• Informacje na temat:

    kulinarne wino z rodzynek

Artykuły na temat: kulinarne wino z rodzynek
  • Kuchnia rozmaitości - baranina

    Dobrze przyrządzony udziec barani bywa poematem kulinarnym, którym warto podzielić się z najbliższymi.

  • Masz, babo placek!

    ...w naszej rodzinie. W Toskanii podajemy nie tylko słoną schiacciatę. Podczas winobrania jemy słodki placek drożdżowy z winogronami, rozmarynem i oliwą, czyli schiacciatę con l’uva. Najlepszą odmianą winogron do tego ciasta jest toskańska ciemna, zwana canaiolo, ale można dodać inne, byle tylko owoce były małe. Do wyrobionego ciasta drożdżowego wlewam oliwę, wsypuję cukier, szczyptę soli i posiekany...

  • Kuchnia australijska: Wyjątkowe połączenia smaków

    ...rozpalała wyobraźnię ludzi z całego świata - część z nich postanowiła się tam osiedlić. Największą grupę stanowili Hindusi, Chińczycy i Europejczycy z Południa. Dzięki tej kulturowej i kulinarnej...

  • Święta w Europie

    Co króluje na świątecznych stołach we Włoszech, Rosji czy Belgii? Zapraszamy do podróży kulinarnej po całej Europie. Zobaczcie co jedzą w święta za granicą.

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    ...ser stanie się szklisty i zacznie przywoływać nas wonią, wkładamy go do żeliwnego kociołka (lub rondla z grubym dnem) i topimy, dodając masło. Wlewamy wino. Dodajemy kminek. Podgrzewamy delikatnie na niewielkim ogniu, aż składniki się połączą. Mieszamy i stawiamy kociołek nad podgrzewaczem. Nabijamy kawałki bułki na patyczki i maczamy w masie serowej. Do kieliszków nalewamy takie samo wino, jakie...

  • Cała Polska gotuje, czyli kuchenne rewolucje

    Dziś każda stacja telewizyjna ma program o kuchni. Internetowe blogi kulinarne notują miliony wejść, a książki z przepisami nie schodzą z list bestsellerów. Jedzenie jest teraz modniejsze od bycia na diecie. To już nowy styl życia.

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ...w Karyntii pieczona kaczka. Nieodłącznym elementem wigilijnego menu w tym kraju jest także robione z mleka, mąki, miodu, masła oraz soli ciasto, jak również podawane na gorąco kasztany, korzenne wino(...) i rodzynek. Dla podniebień bardziej wybrednych kusząca wyglądem alternatywa w postaci gorących napojów na bazie grzanych win lub owocowych herbat słodzonych miodem z aromatem korzennych przypraw.  

  • Tradycja ma się dobrze

    ...suszonych (fig, daktyli, rodzynek, wiśni, moreli, śliwek), 4 łyżki posiekanej świeżej mięty i natki pietruszki, 1 szklanka bulionu z kurczaka, 2 łyżki oliwy extra virgin Duża kura lub pularda (2-3 kg(...) pierniczki, ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10-15 minut w zależności od wielkości pierniczków. Po wystudzeniu udekoruj. Kisiel żurawinowy Czas przygotowania: 15 minut...

  • Jak upiec kaczkę?

    Aromatyczna, dobrze przyprawiona, z lampką czerwonego wina – może stanowić miłą odmianę w twoim menu. Czasem pozwól sobie na coś ekstra.

  • Przekąski w sam raz na imprezę

    ...margaryny. Oprócz tego - 8 jajek, 20 dag rodzynek bez pestek, alkohol (np. brandy lub koniak), w którym będziemy moczyć rodzynki, tłuszcz do wysmarowania formy i cukier puder, którym posypiemy ciasto(...) i dwie kopiate łyżki mąki krupczatki. Aby wypełnić sernikowe "wnętrze" potrzebne są 2 szklanki rodzynek wymieszanych z pokrojoną, smażoną skórką pomarańczową i cukier waniliowy. Ucieramy masło, cukier...

Przepisy na temat: kulinarne wino z rodzynek
  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    ...i dla kontrastu posypać prażonymi ziarnami lub orzechami. Bakaliowa konfitura jabłkowa Składniki: 1 kg jabłek 1 szklanka cukru (najlepiej trzcinowego) 100 g rodzynek bursztynowych np(...) godziny aż całkowicie wchłoną wino. Odcedzamy jabłka. Z wody (zlanej z jabłek) i cukru gotujemy syrop. 2. Do gotującego się syropu wrzucamy odcedzone jabłka i całość smażymy 15 minut na niewielkim ogniu...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...tajemnice, zwłaszcza kiedy na plebanii zdarzają się nagłe, kulinarne wpadki; Jak trzeba "zamaskować“ mięso, by goście proboszcza Y. uznali wołowinę za upolowaną sarnę? Ile dokładek mógł zjeść biskup...

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    ...konfitura jabłkowa Składniki: 1 kg jabłek          1 szklanka cukru (najlepiej trzcinowego) 100 g rodzynek bursztynowych Bakalland          75 g migdałów w płatkach Bakalland(...) całkowicie wchłoną wino. Odcedzamy jabłka. Z wody (zlanej z jabłek) i cukru gotujemy syrop. Do gotującego się syropu wrzucamy odcedzone jabłka i całość smażymy 15 minut na niewielkim ogniu. 3. Dodajemy...

  • Siła prostoty. Gęś na św. Marcina

    Drewniak. Drugą propozycją mistrza kulinarnego jest balotyna z gęsi. Jak ją przygotować? Z tuszki należy usunąć kości, trzeba to jednak zrobić delikatnie, aby nie uszkodzić skóry. - Tak(...) w mleku, a następnie odciśnięta czerstwa bułka, pokrojona w kawałki druga czerstwa bułka, zmielona wieprzowina, pokrojona gęsina, przyprawy (majeranek, sól, pieprz) oraz rodzynki i wino beaujolais...

  • Kuchnia andaluzyjska

    ...o świeże migdały oraz doprawiona winogronami. Owoce morza figurują jako składniki wielu zup i potrawek, takich jak "zarzuela de mariscos", ale zwykle są podawane z grilla lub "a la sal" -- pieczone(...) z ryżem lub kluskami jako zupę, a na drugie mięso i warzywa. Pamiątki kulinarne Supermarket Hipercor w centrum handlowym Costa Marbella niedaleko Puerta Banús to zdecydowanie najlepsze miejsce, by...