• Informacje na temat:

    kutia tradycyjna

Artykuły na temat: kutia tradycyjna
  • Składniki na 12 porcji: 2 szklanki ziaren pszenicy, 2 szklanki maku, 1 szklanka cukru pudru, 5 łyżek likieru amaretto, 1/2 szklanki płynnego miodu, po 5 dag rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, łuskanych migdałów, orzechów laskowych i włoskich, 1 szklanka śmietanki 30 proc., 1 kieliszek rumu, skórka z 1 pomarańczy do dekoracji.

  • Składniki: 500 g pszenicy ● 200 g płynnego miodu (najlepiej spadziowego) ● szklanka maku ● po 100 g posiekanych orzechów laskowych i włoskich ● 150 g rodzynek ● dekoracja.

  • Składniki: 1 szklanka łuskanej pszenicy, 1 szklanka maku, 1 szklanka miodu, 1 szklanka mleka, 20 dag orzechów włoskich, 10 dag suszonych moreli, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 10 dag migdałów, 4 łyżki rodzynek.

  • Kutia tradycyjna

    Składniki na 6 porcji: 1 szklanka pszenicy łuskanej , 1 szklanka maku , 1 szklanka mleka , 5 łyżek miodu akacjowego , 10 dag orzechów włoskich, 10 dag orzechów laskowych, 10 dag migdałów, 10 dag suszonych fig , 10 dag suszonych daktyli , 10 dag rodzynek , skórka z 1 pomarańczy , kilka owoców świeżej żurawiny .

  • Składniki na 8 porcji: 50 dag maku, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1 szklanka pszenicy, 3/4 szklanki miodu, 3 łyżki rodzynek, po 5 dag suszonych moreli, fig i daktyli, po 10 dag migdałów, orzechów włoskich i laskowych, 1 laska wanilii, skórka pomarańczowa do dekoracji

  • Zawsze jest wśród moich dwunastu tradycyjnych potraw. Składniki: szklanka łuskanej pszenicy, szklanka maku, szklanka miodu płynnego, szklanka mleka, 20 dag orzechów włoskich, 10 dag suszonych moreli, 2 łyżki kandyzowanej skórki poma rańczowej, 10 dag mig dałów, 4 łyżki rodzynek.

  • Pyszna i zdrowa wigilia

    ...zajmującego się m.in. tematyką zdrowotną. Dietetycy od dawna zachęcają nas, aby tradycyjne dania wigilijne częściej gościły na naszych stołach. Tradycyjna postna kolacja wigilijna dostarczy całą gamę cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Nasz postny barszcz wigilijny, kutia, karp, kompot z suszonych owoców, z cynamonem i goździkami, to dania niskokaloryczne (ten aspekt...

  • Karolina Szostak: Na święta zawsze jest kawior

    ...przygotowuje Wigilię. Może nie jest ona taka w stu procentach tradycyjna, bo to jest tak, że ktoś nie lubi karpia, ktoś nie lubi czegoś, to mama stara się zrobić to tak, żeby każdemu dogodzić. Jako że święta...

  • Wielki Test o Żywności - już dziś!

    Czy wszyscy Polacy w Wigilię jedzą barszcz? Gdzie na deser podaje się kutię? Jak smakuje ciasto z suską sechlońską? Być może takie pytania padną podczas Wielkiego Testu o Żywności, który odbędzie się już dziś. Początek o godz. 20.30 - także na stronach Interii, równolegle z programem na żywo w TVP1. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody!

  • Sposoby na przejedzenie

    Jak się oprzeć jedzeniu, kiedy na stole czeka 12 pysznych, tradycyjnych dań? Karp, kapusta z grzybami, ryba po grecku, śledzie, kutia, a potem uczucie pełności i ból brzucha...

Przepisy na temat: kutia tradycyjna
  • Tradycyjna kutia

    Z dawnych Kresów, podawana tylko w Wigilię

  • Kutia

    To tradycyjna potrawa, która spożywana była podczas świąt na Kresach. Współcześnie popularna jest wśród mieszkańców wschodnich regionów Polski. Jej nazwa pochodzi od ukraińskiego słowa kókkos, które oznacza ziarno.

  • Siostra Anastazja: Z kim łączy nas stół, a z kim telewizor

    ...sernik. To według mnie najlepsze ciasto, ponadczasowe. Na wschodzie Polski popularna jest kutia, czyli pszenica z miodem, makiem, bakaliami. Ale są też inne słodkie dania wigilijne. - Na przykład...

  • ​Bakalie - świąteczny „must have” nie tylko w kuchni

    ...owoce są doskonałym elementem regeneracyjnym dla naszego organizmu, przede wszystkim zawierają mnóstwo błonnika. Drogocenna  moc maku i zbóż Wśród tradycyjnych dań te najpopularniejsze to: kutia...

  • 4 kulinarne symbole Wigilii

    ..., dodając do niej kluski czy kaszę, co następnie przerodziło się w tradycyjną kutię. - Sama kutia to również symboliczna potrawa - poza makiem, zawiera ziarna zbóż stanowiących metaforę odradzającego...

Dyskusje na temat: kutia tradycyjna
  • Re: Tradycyjna kutia

    Kutia to nie jest polska potrawa wigilijna a ruska!

  • Re: Tradycyjna kutia

    Wiem, że dla przedłużenia trwałości kutii można dodać spirytus.

  • Re: Tradycyjna kutia

    mylisz się. Tak jak "KUTIA" tak i "RUSKIE PIEROGI" są typowo polskimi potrawami

  • Re: Tradycyjna kutia

    Nie tylko rodzynki, ale i inne bakalie moczę w brendy. Kutia nie jest mdła i dłużej zachowuje świeżość.

  • Re: Tradycyjna kutia

    U nas kutii idzie b.dużo, bo nie robimy takiej słodkiej - jest raczej słodko-gorzka (od maku i orzechów)

  • Re: Tradycyjna kutia

    Aby przedłużyć trwałość kutii ,należy bakalie i miód dodać przed spożyciem ( taka ilość jaka będzie zjedzona ) Resztę pszenicy z makiem schować do lodówki .

  • Re: Tradycyjna kutia

    Te ilości to są chyba na 3-4 rodziny. 500g pszenicy? 200 ml miodu? Zazwyczaj kupowałam szklankę pszenicy (już oczyszocznej, "na kutię") i mi zawsze zostawało, w tym roku tylko 100g i mam nadzieję że nic ie zostanie i się nie zmarnuje. Pamiętajcie że kutia jest tak słodka że nie da się jej za dużo zjeść, dlatego lepiej zrobić miejsza ilość niż później wyrzucać. Ja jeszcze do tego wszystkiego

  • Re: Tradycyjna kutia

    Drogi Emerycie-dziadku - teoretycznie za 20 lat pójdę na emeryturę - obawiam się, że wódka żołądkowa gorzka będzie dla mnie nieosiągalną ˝rozpustą˝ ...

  • Re: Tradycyjna kutia

    ...@dziadku , też robię tak samo tylko jako "płynu" używam wódki żołądkowej gorzkiej kolorowej (wspaniały , swojski aromat naszych ziół) ... wiesz moja skromna emerytura nie bardzo pozwala na taką "rozpustę" z użyciem brandy .

  • Re: Tradycyjna kutia

    Żadnego mielenia. Jeśli już dodajesz migdały, to tak jak orzechy posiekane. Ale oryginalnie są tylko orzechy. Rodzynki i inne to późniejsze dodatki.