• Informacje na temat:

    kulebiak z farszem

Artykuły na temat: kulebiak z farszem
  • Pyzy, pierogi, kulebiaki

    Wystarczy zagnieść ciasto, wypełnić ulubionym farszem i zlepić.

  • ...podsypując mąką. Uformuj podłużny owalny placek. Na środku placka rozłóż przygotowany farsz. Dłuższe brzegi zawiń do środka i zlep ponad farszem. Zrób dekoracyjną falbankę na tzw. szwie. 5. Kulebiak...

  • ...oleju odciśniętą, pokrojoną dość drobno kapustę, grzyby oraz cebulę. Składniki farszu do kulebiaka dokładnie połącz, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Przygotuj ciasto na kulebiak: pokruszone(...). cienkie wałeczki i przyklej ozdobnie u góry do kulebiaka. Wstaw go do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piecz ok. 45 minut. Farsz do kulebiaka możesz również przygotować z kapusty...

  • ...pora i nałóż farsz. Całość zawiń wzdłuż dłuższego boku, a końce kulebiaka zawiń pod spód. Gotowy pieróg ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w temp. 180° C do momentu...

  • Postny kulebiak

    Składniki na 12 porcji: 2 dag drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 3 szklanki mąki, 210 ml mleka, 3 łyżki masła lub margaryny, 5 jajek, 40 dag pieczarek, 2 duże cebule, olej, sól, pieprz.

  • Składniki na 6 porcji: ● 2 szklanki mąki ● łyżeczka cukru ● sól ● pieprz ● szklanka mleka ● 4 dag drożdży ● 2 jajka ● żółtko ● cebula ● 3 łyżki masła ● główka kapusty ● 10 dag suszonych grzybów ● 3 jajka ugotowane na twardo

  • Kulebiak z tuńczkiem

    .... Kulebiak przenieś na przykrytą pergaminem blachę. Udekoruj odciętymi paseczkami ciasta. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz przez 35–40 minut.

  • ...natłuszczonej, oprószonej mąką tortownicy o śr. 24 cm. Nałóż farsz i pokryj go resztą ciasta z gwiazdkami. Wierzch posyp kminkiem. Piecz kulebiak 50 minut w 180°C.

  • ...ciasto rozwałkuj na płat, na połowie rozłóż farsz. Przykryj resztą ciasta, zlep brzegi. Wierzch kulebiaka posmaruj białkiem, posyp sezamem i kminkiem. Ułóż na blasze. Piecz 30 min w 200 st...

  • Składniki na 8 porcji: opakowanie ciasta francuskiego • 50 dag kiszonej kapusty • suszone grzyby • 2 cebule • 3 łyżki orzechów włoskich • 2 ziela angielskie • liść laurowy • kilka ziaren jałowca • olej • sól • pieprz.

Przepisy na temat: kulebiak z farszem
  • Kulebiak z mięsem

    Sposób przygotowania 1. Przesiej mąkę. Dodaj masło, posiekaj je z mąką. Dodaj cukier, sól, śmietanę, jajko, żółtka, zioła. Zagnieć szybko ciasto, schładzaj godzinę w lodówce.  2. Ugotowane marchewki i mięso zmiel w maszynce. Cebule posiekaj, podsmaż, schłodź i dodaj z tłuszczem do mięsa.  3. Ciasto cienko rozwałkuj, wysmaruj farszem, wyłóż plastrami szynki, boczku oraz sera i posyp posiekanym...

  • Kulebiak, czyli danie z kapustą w roli głównej - na rozgrzewkę przed świętami

    Aby wprawić się w magiczny klimat świąt, już teraz warto sięgnąć po nieco świąteczne potrawy i zaspokoić swój apetyt na nie, by nie przejeść się przy wigilijnym stole. Szef kuchni Bogdan Gałązka poleca kulebiaka, czyli drożdżowego pieroga nadziewanego kapustą kiszoną.

  • Warzywny kulebiak

    Znika ze stołu w 5 minut!

  • Drożdżowy kulebiak

    Lubelski smakołyk

  • Kulebiak z grzybami

    Zaskocz nim domowników.

  • Kulebiak - Agnieszka

    Wykonanie: Farsz Kapustę kiszoną obgotowac z listkami laurowymi i zielem angielskim, suszone grzyby ugotowac odcedzic i posiekac, cebula zeszklic na tym samym tłuszczu obsmazyc kapuste i grzyby Ciasto Przesiac mąke.Zrobic rozczyn i wlac do mąki.Wbic zółtko wlac mleko dodac tłuszcz i wyrobic ciasto.Pozostawic je do wyrosniecia.Rozwałkować na prostokąt posmarowac farszem,zawinąć w rulon.Przełozyc...

  • Postny kulebiak

    Przepisy tradycyjnej kuchni.

  • .... Uwagi: Kulebiak pokroić przed podaniem w plastry. Podawać na ciepło z białym barszczem lub żurem. Palce lizać...

  • ...kapusty i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Farsz wyłożyć wąskim paskiem na rozwałkowane ciasto. Dłuższe przeciwległe brzegi ciasta podnieść i zlepić ze sobą. Kulebiak ułożyć zlepieniem do dołu na...