• Informacje na temat:

    kuchnia polska szynka gotowana

Artykuły na temat: kuchnia polska szynka gotowana
  • ​Łazanki z szynką

    ...z książki Moniki Śmigielskiej "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna". Wydawnictwo Znak.

  • Kuchnia polska to jest to! Od kilku lat odkrywamy ją na nowo, szukamy niecodziennych smaków i potrafimy je docenić. Coraz więcej Polaków zamiast zwyczajnego schabowego woli widzieć na talerzu gęś czy dziczyznę, woli jeść mniej, a wykwintniej, zaskakująco i interesująco, ale nadal po polsku.

  • Kuchnia Giuliany - pizza rustica i ....

    ...chlebka a la tostowego. Kroi sie go na plastry i smaruje roznymi masami. U nas byl majonez z jajkiem na twardo. Majonez z serem tartym, z kawiorem na maselku . Z majonezem i szynka...

  • ​Kluski saskie

    ...z podsmażonym boczkiem lub stopionym masłem. Doskonale smakują również podsmażone. Przepis pochodzi z książki Moniki Śmigielskiej "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna". Wydawnictwo Znak.  

  • Italia do zjedzenia, Bartek Kieżun

    ...pojęcia, a tak że śmiałe, autorskie modyfikacje znanych przepisów.  Książkę dosłownie pochłonąłem." Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska Książka podzielona jest na cztery rozdziały. Pierwszy z nich(...) Kukbuk. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Kukbuk. Stale współpracuje z Radiem Kraków i portalem Wirtualna Polska...

  • Bartek Kieżun "Italia do zjedzenia"

    .... Stale współpracuje z Radiem Kraków i portalem Wirtualna Polska. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep - galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Absolwent krakowskiej Szkoły...

  • Wielkanoc w trzech aktach

    ..., bakalie, maszynka do mielenia (sitko z drobnymi dziurkami) Przygotuj masę makową: mak wsyp do garnka, zalej wrzątkiem, gotuj 20 minut. Odcedź i zmiel trzykrotnie w maszynce z drobnymi dziurkami...

  • Święto smaku

    ...dodatkami i z połówkami przepiórczych jajek. Szynka cielęca duszona powoli do jedzenia na ciepło i na zimno (dla 6-10 osób) Czas przygotowania: 3 godziny Poziom trudności: 3 Mięso: 2-2,5 kg szynki...

  • Koszyk pełen pomysłów na wielkanocne potrawy  z marką WINIARY!

    ...wielkanocnych potraw to nasza polska tradycja. Aby ułatwić sobie organizację świąt, a naszym potrawom zapewnić zawsze idealny smak, sięgnijmy po wielkanocne porady marki WINIARY. Podstawą świątecznego stołu...

  • Pyszny obiad dla Dziadków. Świętujemy Dzień Babci i Dzień Dziadka z marką WINIARY!

    ...nasze pociechy mogą udekorować danie pokrojoną w paski marchewką. Tak przygotowana, pyszna zupa z pewnością ucieszy dziadków, zwłaszcza w dniu ich święta. Aby zasłużyć na uznanie, zaproponujmy...

Przepisy na temat: kuchnia polska szynka gotowana
  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    Niewątpliwie najlepszym tego przykładem jest kuchnia. Wyśmienite "orientalne" słodycze i desery, zawiesiste "rosyjskie" zupy, delikatne tokánye, jak też wszechobecne mămăligă - wszystko to znaleźć można w Rumunii, ciekawie "doprawione" lokalnymi smakami. Kuchnia Rumunii to przede wszystkim mięsne specjały. Toteż wegetarian czekają w tym kraju ciężkie czasy. Rumuni zwykli zaczynać biesiadę od...

  • Sandwicz story, czyli nasz chleb powszedni

    ...słynny kanapkowy duet croque monsieur i croque madame. W podstawowej wersji croque monsieur to po prostu gotowana szynka i dojrzewający ser zamknięty między dwoma kromkami pieczywa, w całości...

  • Wołowina po burgundzku - Maciej Kuroń

    ...rozgrzanego do 200 st. C. Upieczone ziemniaki dodajemy do wołowiny i serwujemy danie posypane pietruszką. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja...

  • Trendy kulinarne

    ..., zaproponował inną serową specjalność, tym razem nieco "ciągnącą": tost hawajski. Czy smak był tu najważniejszy? Nie. Szynka, ser, plaster słonecznego ananasa, choć z taniej puszki, był pokarmem...