• Informacje na temat:

    kukurydze gotujemy i do słoików

Artykuły na temat: kukurydze gotujemy i do słoików
  • Sałatka brokułowa z szynką

    Składniki na 4 porcje: 40 dag brokułów, 20 dag gotowanej szynki w plasterkach, 1 słoik marynowanych małych kolb kukurydzy, po 1 żółtej i zielonej papryce, garść rodzynek sułtanek, 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich. Na sos: 6 łyżek oliwy, 3 łyżki octu winnego (albo soku z cytryny), 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz.

  • Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego, 4 duże cebule, puszka ananasów w zalewie, po puszce kukurydzy i zielonego groszku, słoik pieczarek w zalewie solnej, słoik marynowanej papryki, duży pikantny keczup, 500 ml kremówki, 3 łyżeczki curry, olej, sól, pieprz

  • Życie o smaku kawy

    O potrawce z tapira, modzie na wielkie pośladki i o tym, dlaczego Kolumbijki nie potrafią gotować - opowiada Ewa Kulak-Carvajal, która od 13 lat mieszka w Kolumbii.

  • Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji około 1,10 zł 1. Marchewki i ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn o dużych oczkach. Jajka kroimy w kosteczkę. Buraki gotujemy, obieramy i ścieramy na tarce, doprawiamy solą, pieprzem, octem winnym i cukrem. 2. Cebulę dymkę myjemy, siekamy. Trzy śledzie kroimy w kostkę, jednego śledzia dzielimy na...

  • ...czosnek. Mieszaj, następnie przełóż do suchych i czystych słoików. Zakręć i pasteryzuj je przez 15 minut.

  • Składniki na 6 porcji: ● 2 łyżki oliwy ● 80 dag mielonej wołowiny ● 3 różnokolorowe papryki ● 3 ząbki czosnku ● duża cebula ● pół l przecieru pomidorowego ● 4 łyżki koncentratu pomidorowego ● szklanka bulionu ● słoik kukurydzy w kolbach ● szklanka czerwonej fasoli ● łyżka sproszkowanego chili ● po pół łyżeczki kminku, soli i pieprzu kajeńskiego.

  • Składniki na 4 porcje: 4 ziemniaki, 2 marchewki, 2 papryki, 1 główka czosnku, 1 szkl. zielonego groszku, 20 dag fasolki szparagowej, 4 małe marynowane kolby kukurydzy (ze słoika), po 20 dag szynki i żółtego sera, 5 łyżek oleju, sól, pieprz, po kilka gałązek świeżych ziół: rozmarynu, tymianku, oregano, estragonu i bazylii

  • Penne z kurczakiem i pesto

    Gdy za oknem szybko robi się ciemno, ożywmy swoje dni kolorami – dodajmy do podawanych codziennie dań nutę Afryki.

  • Otwórz puszkę tuńczyka

    Zrób to, gdy nie masz pomysłu, co podać. Popatrz, ile zyskujesz możliwości!

  • Okres przedświąteczny: Trudny czas dla gospodyni

    ...ostudzony przelejesz do słoików i schowasz do lodówki. Nazajutrz możesz podać go na zimno albo, jeśli wolisz, podgrzać. Rozmrażamy dania Wyjmij z zamrażalnika pasztety, pieczenie, bigos. Rozmrażaj(...) specjałami, które dla nich przygotowałaś. Teraz wystarczy je tylko dokończyć i pięknie podać!  Gotujemy zupy Zajmie ci to zaledwie kilka chwil, gdy wcześniej przygotowałaś buliony według naszych wskazówek...

Przepisy na temat: kukurydze gotujemy i do słoików
  • Pyszne przepisy na Światowy Dzień Makaronu

    ...przygotować z makaronem pyszne potrawy. Pizza makaronowa Sposób przygotowania Makaron gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajko(...) jeszcze 10 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą i podajemy ze świeżymi ziołami. Zapiekanka makaronowa na słodko z twarożkiem i owocami Sposób przygotowania Makaron gotujemy 8 minut, po czym...

  • Dynia w jesiennych przepisach

    ...0,5 l wody i gotujemy przez ok. 40 minut. W razie potrzeby dolewamy wody. Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy przez kolejną godzinę. Pilnujemy, aby cukier się nie skarmelizował, dodając w razie potrzeby wody. Gorącą marmoladę przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia. Risotto z dynią Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. Dodajemy...

  • Brokułowa z szynką

    Wystarczy 15 minut!

  • Szybka i naprawdę pyszna sałatka. Doskonale sprawdza się na przyjęciach.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Każdą potrawę, którą chcesz podać na święta, możesz przyrządzić drożej lub taniej. Wszystko zależy od użytych składników, na przykład rodzaju mięsa czy dodatków.

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    Zamiast zwykłego obiadu możesz zaserwować rodzinie sycącą sałatkę warzywną z dodatkiem mięsa, ryb, makaronu, sera lub ziemniaków. Nikt się jej nie oprze!