• Informacje na temat:

    kulki z sera i kajzerek

Artykuły na temat: kulki z sera i kajzerek
  • Składniki: • 2 kajzerki • 15 dag szpinaku • 2 jajka • cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki bułki tartej • łyżka tartego sera żółtego • łyżka siekanej natki pietruszki • łyżka oleju • sól • pieprz • gałka muszkatołowa • orzechy włoskie...

  • Składniki na 4-6 porcji: 25 dag wczorajszych kajzerek, 8 dag mąki, 10 dag mrożonego szpinaku, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, po 1 łyżce siekanych ziół – natki pietruszki, szczypiorku, koperku, 3 jajka, 15 dag tartego sera np. mozzarelli, sól, pieprz, masło...

  • Mięso: 40 dag mięsa mielonego • jajko • kajzerka • pół szklanki mleka • kilka łyżek bułki tartej • cebula • 4 dymki • olej. Dodatki: 4 rzodkiewki • 15 dag sera mozzarella • 15 dag wędzonego boczku • 50 dag mieszanki warzyw na patelnię • łyżeczka ziół prowansalskich • ząbek czosnku • papryka • szczypta papryczki chilli • sól • pieprz.

  • Lekki bulion z klopsikami

    Składniki na 6 porcji: pęczek włoszczyzny, 40 dag mielonego mięsa indyka, kajzerka, szkl. mleka, jajko, 10 dag sera typu parmezan, 2 łyżki mąki pszennej, 3 kostki bulionu drobiowego, 4 gałązki koperku, sól, pieprz, sól, pieprz.

  • Składniki na 8 sztuk: 50 dag mielonego mięsa, 8 plastrów wędzonego boczku, 1 czerstwa kajzerka, 1 jajko, 1 cebulka, 2 ząbki czosnku, 5 dag żółtego sera, olej, ulubione warzywa (np. cukinia, kalafior, papryka, fasolka), sól, pieprz, słodka papryka.

  • Składniki: 40 dag filetów z miruny, 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 2 jajka, 1 cebula, 3 łyżki startego żółtego sera, 1 kajzerka namoczona w mleku, 2 łyżki mąki, pieprz, sól, natka pietruszki, bułka tarta, mąka kukurydziana, olej.

  • Wykwintne klopsiki  w grzybowym sosie

    Składniki: 50 dag mięsa mielonego, 1 kajzerka, 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, 4 łyżki startego żółtego sera, 4 łyżki mąki, 6 łyżek oliwy, sól i pieprz, cebula, 30 dag prawdziwków, szklanka bulionu warzywnego, 1/2 szklanki śmietany 12 %, 2 ząbki czosnku , liść laurowy, ziele angielskie, koperek.

  • Składniki na 4 porcje: Do sosu: 10-12 średnich pomidorów, cebula, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, pęczek bazylii zioła prowansalskie, sól, pieprz. Do klopsików: 40 dag mieszanego mielonego mięsa, kajzerka, szkl. mleka, 10 dag startego żółtego sera, jajko, 2-3 łyżki mąki pszen., 4 łyżki oleju, mielona ostra i słodka papryka, sól, pieprz.

  • Klopsiki w sosie borowikowym

    Składniki na 4 porcje: Na sos: 30 dag borowików, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 szkl. bulionu warzywnego, 1/2 szkl. śmietany 22 proc., 1 liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego. Na klopsiki: 1 kajzerka, 1/2 szkl. mleka, 50 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 jajko, 4 łyżki startego żółtego sera, 3 łyżki mąki, 4 łyżki oliwy, zioła prowansalskie, sól, pieprz, posiekany koperek...

  • Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

    ...wymieszaj. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i gotuj w osolonym wrzątku aż wypłyną. Podawaj do mięsa lub okraszone masłem. Jeśli chcesz zjeść je na słodko (z owocami, masłem i cukrem), nie...

Przepisy na temat: kulki z sera i kajzerek
  • Kotleciki są pyszne

    ..., zeszklij. Bułkę namocz w mleku, odciśnij, połącz z mięsem, cebulą, jajkiem, przyprawami. Wyrób, uformuj kulki, obtocz w bułce, usmaż.2. Dymki pokrój. Boczek pokrój w kostkę, usmaż. Warzywa na patelnię(...) formuj w okrągłe kulki. Obtocz w pozostałej bułce, smaż na rozgrzanym oleju 5 minut, dolej wino i duś kwadrans pod przykryciem. 3. Patyczki do szaszłyków mocz w wodzie 30 minut. Z ciasta formuj...

  • Potrawy na cały tydzień

    ...przez praskę ziemniaki. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na dwa płaty. Na jednym ułóż kulki farszu, przykryj drugim płatem, dociśnij i wytnij nożykiem pierożki. Gotuj 3 minuty od...

  • Pulpeciki w sosie pieczarkowym

    ...żółtego sera, - 1 szklanka śmietanki 9 proc., - 3-4 łyżki mąki, - 6 łyżek oliwy, - sól i pieprz, - zioła prowansalskie Przygotowanie: Mięso przełóż do miseczki. Dodaj uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę oraz ser. Wbij jajko. Przypraw. Wyrób gładką masę. Z mięsnej masy uformuj kulki. Obtocz je w mące. Pulpety obsmaż ze wszystkich stron na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy. Pieczarki...