• Informacje na temat:

    kutia

Artykuły na temat: kutia
  • Składniki na 6 porcji: 30 dag pszenicy na kutię (łuskanej), 50 dag maku, 15 dag rodzynek, po 10 dag posiekanych orzechów włoskich oraz migdałów, 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, pół szklanki miodu, pół szklanki śmietanki kremówki 30 procent.

  • Składniki na 12 porcji: 2 szklanki ziaren pszenicy, 2 szklanki maku, 1 szklanka cukru pudru, 5 łyżek likieru amaretto, 1/2 szklanki płynnego miodu, po 5 dag rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, łuskanych migdałów, orzechów laskowych i włoskich, 1 szklanka śmietanki 30 proc., 1 kieliszek rumu, skórka z 1 pomarańczy do dekoracji.

  • Składniki na 10 porcji: szklanka ziaren pszenicy • szklanka maku • pół szklanki miodu • 20 dag posiekanych orzechów włoskich • 10 dag posiekanych orzechów laskowych • 10 dag skórki pomarańczowej • 2 łyżki płatków migdałowych 20 dag rodzynek.

  • Składniki: 1,5 szklanki maku, 4 łyżki miodu, po 2 łyżki posiekanych migdałów i orzechów włoskich, 2 łyżki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 łyżki rodzynek l garść żurawiny, pół laski wanilii , pół łyżeczki masła, makaron

  • Składniki: 500 g pszenicy ● 200 g płynnego miodu (najlepiej spadziowego) ● szklanka maku ● po 100 g posiekanych orzechów laskowych i włoskich ● 150 g rodzynek ● dekoracja.

  • Składniki: 50 dag ziaren pszenicy, 1 szklanka maku, 15 dag rodzynek, 20 dag naturalnego miodu, po 10 dag orzechów laskowych i włoskich, skórka pomarańczowa, kandyzowane owoce.

  • ...wanilii rozetnij wzdłuż i wybierz ziarenka. Wszystkie składniki wymieszaj i polej miodem. Kutia jest gotowa.

  • Składniki na 8 porcji:• szklanka ziaren pszenicy • szklanka maku • pół szklanki cukru pudru • kilka kropli olejku migdałowego • 5 łyżek miodu • 5 dag rodzynek • 5 dag migdałów • starta skórka z pomarańczy • ew. pół szklanki słodkiej śmietanki

  • Kutia z bakaliami

    Składniki na 6 porcji: 1 szkl. ziaren pszenicy, 1 szkl. maku, 1/2 szkl. cukru pudru, 4–5 łyżek miodu, 1 aromat migdałowy, po 5 dag rodzynek i migdałów, 10 dag orzechów włoskich, 10 dag suszonych owoców: moreli, żurawin, fig, daktyli, śliwek.

  • Skład na 8 porcji: ● 1 szklanka pszenicy na kutię ● 1/2 szklanki maku ● 2 szklanki mleka ● skórka z połowy pomarańczy ● skórka z połowy cytryny ● 5 suszonych fig ● 3 łyżki sparzonych rodzynek ● 2 łyżki miodu ● 5 łyżek siekanych orzechów i migdałów ● ewentualnie sok z cytryny.

Wideo na temat: kutia
Przepisy na temat: kutia
  • Kutia

    To tradycyjna potrawa, która spożywana była podczas świąt na Kresach. Współcześnie popularna jest wśród mieszkańców wschodnich regionów Polski. Jej nazwa pochodzi od ukraińskiego słowa kókkos, które oznacza ziarno.

  • Tradycyjna kutia

    Z dawnych Kresów, podawana tylko w Wigilię

  • Idealna kutia orkiszowa z orzechami

    Kutia w oryginalnym wydaniu...

  • Kutia orkiszowa

    Kutia orkiszowa to doskonały pomysł dla wszystkich łasuchów. Dodatek suszonej żurawiny oraz klementynek sprawi, że będzie ona orzeźwiająca i niezwykle soczysta.

  • Dietetyk: kolacja wigilijna może być nie tylko lekka, ale i bardzo zdrowa

    ...wpływają na koncentrację. To kolejna bardzo zdrowa, choć ciężkostrawna potrawa - wskazuje Aneta Łańcuchowska. Wśród 12 wigilijnych potraw znajdziemy również kutię, a jeśli kutia, to i mak. Dietetyk...

  • 4 kulinarne symbole Wigilii

    ..., dodając do niej kluski czy kaszę, co następnie przerodziło się w tradycyjną kutię. - Sama kutia to również symboliczna potrawa - poza makiem, zawiera ziarna zbóż stanowiących metaforę odradzającego...

  • Siostra Anastazja: Z kim łączy nas stół, a z kim telewizor

    ...sernik. To według mnie najlepsze ciasto, ponadczasowe. Na wschodzie Polski popularna jest kutia, czyli pszenica z miodem, makiem, bakaliami. Ale są też inne słodkie dania wigilijne. - Na przykład...

  • ​Bakalie - świąteczny „must have” nie tylko w kuchni

    ...owoce są doskonałym elementem regeneracyjnym dla naszego organizmu, przede wszystkim zawierają mnóstwo błonnika. Drogocenna  moc maku i zbóż Wśród tradycyjnych dań te najpopularniejsze to: kutia...

Dyskusje na temat: kutia
  • Re: Czy przygotowujecie 12 potraw wigilijnych?

    U nas jest kolacja składa się z barszczu z uszkami i karpia lub innej rybki smażonej ,kompot z suszek ,kutia ,potem jakieś ciasta .

  • Re: Kutia

    toż to nie jest kuchnia kresowa!Wiem,bo moja rodzina jest ze Lwowa,nie opisujcie tego czegoś jako kutii!!

  • Re: 12 potraw na stół wigilijny

    U mnie jest tak: uszka barszcz pierogi z kapustą i grzybami groch z kapustą karp inna ryba z żurawinami kompot z suszu kluski z makiem kutia grzyby (całe kapelusze) w sosie grzybki marynowane strucla makowa

  • Re: Tradycyjna kutia

    Kutia to nie jest polska potrawa wigilijna a ruska!

  • Re: 12 potraw na stół wigilijny

    Nowy Sącz- u mnie co prawda nie ma dań 12, ale mimo to jest syto: barszcz z uszkami, karp w panierce - już nie mogę się doczekać, kapusta z grochem i grzybami, kutia lub makiełki oczywiście kompot z suszek pierożki z kapustą pierożki z grzybami śledzik w oleju

  • Re: Tradycyjna kutia

    Wiem, że dla przedłużenia trwałości kutii można dodać spirytus.

  • Re: nowe potrawy na Wigilię,

    u nas zawsze jada sie ... barszcz z uszkami, kapusniak z grochem, pierogi kapusta grzyby, pierogi kapusta pieczarki, pierogi kasza ziemniaki, krokiety pieczarki ser krokiety kapusta pieczarki krokiety kapusta grzyby, kompot z suszu, golabki z kasza i ziemniakami, ryba po grecku kutia makowiec coasta i inne ryby

  • Re: Tradycyjna kutia

    mylisz się. Tak jak "KUTIA" tak i "RUSKIE PIEROGI" są typowo polskimi potrawami

  • Re: Czy przygotowujecie 12 potraw wigilijnych?

    ...nigdy nie licze,ale zawsze wychodzi 12 lub wiecej....napewno jest czerwony barszcz z uszkami,pierogi z kapusta i grzybami,karp smarzony,ryba po grecku,dwa rodzaje kapusty,z grochem oraz z grzybami...robie tez sledzie w smietanie,do tego dochodzi makowiec,kutia,grzyby marynowane,kompot z suszu...robie tez golabki z grzybami....pozdrawiam serdecznie i zycze Wesolych Swiat :)

  • Re: Kutia

    zgadzam się w 100%, prawdziwej kuti nie należy poprawiać