• Informacje na temat:

    kulinarne czosnek marynowany

Artykuły na temat: kulinarne czosnek marynowany
  • Zakynthos – wyspa kulinarnych przyjemności

    Kulinarne zwyczaje, o których warto wiedzieć Pierwszą rzeczą, jaką dostrzega się po przybyciu do Grecji, jest bogactwo smakowitych zapachów. Grecy przywiązują do posiłków ogromną wagę! To one(...) przypraw, jak na przykład oregano lub tymianek. Je się tu dużo warzyw - do najpopularniejszych należą pomidory, czosnek, szpinak, karczochy i koper włoski. Grecy przyrządzają warzywa na wiele sposobów...

  • Kulinarna podróż do Chorwacji

    Sarma - faszerowane liście winogron Składniki na 40-50 sztuk: 40-50 marynowanych liści winogron, 1 szklanka ryżu, 20 dag mielonego mięsa wołowego, 1 duża cebula, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego(...) patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Wystudź. Do miski włóż mięso, ryż, posiekaną zieleninę, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przecier pomidorowy, ostrą paprykę oraz...

  • Kuchnia rozmaitości - baranina

    .... Na tym samym tłuszczu usmaż pokrojoną cebulę, czosnek w plasterkach i posiekaną papryczkę chili. Gdy cebula się zeszkli, dołóż kilka goździków, anyż, cynamon i pieprz. Dodaj koncentrat pomidorowy...

  • Grecka uczta

    Kulinarne wspomnienie wakacji nad Morzem Egejskim...

  • Dynia w kuchni

    Pękata dama to wdzięczna bohaterka eksperymentów w kuchni. Daj się ponieść swojej kulinarnej wyobraźni.

  • Zaczynały skromnie jako przystawki, które wygłodniałym gościom pomagały przetrwać czas oczekiwania na danie główne. Jednak awansowały w hierarchii kulinarnej. Dziś z kilku przekąsek możesz skomponować oryginalne menu odpowiednie na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi, a nawet na noworoczną imprezę.

  • Partnerstwo wschodnie

    ...lub mun, 185 ml jasnego sosu sojowego, 185 ml octu ryżowego, 150 g cukru Marynowany imbir: 60 ml octu ryżowego, 50 g cukru pudru, 50 g korzenia imbiru Sos: 25 g suszonych płatków tuńczyka(...). Rozgrzej wok na średnim ogniu. Wlej olej, wrzuć białe części dymki, czosnek. Smaż ok. 30 sekund, dodaj wieprzowinę i smaż 2 minuty, mieszając. Wlej przygotowany wcześniej sos, gotuj w woku ok. 5-10

  • Święto smaku

    Uczymy się szanować kulinarne wspomnienia. Ale też coraz częściej, przygotowując posiłki, uciekamy od monotonii. Co zrobić, żeby ocalić wielkanocne zwyczaje i uniknąć przewidywalności? Wystarczy trochę odmienić tradycyjne przepisy lub dodać do świątecznego menu parę nowości. Koniecznie takich, które kojarzą się z polską wiosną, podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji...

  • Zielona herbata w kuchni

    Zdrowotne właściwości zielonej herbaty są oczywiste. Teraz pora poznać jej walory kulinarne!

  • ...mięsem (bami goreng) lub rybą (nasi goreng). Oprócz niej szczególnie popularne w całym kraju są także różne odmiany przepysznych satayów, grillowanych i marynowanych szaszłyczków serwowanych z ostrymi...

Przepisy na temat: kulinarne czosnek marynowany
  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    Chin wywodzi się kuchnia pekińska, charakteryzująca się dużą ilością mięsa i małą ryżu. Przyprawy są delikatne, używany jest głównie czosnek, imbir, ocet i pieprz. Najbardziej popularnym przepisem z tej(...) większość potraw przygotowuje się bardzo szybko.  Ostatnim krokiem kulinarnej podróży jest wspólne jedzenie, do którego chyba nikogo nie trzeba namawiać.  

  • Indonezja na talerzu

    ...odmiany przepysznych satayów, grillowanych i marynowanych szaszłyczków serwowanych z ostrymi sosami, rendang czyli wołowina duszona przez wiele godzin w mleczku kokosowym, oraz gado-gado, będące...

  • Łosoś w marynacie czosnkowej - Robert Sowa

    Marynata: 1 pączek bazylii; 2 całe główki czosnku; 6 łyżek oliwy z oliwek; sok z dwóch cytryn; świeżo mielony, czarny pieprz; sól gruboziarnista. Sposób przygotowania: Główki czosnku przekroić na pół, każdy kawałek owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 175 st. C przez ok. 45 minut. Następnie wycisnąć czosnek z łupinek i zmiksować z liśćmi bazylii, oliwą z oliwek oraz sokiem...

  • Lekkostrawne grillowanie

    ...i szybciej się piecze, przy czym zachowuje ona swoją soczystość. Skład marynaty zależy od rodzaju mięsa, gustu kulinarnego i wyobraźni gospodarza. Najczęściej marynaty przyrządza się na bazie czerwonego wina, oliwy, soku z cytryny, miodu, sosu sojowego, sosu teriyaki oraz przypraw i ziół. Tradycyjnie dodaje się sól, pieprz, granulowany czosnek, jałowiec, tymianek, oregano, majeranek, bazylię. Marynatę...

  • Sambal - indonezyjski specjał

    ...stosuje się właściwy mu sambal. Bazą prawie każdego sosu sambal jest papryczka chilli, czosnek oraz sok z limonki, które wraz z innymi składnikami uciera się na pastę w kamiennych naczyniach zwanych "ulekan(...), szalotek oraz soku z limonki. Podje się go przede wszystkim do dań mięsnych (np. satayów czyli marynowanych szaszłyczków). Bardzo często służy on także jako baza do tworzenia pozostałych odmian...