• Informacje na temat:

    kurczaka z bambusem

Artykuły na temat: kurczaka z bambusem
  • Przepis przysłała Ewa Szymczak z Legnicy filet z piersi kurczaka, 2 pory, czerwona papryka, 18 dag bambusa ze słoika, 1-2 łyżki natki, olej, łyżka płatków chili, łyżeczka mąki ziemniaczanej, sos sojowy ciemny, przyprawa azjatycka do woka, estragon, sól morska, kolorowy pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany. 1 Pory pokrój w półkrążki, paprykę w małą kostkę. Kurczaka umyj...

  • Składniki: 80 dag mięsa z udek kurczaka, 22 dag pieczarek , 2 cm korzeń świeżego imbiru, 3 ząbki czosnku, 5 łyżek sosu sojowego, 4 łyżki sosu słodko-pikantnego, mała czerwona papryka, mała żółta papryka, 2 cebule, słoik pędów bambusa, pieprz, olej do smażenia.

  • Sznycelki z kurczaka na chińskiej jarzynce

    Składniki na 4 porcje: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju do smażenia mięsa. Na jarzynkę: 2 marchewki, 4 dymki, 2 ząbki czosnku, 1/2 puszki pędów bambusa, 2 plastry ananasa z puszki, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 łyżeczka oleju sezamowego, sok z limonki, gruba morska, sól, mielony czarny pieprz. Do dekoracji: czerwony pieprz...

  • Składniki: 60 dag pieczonych filetów z kurczaka, 2 kolorowe papryki, 1 marchewka, 1 średniej wielkości cebula, 1 szkl. gęstego przecieru pomidorowego, 1 szkl. bulionu drobiowego (z kostki), 1/2 puszki pędów bambusa, 2 plastry ananasa z puszki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki oleju do smażenia, 2 ząbki czosnku, sok z 1/2 limonki, sól, pieprz, 1 dymka do dekoracji...

  • CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut 1. Kurczaka umyć, osuszyć. Nogi związać mocną nitką. Tuszkę oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 75 minut. Około 15 minut przed końcem pieczenia kurczaka posmarować 2 łyżkami sosu chili. 2. Pędy bambusa osączyć, potem pokroić...

  • Składniki (na 4 porcje): 40 filetu z piersi kurczaka, 1 marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 puszki pędów bambusa, 2 plastry ananasa z puszki, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki oleju (najlepiej arachidowego!) do smażenia, sól, pieprz, sok z limonki.

  • Kurczak na kilka sposobów

    Z azjatycką glazurą Kurczaka umyć, osuszyć. Nogi związać mocną nitką. Tuszkę oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 75 minut. Około 15 minut przed końcem pieczenia kurczaka posmarować łyżkami sosu chili. Pędy bambusa osączyć, potem pokroić je na kawałeczki. Ananasa obrać, wyciąć twardy środek, miąższ pokroić na małe kawałki...

  • Pyszny kurczak słodko - kwaśny

    Składniki: - 4 filety z kurczaka, - 3 łyżki oleju, - średnia cebula, - 40 dag ananasa z puszki, - 15 dag mieszanki warzyw do smażenia (kiełki soi, papryka, bambus), - 3 łyżki ketchupu(...) nie ostygły całkowicie. Smażenie mięsa Kurczaka odcedź z zalewy, zalewę zachowaj, ponieważ będzie jeszcze potrzebna. W woku mocno rozgrzej resztę oleju. Następnie wrzuć mięso i mieszając drewnianą...

  • Składniki na 4 porcje: • 4 piersi kurczaka • 3 łyżeczki sosu tabasco • 2 ząbki czosnku • po łyżeczce papryki i tymianku • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry • 2 łyżki oliwy • 200 ml mleka kokosowego • mango • sok z limonki. Dodatkowo: • cebula • 2 ząbki czosnku • olej • 2 paczki ryżu • 2 gałązki tymianku • cynamon • sól pieprz • puszka fasoli • chili.

  • Składniki: mrożonka „Mieszanka chińska” (marchew, papryka, por, cebula, pędy bambusa, grzyby moon), pierś kurczaka, opak. makaronu ryżowego, 2 ząbki czosnku, sos sojowy, papryczka chilli, pęczek dymki, sok z cytryny, 3/4 litra oleju, papier ryżowy, sól, pieprz Przygotuj farsz. Warzywa podsmaż na patelni na 2 łyżkach oleju. Gdy zmiękną, dorzuć pokrojoną pierś kurczaka. Podduś...

Przepisy na temat: kurczaka z bambusem
  • Kurczak słodko - kwaśny

    Składniki: - 4 filety z kurczaka, - 3 łyżki oleju, - średnia cebula, - 40 dag ananasa z puszki, - 15 dag mieszanki warzyw do smażenia (kiełki soi, papryka, bambus), - 3 łyżki ketchupu(...) nie ostygły całkowicie. Smażenie mięsa Kurczaka odcedź z zalewy, zalewę zachowaj, ponieważ będzie jeszcze potrzebna. W woku mocno rozgrzej resztę oleju. Następnie wrzuć mięso i mieszając drewnianą...

  • Kurczak słodko - kwaśny

    Składniki: - 4 filety z kurczaka, - 3 łyżki oleju, - średnia cebula, - 40 dag ananasa z puszki, - 15 dag mieszanki warzyw do smażenia (kiełki soi, papryka, bambus), - 3 łyżki ketchupu(...) nie ostygły całkowicie. Smażenie mięsa Kurczaka odcedź z zalewy, zalewę zachowaj, ponieważ będzie jeszcze potrzebna. W woku mocno rozgrzej resztę oleju. Następnie wrzuć mięso i mieszając drewnianą...

  • Zupa z kurczakiem i imbirem

    Składniki na 4 porcje: - pierś z kurczaka (350 - 400 g z kością i skórą), - 2 marchewki, - kawałek imbiru (wielkości orzecha włoskiego), - 2 papryki chilli, - pół pęczka świeżej kolendry, - 100(...) Przygotowanie: Zagotować litr wody. Do wrzątku włożyć pierś z kurczaka, jedną marchewkę, obrany imbir, chilli i gotować na małym ogniu pół godziny. Kapelusze grzybów ponacinać na krzyż. Paprykę pociąć...

  • Karol Okrasa proponuje przysmak z... Borneo

    ..."Potrzebne są pędy bambusa, lub wydrążony bambus. Rybę lub kurczaka zawijamy w liście tapioki, co powoduje, że mięso kruszeje" - objaśnia mistrz kuchni. Tak przygotowane mięso - lub rybę, czy kurczaka - umieszczamy w wydrążony bambusie, okładamy liśćmi bambusa i rzucamy na ruszt. Pieczemy około 30 minut. "To prawdziwy przysmak" - zapewnia Karol Okrasa.

  • Składniki: - filet z piersi kurczaka, - 60 g. makaronu chińskiego jajecznego (ew. mogą być polskie wstążki), - 100 g. makaronu sojowego, - 2 drobiowe kostki rosołowe, - garść kiełków sojowych(...) z kurczaka pokroić w kosteczki, lekko posolić, oprószyć odrobiną pieprzu i podsmażyć aż uzyskają złoty kolor, a następnie przerzucić do garnka z wodą, wrzucić drobiowe kostki rosołowe i zacząć gotowanie...

  • Przepis: - 400 g. piersi z kurczaka lub indyka - 30 g. grzybów Mu-Err (w razie braku mogą być jakiekolwiek grzyby dostępne w Polsce) jeśli grzyby są suszone, należy je uprzednio moczyć w cieplej wodzie, ok.20 min. - 1 duży por - 2 ząbki czosnku - 2 papryki czerwona i żółta (świeże) - 1 puszka fasoli Mung (w razie braku puszka czerwonej fasoli kidney) - 1 puszka pędów bambusa...

  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    ...swoich pikantnych potraw w imię zasady im ostrzej tym lepiej. Prostym do przygotowania daniem jest zupa Suan la tang. Do jej przygotowania należy przygotować rosół z kury, pierś z kurczaka, garść...