowany w jarzynach, podawany z tartym chrzanem zaprawiany octem. 8. Jaigane zapiekane z piwem i imbirem. 9. Sago legumina z sokiem malinowym. 10

  • Jeden za wszystkich

    Pomysłów na eintopfy nie zabraknie mi nigdy, bo takie potrawy są we wszystkich kuchniach świata.

  • Kwaśne i pyszne

    ..., 5 ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, łyżka tartego chrzanu, 2-3 ząbki czosnku, marchewka, kawałek pora, 125 ml śmietany 22 proc., majeranek, sól, pieprz, 4 jajka na twardo. Zakwas: 100 g mąki(...) na niewielkim ogniu około 45 minut. Odcedź, a wywar zachowaj. Wyjmij ugotowaną kiełbasę i pokrój w grube plasterki. Wywar zagotuj, dopraw zakwasem, dodaj łyżkę chrzanu i kiełbasę. Dopraw majerankiem...

Przepisy na temat: kuchnia polska chrzan tarty
  • Kuchnia wege dodaje mi skrzydeł!

    ...mistrza, czy tylko pobawić się w kuchnię wege. Etykiety zawsze powiedzą prawdę. W tartym chrzanie, który wydawałby się wegański zwykle znajdziemy śmietanę. W niektórych słoikach z pomidorami w oleju(...) z systemem Android lub iOS. Kampania jest bezpłatna i chodzi w niej o to, żeby pokazać, że kuchnia wege jest szybka, prosta i zdrowa. Udowodniono, że dieta roślinna łagodzi objawy RZS (reumatoidalnego...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Kretę turyści a razem z nimi popłynęła struga pieniędzy - takie dziko rosnące rośliny jak mlecze, liście chrzanu, pokrzywy, endywia stanowiły ważny składnik kuchni kreteńskiej. Niczym w dobrym...

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku...

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. Małopolska o smaku chrzanu Małopolska Wielkanoc nie miałaby racji bytu bez Emausu, czyli odpustu, który w świąteczny poniedziałek odbywa się przy krakowskim(...) utracili mowę.Obok unikatowych na skalę kraju tradycji, także i kuchnia wielkanocna Małopolski ma wiele do zaoferowania. Wyrazista i sycąca chrzanówka, pochodząca z wsi Lanckrona, cieszy się największą...

  • Jak mazurek to tylko z Warmii i Mazur!

    Święta i uroczystości to doskonała okazja, by przekonać się jak bogata i ciekawa jest polska kuchnia. Tradycyjne dania regionalne mogą zaskoczyć nawet największych miłośników gotowania. Przykładem(...), w jej północno-wschodniej części, popularnością cieszy się także żur z białą kiełbasą i świeżo tartym chrzanem. - Aby uzyskać jego charakterystyczny kwaskowy smak, warto dodać odrobinę octu, np...