• Informacje na temat:

    kurki w sosie curry

Artykuły na temat: kurki w sosie curry
  • Knedle z kurkami

    Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe dokładnie rozgnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w kostkę. Kurki oczyść z igliwia, starannie umyj pod bieżącą wodą. Pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj kurki. Smaż tak długo, aż odparuje cały płyn. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek...

  • Składniki na 4 porcje: 8 średnich ziemniaków, 1 łyżka curry, 30 dag kurek, 1 cebula, 2 łyżki masła, 150 ml śmietany 22 proc., kilka gałązek świeżych ziół, sól, pieprz, olej...

  • Składniki: 15 dag kurek, bakłażan, 2 duże pomidory, 4 cebule,2 duże ząbki czosnku, czerwona i zielona papryka, łyżka masła, olej rzepakowy, curry, kolendra, oregano, kurkuma, sól, pieprz,sos sojowy...

  • ...babeczek, ułóż na papierze do pieczenia i piecz w 200°C, aż się zezłocą (15 min). Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj kurki i podsmaż. Do śmietany dodaj mąkę i wlej do grzybów, mieszając. Dopraw(...) smażenia zrób też sos: jogurt wymieszaj z  majonezem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz curry. Sos: Dopraw solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Posyp płatkami papryki. Sos podawaj do...

  • ...20 dag kurek, 2 skrzydełka kurczaka, 5 ziem niaków, 2 marchewki, pół cebuli, pietruszka, 3 łyżki śmie tany 18-proc., 2 łyżki mąki, 3 łyżki sosu sojowego, po pół łyżeczki startego imbiru, kurkumy i curry, sól, pieprz...

  • Składniki na 4 porcje: 75 dag mieszanych grzybów (np. podgrzybków, kurek, także pieczarek), 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 pęczek dymki, 30 dag kolorowej papryki, 25 dag zielonej fasolki szparagowej, 3 łyżki masła, po 1 łyżeczce curry oraz mąki pszennej, 1 szklanka śmietany do zup, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oleju, sól, pieprz.

  • Tradycyjne polskie dania z leśnymi grzybami

    Podgrzybki, borowiki, kurki... Możesz je smażyć, dusić lub zapiekać. Są doskonałe jako samodzielne danie oraz jako dodatek do mięs i warzyw.

  • Bakłażan - najlepszy w sierpniu

    Niektórzy nie przepadają zanim, bo bakłażan nie jest aromatyczny, bywa mdły, nijaki w smaku. Dlatego zawsze trzeba go dobrze przyprawić, np. kurkumą, kminkiem, pieprzem, curry. Najlepiej łączyć go z innymi warzywami. Wyśmienicie smakuje w duecie z papryką, pomidorami, cukinią, kurkami. Młode bakłażany jemy ze skórką. W niej i tuż pod nią jest sporo cennych składników. Bakłażany można piec, smażyć...

  • Święto smaku

    ...koperku, konfitura z cebuli, pół ząbka czosnku, łyżeczka oliwy Jajka przekrój na pół wzdłuż lub w poprzek i wyjmij z nich żółtka (wykorzystaj je np. do pasty: wymieszaj z odrobiną curry, majonezem(...) podawanego na zimno: żółtka z 6 ugotowanych na twardo jajek, 150 g tuńczyka z puszki w sosie własnym, 3 filety anchois, 1 łyżka marynowanych kaparów, 2 łyżki domowego majonezu, sok z 1/2 cytryny, sól...

  • Smakołyki z lasu

    ...pieczarek), 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 pęczek dymki, 30 dag kolorowej papryki, 25 dag zielonej fasolki szparagowej, 3 łyżki masła, po 1 łyżeczce curry oraz mąki pszennej, 1 szklanka śmietany do zup(...) rozgrzej masło i olej, a następnie przesmaż na nim czosnek i cebulę. Smaż krótko, aż staną się szkliste. Wtedy dołóż grzyby. Mieszając, smaż razem około 7-10 minut. Następnie oprósz curry mąką, krótko...

Przepisy na temat: kurki w sosie curry
  • Dynia, grzyby, jabłka - jemy sezonowo

    .... 3. Dodaj ugotowany makaron i sos z grzybów shiitake. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki na patelni. 4. Na koniec dodaj umyte liście szpinaku, szybko wymieszaj i podawaj. Curry z dynią(...). 3. W garnku wymieszaj mleko kokosowe i pastę Massaman Curry, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na średnim ogniu przez 5 min. 4. Dodaj sos rybny, dynię i ciecierzycę, gotuj...

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    ..., - szczypta curry, - sól, pieprz gałka muszkatołowa, - 200 g śmietany, - 4 jajka, - 55 g startego sera Gouda, - mała cebula, - 375 g pieczarek, - pół pęczka pietruszki, - 10 g masła(...). Marchewkę pokroić w kostkę, brokuły podzielić na różyczki. Resztę brokuła pokroić w kostkę. Szalotkę i imbir obrać i pokroić w drobną kostkę. 50 ml, bulionu, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, curry...