• Informacje na temat:

    kurki do słoików

Artykuły na temat: kurki do słoików
  • Kurki w winie do słoików

    ..., przestudzić. Kurki dokładnie umyć, przelać na sitku wrzątkiem, wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować 20 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, osaczyć. Przełożyć do słoiczków, zalać marynatą, szczelnie...

  • Kurki mają wiele zastosowań

    Suche kurki oczyszczam z gałązek, resztek liści, piachu i szybko płuczę, aby zbytnio nie nasiąkły wodą, gdyż wówczas będą się dłużej gotować. Lubią masło Choć i tak kurki dusi się dłużej niż inne(...) marynowania wybieram mniejsze grzyby. Obgotowuję ok. 5 minut, studzę i przekładam do słoików. Dodaję ziarna gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy, małe cebulki. Przygotowuję marynatę: 2,5

  • Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika

    Przyrządza ją na leśnym palenisku, a potrawę uszlachetniają świeżo zebrane kurki. Z tego odcinka programu dowiemy się też, jak zrobić wędlinę-kiełbasę w słoiku oraz jak przygotować i uwędzić udka(...) majerankiem, solą, pieprzem i ostrą, wędzoną papryką. Dokładnie wyrobić i przełożyć do wyparzonych słoików. Ubić. Między mięsem a wieczkiem zostawić 2-3 cm pustej przestrzeni. Brzegi słoików...

  • Kurki słodko-kwaśne

    Przygotowanie: Oczyść kurki i opłucz. Wrzuć je na 1 minutę do lekko osolonego wrzątku. Odcedź i ułóż w wyparzonych słoikach. Przygotuj zalewę: zagotuj...

  • Przygotowanie: Wodę zagotuj z przyprawami, solą i cukrem. Przykryj i gotuj 5-7 minut. Wlej wino i ocet, ponownie zagotuj i przestudź. Kurki umyj. Wrzuć do lekko osolonego wrzątku, gotuj 20 minut. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Przełóź do słoików, zalej marynatą, szczelnie zamknij i zapasteryzuj. Czas przygotowania: 35 minut 380 kcal/1 słoik...

  • Kurki z Mazur: 1 kg kurek; zalewa: ●8 szkl. wody ●12 łyżek cukru ●2 łyżki soli ●szkl. octu ●5 ziaren ziela ang. ●5 listków laur. Kurki z Polesia Lubelskiego: 1 kg kurek ●duża cebula ●marchew ●2 łyżeczki soli ●szkl. octu ●1/4 szkl. cukru ●kilka ziaren pieprzu i ziela ang. ●4 listki laur. ●łyżeczka gorczycy...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść kurki

    Lubimy je ze względu na aromat i dlatego, że unikają ich robaki, więc podczas obierania nie trzeba wiele odrzucać. Kurki mają jeszcze inne zalety! Zawierają witaminy z grupy B oraz D, kwas foliowy(...) błon wyścielających jamy serca). Zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym dzięki witaminie D. Niewiele jest naturalnych źródeł tej witaminy, a kurki do nich należą. Jej niedobór często dotyka osób...

  • Smaki lata: złote kurki

    Najpopularniejszą potrawą z kurkami jest jajecznica na maśle z dużą ilością tych właśnie grzybów. Chętnie jadamy je także ze śmietaną, jako dodatek do makaronu. Warto sięgać po kurki, bo są niezwykle(...) ich smakiem. Przedstawiamy ciekawe pomysły na przygotowanie kurek, dzięki którym staną się one Twoimi ulubionymi grzybami! MLS Kurki w zalewie Składniki na 5 słoiczków: 1 kg kurek...

  • ..., przykryć, odstawić na 6-12 godzin w chłodne miejsce. 2. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Pomidory naciąć u nasady. Sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Kurki(...) kotlety, smażyć 12 minut z obu stron. Kotlety zdjąć z patelni i trzymać w cieple, a na tłuszczu ze smażenia zeszklić cebulę. Dołożyć kurki. Przyprawić solą i pieprzem. Zalać śmietaną i odrobiną pozostałej...

  • Grzybki w occie do kolacji

    ...–15 minut, kurki i gąski ok. 20 minut). Ponownie odcedź i zahartuj zimną wodą. Przygotuj zalewę (na 1 kg grzybów 0,6 l): połącz składniki marynaty i zagotuj. Mieszaj, żeby sól i cukier się rozpuściły. Grzyby rozłóż do wyparzonych słoików (do 1/2 wysokości). Dodaj po 3–4 liście laurowe, 3–4 ziarenka ziela angielskiego, 2–3 ziarenka pieprzu, 2 cząstki cebuli. Dopełnij słoik grzybami, posyp...

Zdjęcia na temat: kurki do słoików
Przepisy na temat: kurki do słoików
  • Pizza z kurkami i sosem śmietanowym

    Crème fraîche przygotuj dzień wcześniej: śmietanę wymieszaj z maślanką, przelej do szklanego słoika, zamknij go, wstrząśnij i odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i zeszklij szalotkę. Dodaj kurki i smaż przez kolejne kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj sos: crème fraîche wymieszaj z natką, szczypiorkiem, koperkiem i czosnkiem, dopraw solą...

  • Świąteczna kaczka

    .... Ziemniaki ugotować w mundurkach. Kapustę pokroić w drobne paski. Pozostałą cebulę pokroić w kostkę. Cebulę i odsączone kurki poddusić na tłuszczu, dodać kapustę, a następnie mąkę. Dolać 150 ml wody...

  • Grzybki w occie do kolacji

    ..., odsącz. Wrzuć je na osolony wrzątek i krótko obgotuj (borowiki i podgrzybki 10-15 minut, kurki i gąski ok. 20 minut). Ponownie odcedź i zahartuj zimną wodą. 2. Przygotuj zalewę (na 1 kg grzbów 0,6 l): połącz składniki marynaty i zagotuj. Mieszaj, żeby sól i cukier się rozpuściły. Grzyby rozłóż do wyparzonych słoików (do 1/2 wysokości). Dodaj po 3-4 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego...

  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    ...najczęściej wykorzystywanych należą borowiki, podgrzybki, maślaki, rydze i kurki. Przed marynowaniem (inaczej niż przed suszeniem) należy nie tylko oczyścić grzyby, ale także dokładnie opłukać je pod...

  • Nadziewane ziemniaki z pieca

    ...minutę i wszystko zdjąć z patelni. Następnie przesmażyć cebulę i pieczarki, dodać osączone kurki. Posypać mąką i zalać śmietaną. Zagotować ciągle mieszając. Stopniowo dolewać bulion. Wmieszać...

  • Gulasz z dzika

    .... Wszystko oprószyć mąką, przesmażyć. Wlać 500 ml wody, zredukowany bulion i likier. Zagotować, wmieszać przyprawę do dziczyzny. Gotować pod przykryciem ok 1,5 godz. Kurki osączyć, pieczarki oczyścić. Grzyby...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...w mundurkach. Kapustę pokroić w drobne paski. Pozostałą cebulę pokroić w kostkę. Cebulę i odsączone kurki poddusić na tłuszczu, dodać kapustę, a następnie mąkę. Dolać 150 ml wody i śmietanę. Zagotować...

Dyskusje na temat: kurki do słoików
  • Re: grzyby na zimę

    Można oczywiście przygotować na zimę grzyby na obiad w słoikach. Oczyszczone grzyby (prawdziwki, podgrzybki maślaki, kurki) kilkakrotnie płuczemy i wrzucamy do (nieosolonego!!) wrzątku i gotujemy 5 minut. Odcedzamy i bez przepłukiwania wrzątkiem (szkoda smaku) wkładamy do słoików. Pasteryzujemy 45 min.jednego dnia i 30 min.w dniu następnym.Gwarancja przechowania do 2 lat.