• Informacje na temat:

    ladnie udekorowane ciasta

Artykuły na temat: ladnie udekorowane ciasta
  • Ślimaczki z półkruchego ciasta

    Składniki na 50 sztuk. Na ciasto: 1 kg mąki pszennej, 1 kostka (25 dag) margaryny, 15 dag cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 15 dag kwaśnej śmietany, 4 jajka, 1 mała torebka proszku do pieczenia, 1 fiolka rumowego aromatu do ciasta. Na nadzienie: 1 puszka (ok. 90 dag) gotowej masy makowej bez bakalii, 1 szkl. powideł śliwkowych, mielony cynamon. Oraz: trochę mąki do oprószenia stolnicy.

  • ...pianę. Masę bezową rozsmarować na wierzchu ciasta. Ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze 18-20 minut, aż beza stanie się krucha i ładnie się zrumieni. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem(...) jagody nie opadły na dno formy, przed dodaniem ich do ciasta oprószmy je delikatnie mąką. Dzięki temu owoce pozostaną na swoim miejscu, równomiernie rozłożone.

  • .... Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z sodą oraz 2/3 wiórków kokosowych. Wsyp porcjami do ucieranej masy. Dolej mleko. Całość dobrze wymieszaj mikserem. Na koniec do ciasta dodaj(...) pozostałymi wiórkami kokosowymi. Wierzch i boki zimnego ciasta posmaruj przygotowanym kremem. Udekoruj zrumienionymi chipsami kokosowymi. Przygotowanie ok. 1 godziny i 30 minut, 1 porcja ok. 530 kcal...

  • Ciasta na niedzielę

    ...francuskich nie natłuszcza się form i blaszek. Wystarczy tylko lekko oprószyć je mąką. Kiedy kroić kruche? Wypieki z kruchego ciasta mogą tężeć i przestygnąć w formie, w której się piekły (w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane...

  • Mazurek ucierany z kawowymi falami

    Na spody: 20 dag masła, szczypta soli, 20 dag cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 4 jajka, 35 dag mąki, 5 łyżek mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Na krem: 1 torebka budyniu waniliowego, 1 szkl. mleka, 4 łyżki cukru, 20 dag masła roślinnego, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku. Dodatkowo: drobne owoce w cukrze do udekorowania ciasta tłuszcz i mąka do foremek.

  • Tarta ze szpinakiem i fetą

    Składniki na 4-6 porcji: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 1/2 kg świeżego szpinaku, 30 dag sera feta, 2 jajka, 200 ml śmietany 30% , 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, kilka ładnych liści boćwiny.

  • Letnie tarty

    ..., wylepić nim wysmarowaną oliwą formę (trochę ciasta odłożyć). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Na podpieczone ciasto wylać masę serowo-cukiniową. Udekorować ciastem i plastrami cukinii. Piec ok. 30 minut. Tarta ze szpinakiem i fetą Składniki na 4-6 porcji: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 1/2 kg świeżego szpinaki, 30 dag sera feta, 2 jajka, 200 ml śmietany 30

  • ...●Op. ciasta francuskiego ●gruszka ●ser camembert ●słoiczek żurawiny ●oregano ●gruby szczypior (do dekoracji)

  • Op. ciasta fran cuskiego, 10-15 pieczarek, 10 dag startego żółtego sera, pół słoiczka (4-5 łyżeczek) pesto (u mnie bazyliowe), mały filet z piersi kurczaka, sól, pieprz, olej, ziołowa przyprawa do kurczaka, jajko do posmarowania ciasta.

  • Po prostu wspaniały. Delikatny, naturalny, lekki. A jest to mój pierwszy torcik. I jeśli wyszedł taki smaczny i nawet dość ładny, to oznacza, że jest naprawdę łatwy do zrobienia.

Przepisy na temat: ladnie udekorowane ciasta
  • Figi – doskonały pomysł na dekorację ciasta

    Lukier, płatki czekoladowe, cukrowy groszek… zapomnij! Swoje jesienne wypieki udekoruj… przekrojonymi w ćwiartki figami. Będzie nie tylko zdrowo, ale i efektownie!

  • Owocowa rolada na cieście waniliowym

    To dwukolorowe ciasto prezentuje się wyjątkowo pięknie, ale to nie jedyna jego zaleta! Przepis możesz dowolnie modyfikować i zamiast malin oraz jagód dodać np. mus jabłkowy!

  • Wiśnie pod kruszonką

    Ten przepis możesz dowolnie modyfikować. Wystarczy zastąpić wiśnie truskawkami, morelami, czereśniami czy śliwkami, żeby cieszyć się smakiem ciasta z owocami przez całe lato.

  • Zaginana tarta, czyli galette

    Sposób przygotowania 1. Składniki ciasta posiekaj, zagnieć  i schłodź (wg porad z ramki z lewej strony). Piekarnik rozgrzej do 190ºC.   2. Papryki umyj, oczyść z pestek, pokrój w paski. Ser dość drobno pokrusz. 3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt na papierze do pieczenia. Przenieś wraz z nim na blachę. Na środku ułóż paprykę, zostawiając 3 cm wolnego ciasta na margines. Na papryce rozłóż ser...

  • Sernik z dżemem jagodowym

    Sposób przygotowania Zimne masło pokrój na kawałeczki, potem szybko zagnieć je z mąką, 1/4 szkl. cukru i 1 jajkiem. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schładzaj 30 minut. Twaróg połącz ze śmietaną, skórką i sokiem z cytryny oraz 1 szkl. cukru. Do masy wsyp kaszkę i proszek budyniowy. Wbij pozostałe jajka. Całość dobrze wymieszaj łyżką. Tortownicę (śr. ok. 26 cm) wyłóż papierem...

  • Waniliowa tarta z figami

    Przepis poleca Robert Muzyczka szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

  • Babka ajerkoniakowa

    Pyszna i słodka, a przy tym pięknie wygląda.

  • Tuńczykowa z szalotkami

    .... 25 minut, aż brzeg ciasta ładnie się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika pizzę udekoruj listkami bazylii i od razu podawaj.

  • Mazowieckie placki ziemniaczane

    ...: ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Dodaj jajka i mąkę. Przypraw solą, pieprzem oraz szczyptą tymianku. Na patelni rozgrzewaj małe porcje oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    Wyśmienite ciasta Idealny lukier: Aby go przygotować, utrzyj 2 białka z 20 dag cukru pudru. Dodaj 2 łyżki przegotowanej, bardzo zimnej wody i miksuj, aż lukier będzie lśniący i gładki. Kolorowa(...). Ile ciasta do formy? Podczas pieczenia dobrze wyrobiona drożdżowa baba zdrowo rośnie. Dlatego ciastem napełnij foremkę do połowy. Gdy nie masz czasu: Świeże drożdże zastąp suchymi. Nie robi się...