• Informacje na temat:

    kuchnia polska przedwojenne

Artykuły na temat: kuchnia polska przedwojenne
  • Raut u ministra, obiad u prezydentowej. Jak się bawiły przedwojenne elity?

    Gdy Polska odzyskała niepodległość, na świecznik wypłynęły zupełnie nowe elity, które bardzo szybko zasmakowały w high lifie. Ci, którzy jeszcze niedawno tułali się po zatęchłych kanciapach drukując nielegalną prasę, teraz chadzali na prezydenckie rauty. I często robili z siebie przedstawienie.

  • Śmieszą mnie enuncjacje, iz kuchnia polska od francuskiej rózni się tym, ze w pierwszej serwuje się kotlety, a w drugiej ostrygi. I ze to jest przepasć,...

  • Krupnik polski

    Śmigielskiej "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna". Wydawnictwo Znak.

  • ​Leniwe

    ...kredens. Polska kuchnia przedwojenna". Wydawnictwo Znak.(...)Cechą odróżniającą przedwojenne przepisy na takie pierogi od tych dzisiejszych jest pewna finezja wykonania - zamiast wszystkie składniki bezceremonialnie połączyć, powszechnie zalecano dodanie do...

  • ​Zrazy zawijane à la Radecki

    Jednym z moich ulubionych wariantów zrazów są te à la Radecki, z klasycznymi dodatkami - grzybami, cebulą i przyprawami, które idealnie wydobywają smak mięsa i sosu - pisze Monika Śmigielska, autorka książki "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna".

  • Polskie imperium piękna. Firmy kosmetyczne, które udowodniły światu, że Polka potrafi!

    Kremy, szminki, niezawodne porady. W przedwojennej Polsce piękno było towarem pierwszej potrzeby. I nie brakowało błyskotliwych bizneswoman, potrafiących zbić na nim miliony!

  • Jak często twoja prababka myła włosy? (I czy w ogóle to robiła?)

    Przedwojenne porady odnośnie mycia włosów mogą się wydawać ekscentryczne, a nawet odpychające. Niesłusznie. Jest w nich zaskakująco dużo słuszności. Jak często dawniej myto włosy? I dlaczego warto robić tak samo?

  • ​Kluski saskie

    ...z podsmażonym boczkiem lub stopionym masłem. Doskonale smakują również podsmażone. Przepis pochodzi z książki Moniki Śmigielskiej "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna". Wydawnictwo Znak.  

  • Nina Andrycz: Pierwsza Dama PRL

    ...w spektaklu. Mimo wszystko świetnie pełniła obowiązki reprezentacyjne. Samą znakomitą prezencją i władczym głosem robiła wrażenie - nie bez powodu grała głównie królowe - a jej "przedwojenne maniery...

  • Gołdap. Niezwykłe uzdrowisko

    ...jeziorem. Wokół uzdrowiska znajdziemy intrygujące miejsca. W Stańczykach stoją wiadukty przedwojennej linii kolejowej, wysokie na 36,5 metrów, a długie na ponad 250. Kilka kilometrów dalej jest(...) się polska partyzantka antykomunistyczna. Na jesienny spacer można wybrać się na Piękną Górę, na której zimą działa jedyny w regionie wyciąg narciarski. Magda Pinkwart...

Wideo na temat: kuchnia polska przedwojenne
  • Polska kuchnia przedwojenna

    Blogerka Monika Śmigielska zdradziła przepisy polskiej kuchni przedwojennej. Na stole pojawiły się dania takie jak: pieczeń huzarska, mędrzyki, tort czekoladowy oraz kotlety ze śledzia.

Przepisy na temat: kuchnia polska przedwojenne
  • Zupa czekoladowa na sposób przedwojenny

    Światowy Dzień Czekolady, obchodzony 12 kwietnia, warto sobie jakoś osłodzić. Oto przepis na mniej oczywisty deser z wykorzystaniem kakaowego przysmaku - zupę czekoladową. Receptura pochodzi z książki "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano"

  • Krew w kuchni czyli czernina i krwiste naleśniki

    Krwiste naleśniki, to takie, do których - zamiast mleka i jajek - dodawało się zwierzęcą krew. Przedwojenni mieszkańcy Żuław wspominają je z sentymentem, jako jedną z tradycyjnych miejscowych potraw, podobnie jak czerninę - zupę przygotowywaną również na bazie krwi.

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...cieszyć, przecież i tak zjedzą go obcy...". - Co jest moją kulinarną specjalnością? Tradycyjna polska kuchnia. Mając małe dzieci i nie za dużo czasu, wybieram sprawdzone, szybkie w przygotowaniu(...) specjalność to kuchnia „jak u mamy” Aneta Matusik (31 l.) z Popielarni talent kulinarny odziedziczyła w genach. Choć gotowaniem zajęła się dopiero po ślubie, dziś wygrywa w konkursach, a jej specjalność to...

Dyskusje na temat: kuchnia polska przedwojenne
  • Re: Kimchi: Co, jak i z czym jeść?

    Jeden mądrala powiedział, cyt.: ,,Polska kuchnia jest dobra ale dla roboli i chłopów. Na szczęście się cywilizuje, polacy uczą się gotować także samczne i zróżnicowane potrawy.'' ------------ Odpowiadam: Kuchnia dla roboli i chłopów? Ty widocznie poza boczkiem pieczonym i kapustą z grochem nigdy nic nie widziałeś. Klika tysięcy potraw polskiej kuchni - mówi ci to coś? W jednej tylko książce