• Informacje na temat:

    ladnie udekorowane ciast

Artykuły na temat: ladnie udekorowane ciast
  • Ślimaczki z półkruchego ciasta

    Składniki na 50 sztuk. Na ciasto: 1 kg mąki pszennej, 1 kostka (25 dag) margaryny, 15 dag cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 15 dag kwaśnej śmietany, 4 jajka, 1 mała torebka proszku do pieczenia, 1 fiolka rumowego aromatu do ciasta. Na nadzienie: 1 puszka (ok. 90 dag) gotowej masy makowej bez bakalii, 1 szkl. powideł śliwkowych, mielony cynamon. Oraz: trochę mąki do oprószenia stolnicy.

  • .... 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ucieranej masy. Wlać mleko. Wrzucić jagody. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Formę do tarty posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni C. Piec około 25 minut. 3. Schłodzone białka ubić z sokiem cytrynowym oraz pozostałym cukrem na sztywną, gęstą...

  • .... Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z sodą oraz 2/3 wiórków kokosowych. Wsyp porcjami do ucieranej masy. Dolej mleko. Całość dobrze wymieszaj mikserem. Na koniec do ciasta dodaj ananasy. 3 Podłużną foremkę keksową wyłóż pergaminem (ew. posmaruj masłem i oprósz tartą bułką), napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 90

  • Ciasta na niedzielę

    ...cukier wrze, zanurzmy w nim drucik zakręcony przy końcu w kółeczko. Wyjmijmy, dmuchnijmy przez kółko, mają się tworzyć bańki (jak mydlane). Bez tłuszczu Przy pieczeniu ciast kruchych oraz francuskich nie natłuszcza się form i blaszek. Wystarczy tylko lekko oprószyć je mąką. Kiedy kroić kruche? Wypieki z kruchego ciasta mogą tężeć i przestygnąć w formie, w której się piekły (w przeciwieństwie...

  • Mazurek ucierany z kawowymi falami

    Na spody: 20 dag masła, szczypta soli, 20 dag cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 4 jajka, 35 dag mąki, 5 łyżek mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Na krem: 1 torebka budyniu waniliowego, 1 szkl. mleka, 4 łyżki cukru, 20 dag masła roślinnego, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku. Dodatkowo: drobne owoce w cukrze do udekorowania ciasta tłuszcz i mąka do foremek.

  • Tarta ze szpinakiem i fetą

    Składniki na 4-6 porcji: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 1/2 kg świeżego szpinaku, 30 dag sera feta, 2 jajka, 200 ml śmietany 30% , 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, kilka ładnych liści boćwiny.

  • Letnie tarty

    Kruche ciasto, chrupiące francuskie, a może delikatne drożdżowe? Napełniaj i do pieca!

  • ...●Op. ciasta francuskiego ●gruszka ●ser camembert ●słoiczek żurawiny ●oregano ●gruby szczypior (do dekoracji)

  • Op. ciasta fran cuskiego, 10-15 pieczarek, 10 dag startego żółtego sera, pół słoiczka (4-5 łyżeczek) pesto (u mnie bazyliowe), mały filet z piersi kurczaka, sól, pieprz, olej, ziołowa przyprawa do kurczaka, jajko do posmarowania ciasta.

  • ...: jajka utrzyj z cukrem. Dwie łyżki mąki odłóż, do reszty wsyp kakao, dodaj do jajek, wsyp proszek, wymieszaj. Ciasto wlej do tortownicy (śr. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 min...

Przepisy na temat: ladnie udekorowane ciast
  • Figi – doskonały pomysł na dekorację ciasta

    Lukier, płatki czekoladowe, cukrowy groszek… zapomnij! Swoje jesienne wypieki udekoruj… przekrojonymi w ćwiartki figami. Będzie nie tylko zdrowo, ale i efektownie!

  • Owocowa rolada na cieście waniliowym

    To dwukolorowe ciasto prezentuje się wyjątkowo pięknie, ale to nie jedyna jego zaleta! Przepis możesz dowolnie modyfikować i zamiast malin oraz jagód dodać np. mus jabłkowy!

  • Wiśnie pod kruszonką

    Ten przepis możesz dowolnie modyfikować. Wystarczy zastąpić wiśnie truskawkami, morelami, czereśniami czy śliwkami, żeby cieszyć się smakiem ciasta z owocami przez całe lato.

  • Zaginana tarta, czyli galette

    Sposób przygotowania 1. Składniki ciasta posiekaj, zagnieć  i schłodź (wg porad z ramki z lewej strony). Piekarnik rozgrzej do 190ºC.   2. Papryki umyj, oczyść z pestek, pokrój w paski. Ser dość drobno pokrusz. 3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt na papierze do pieczenia. Przenieś wraz z nim na blachę. Na środku ułóż paprykę, zostawiając 3 cm wolnego ciasta na margines. Na papryce rozłóż ser...

  • Sernik z dżemem jagodowym

    Sposób przygotowania Zimne masło pokrój na kawałeczki, potem szybko zagnieć je z mąką, 1/4 szkl. cukru i 1 jajkiem. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schładzaj 30 minut. Twaróg(...) do pieczenia. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód oraz brzeg przygotowanej tortownicy. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Potem nałóż masę serową. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do...

  • Waniliowa tarta z figami

    Sposób przygotowania Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, sól, cukier, wodę i ugnieść ciasto. Gotowe włożyć do lodówki na 15 minut. Wyjąć, rozwałkować i wyłożyć ciastem wcześniej wysmarowaną masłem blaszkę do tart. Tak przygotowaną, ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i w celu obciążenia wysypać na niego groch lub fasolę. Piec w rozgrzanym do 190 st. C piekarniku przez ok...

  • Babka ajerkoniakowa

    ...z kominkiem posmaruj tłuszczem, oprósz odrobiną mąki. Napełnij ciastem, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz około godziny, na ładny rumiany kolor. Gotowe ciasto przestudź 10 minut w formie, następnie przełóż na kratkę kuchenną, zostaw do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z ajerkoniakiem. Gotowym lukrem oblej...

  • Tuńczykowa z szalotkami

    ...elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dolej oliwę. Miseczkę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość(...) do smaku pieprzem, ziołami prowansalskimi i ew. odrobiną soli. Szalotki obierz, pokrój na cienkie cząstki. 3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozdziel je na dwie równe porcje. Z każdej części...

  • Szaszłyki z mięsa mielonego

    ...przyrządzeniu, np. z młodymi ziemniakami gotowanymi w mundurkach oraz surówką. Udekoruj według uznania.  Klopsiki w falbance 1. Ciasto rozwiń, rozmrażaj ok. 20 minut w pokojowej temperaturze(...).  2. Z mięsnej masy uformuj 24 małe klopsiki. Ciasto francuskie potnij na 8 pasków o równej szerokości. Na szpadki do szaszłyków nabij paski ciasta oraz po 3 klopsiki, formując falbanki. Szaszłyki...

  • Mazowieckie placki ziemniaczane

    ...: ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Dodaj jajka i mąkę. Przypraw solą, pieprzem oraz szczyptą tymianku. Na patelni rozgrzewaj małe porcje oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta...