• Informacje na temat:

    kwaśnica

Artykuły na temat: kwaśnica
  • Kwaśnica

    Tradycyjna kwaśnica, której smak przeniesie cię pod Tatry.

  • Składniki: 50 dag kwaszonej kapusty, szklanka soku z kwaszonej kapusty, 30 dag boczku, 5 ziemniaków, 2 łyżki oleju, pęczek włoszczyzny, 4 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, duża cebula, 2 ząbki czosnku, pieprz, sól. Przygotowanie:

  • Składniki: 50 dag kwaszonej kapusty, 2 łyżki oleju, pęczek włoszczyzny, 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, cebula, 10 dag suszonych grzybów, sól, 1/2 kg żeberek, pieprz, 2 ząbki czosnku, 5 ziemniaków.

  • Składniki dla 4 osób: 2 wędzone kości schabowe, 30 dag wędzonych żeberek, 40 dag kiełbasy, 40 dag kapusty kiszonej z marchewką, 4 ziemniaki, ząbek czosnku, łyżka masła, łyżka oleju, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

  • Składniki na 4-6 porcji: 1 kg kapusty kiszonej z marchewką, po 50 dag żeberek świeżych i wędzonych, 30 dag ziemniaków, 1 duża cebula, 1 małe pętko wiejskiej kiełbasy, 3 liście laurowe, 6 sztuk ziela angielskiego, sól, pieprz, kminek.

  • SKŁADNIKI (6-8 porcji): ● 250 g żeberek ● 150 g wędzonego boczku ● 400 g kapusty kiszonej ● 8 ziemniaków ● 6 suszonych grzybów ● liść laurowy ● 4 ziarna ziela angielskiego ● łyżeczka kminku ● łyżeczka majeranku ● sól ● pieprz ● ząbek czosnku.

  • Składniki na 6 porcji: ■ 80 dag kiszonej kapusty ■ 50 dag wędzonych żeberek ■ 30 dag wiejskiej kiełbasy ■ cebula ■ 2 ząbki czosnku ■ 6 ziemniaków ■ ziele angielskie ■ liście laurowe ■ sól ■ pieprz ■ olej.

  • SKŁADNIKI: ● 50 dag wędzonych żeberek ● 20 dag wędzonego boczku ● 50 dag kiszonej kapusty ● 1 duża cebula ● 3 ząbki czosnku ● 4 ziemniaki ● 2 liście laurowe ● 8 kulek angielskiego ziela ● 3-4 suszone grzyby ● sól, pieprz, kminek i majeranek.

  • Podhalańska kwaśnica

    Serwuj z pieczywem. Do każdego talerza włóż porcję żeberek. Możesz je udekorować skwarkami z wysmażonego boczku.

  • Składniki: 1 kg kapusty kiszonej, 0,5 kg wędz. żeberek, 0,5 kg żeberek surowych, cebula, 20 dag boczku wędz., garść susz. grzybów, liść laur., ziele ang., sól, pieprz, ew. ziemniaki

Wideo na temat: kwaśnica
  • Kwaśnica i kapusta kiszona, czyli Andrzej Polan i jego przepisy na kiszonki

    Zimą, zwłaszcza w czasie mrozów, powinniśmy szczególnie zadbać o naszą odporność. Nasz organizm wzmocnią między innymi kiszonki, które mają mnóstwo witamin i błonnika pokarmowego. Andrzej Polan w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotował swoje ulubione dania z kiszonkami w roli głównej. Na stole pojawiły się takie pyszności, jak: kwaśnica z pieczenią rzymską, kapusta kiszona z jabłkami, morwą

  • Jak wybrać najlepszą rybę na targu?

    , ogórkami i śliwkami oraz kwaśnica z chrupiącym karpiem.

Dyskusje na temat: kwaśnica
  • Re: Kwaśnica

    KWAŚNICA TO NIE KAPUŚNIOK!!! CEPRZE!!!

  • Re: co dziś na obiad?

    A może kwaśnica po góralsku. Tutaj jest przepis: http://na-patelni.blogerki.pl/2011/07/09/kwasnica-po-goralsku_ccbcd.html

  • Re: Kwaśnica

    Kwaśnica-temat rzeka,a prawda jest taka,że każdy góral (a raczej góralka) gotuje ją inaczej.

  • Re: Ulubione dania***

    a ja - wszystko co z kapusty kiszonej lub z kapustą kiszoną : łazanki, bigos, pierogi, kapusta z grochem, kapuśniaczki, kapuśniak, kwaśnica .............ale zgłodniała, idę do kuchni :)

  • Re: Kwaśnica

    prawdziwa kwaśnica jest bez kapusty tylko sama woda z kapusty jest używana do tradycyjnej kwaśnicy,

  • Re: nie ma jak zupa

    A czy wiecie jak smakuje kwaśnica taka jak gotuje Danusia od Józka Gała z Białego Dunajca? Jek nie to nic niwiecie Hej

  • Re: Kwaśnica

    Kwaśnica to kompot z kwasu kapuścianego ha ha ha ,jadłem to w Passaic w USA,raczej piłem.Kozie do ,pod ogon nalać

  • Re: Nazwy potraw, czyli jak się u was mówi na...

    Re: Nazwy potraw, czyli jak się u was mówi na... 2009-10-01 11:38:32 kapuśniak - kwaśnica ale to jest różnica i to spora często mylona przez tzw miastowych!!! Kapuśniak to zupa z kapustą a kwaśnica jest robiona z soku ukiszonej kapusty!!!!! (nieraz zamawiający pytają dlaczego nie mają w kwaśnicy kapusty no jak ktoś się nie zna to cóż)

  • Re: Kwaśnica

    jeżeli to jest góralska kwaśnica to zupa z kiszonej kapusty nazywana kapuśniakiem z tradycyjnej receptury jest dużo lepsza od góralskiej mieszaniny