• Informacje na temat:

    kulinarne sos krewetkowy

Artykuły na temat: kulinarne sos krewetkowy
  • Sambal - indonezyjski specjał

    Sambal, słynny indonezyjski sos, króluje na stołach od Sumatry aż po samą Papuę. Robiony na bazie prawdziwych papryczek chilli, posiada niezliczoną ilość odmian i uważany jest za klucz do świata indonezyjskiej kuchni.

  • ..., jak galangal, imbir, kumin, kolendra czy trawa cytrynowa. Unikalne dodatki i ostre sosy Klasyczna potrawa regionu to goreng czyli ryż podawany warzywami, rożnymi sosami oraz(...) sosami, rendang czyli wołowina duszona przez wiele godzin w mleczku kokosowym, oraz gado-gado, będące egzotyczną mieszkanką warzyw w sosie arachidowym. Chociaż wspomniane dania (w różnych odmianach...

  • Bumbu, czyli co jadają Indonezyjczycy

    ...i aromatów .... bez wyrazu. Ketjap manis to przyprawa znana tylko i wyłącznie w Indonezji. Jest to gęsty słodkawy sos uzyskiwany z fermentowanej soi i orzeszków. Jest on czwartym wspólnym czynnikiem(...) szaszłyczki) oraz Nasi Goreng (smażony z sosem ketjap manis i różnymi dodatkami ryż) to dwa dania, które można dostać na całym gigantycznym archipelagu, od zachodniej Sumatry poprzez Jawę, Bali...

Przepisy na temat: kulinarne sos krewetkowy
  • Indonezja na talerzu

    Klasyczna potrawa regionu to goreng czyli ryż podawany warzywami, rożnymi sosami oraz mięsem (bami goreng) lub rybą (nasi goreng). Oprócz niej szczególnie popularne w całym kraju są także różne odmiany przepysznych satayów, grillowanych i marynowanych szaszłyczków serwowanych z ostrymi sosami, rendang czyli wołowina duszona przez wiele godzin w mleczku kokosowym, oraz gado-gado, będące...

  • Sambal - indonezyjski specjał

    Sambal, słynny indonezyjski sos, króluje na stołach od Sumatry aż po samą Papuę. Robiony na bazie prawdziwych papryczek chilli, posiada niezliczoną ilość odmian i uważany jest za klucz do świata indonezyjskiej kuchni.