• Informacje na temat:

    lamie smaki

Artykuły na temat: lamie smaki
  • Cukier - słodki smak depresji

    Mężczyźni, którzy spożywają dziennie 67 gram cukru - tyle zawierają dwie puszki coli - zwiększają ryzyko wystąpienia depresji, spadku nastroju. Co zaskakujące, podobnego związku nie dowiedziono u kobiet.

  • Słodki smak sławy

    Przyzwyczailiśmy się do osób znanych z tego, że są znane, ale ostatnie miesiące to wysyp nader szybkich karier. Dziś, by zostać gwiazdą, wystarczy... pójść na mecz.

  • Cukier czy kalorie? Mózg wybiera kalorie

    ...ze słodkim smakiem i wartością energetyczną pokarmów rejestrujemy w obrębie prążkowia, pierwotnej struktury mózgu, istotnej dla naszego mechanizmu nagrody. Badania prowadzone na myszach pokazały...

  • Lodowa pielęgnacja urody na patyku

    Lody, lody dla ochłody i urody, bo jak przekonuje Liz Moody, autorka książki "Glow pops", można pielęgnować swoją urodę ze smakiem. I tak, wraz z nastaniem lata, zachęca do skosztowania lodów, które dbają o nasze dobre samopoczucie i zdrowie.

  • Śnieżna karuzela

    We włoskich Dolomitach spełniają się marzenia narciarzy sybarytów. W ciągu dnia mogą szusować po świetnie przygotowanych, słonecznych stokach, a wieczorami odkrywać smaki wykwintnych potraw i win.

  • Makłowicz: Café museum

    "Café Museum" Roberta Makłowicza to uczta dla ducha i ciała. Jej smak czuje się od pierwszej do ostatniej strony. Audiobook, którego fragmenty możecie odsłuchać w INTERIA.PL, czyta sam autor. Robi to ze swadą i właściwym sobie poczuciem humoru.

  • Frikeh - z czym to się je?

    ...dla niej - wzbogacony smakiem posiekanych orzechów i owoców. Dodany do porannego smoothie, nie tylko sprawi, że będzie ono bardziej sycące, ale bogatsze o dodatkową porcję białka. Frikeh może...

  • Nie pięć, a dziesięć porcji warzyw i owoców dziennie - radzą eksperci

    ...w przygotowaniu, dają również nieograniczone pole do eksperymentowania ze smakiem. (PAP Life)

  • Owocowe smoothie - spożywaj je z umiarem

    Smoothie to niewątpliwie dietetyczny hit. W przeciwieństwie do soków tłoczonych na zimno, zachowują one pełnię swoich wartości. Dietetyk Marisa Moore zaleca, aby w komponowaniu koktajlu zachować balans między ilością warzyw i owoców, tak, aby nie zrujnować diety.

  • Modne super produkty - na co warto zwrócić uwagę?

    Morwa, grzyby reish, maca - jeśli nazwy tych produktów nic wam nie mówią, warto szybko nadrobić zaległości. Będą to jedne z najpopularniejszych "superfoods" w nadchodzącym sezonie.

Wideo na temat: lamie smaki
  • Sałatka z burakami

    Buraki to ciągle niedoceniane warzywa w naszej kuchni. Choć są bardzo zdrowe, pomagają leczyć anemię, a ich smak świetnie łamie inne, wybieramy je dosyć rzadko. Kojarzymy je niemal wyłącznie w formie tartej - jak buraczki zasmażane do obiadów albo jako nieodłączny składnik barszczu czerwonego, który ostatecznie zjadamy wyłącznie w formie wywaru. Z buraków da się jednak wyczarować wyjątkową sałatkę, która zachwyci was swoją głębią smaku. To tani i pyszny sposób na urozmaicenie swojego...

  • Sałatka z burakami

    Buraki to ciągle niedoceniane warzywa w naszej kuchni. Choć są bardzo zdrowe, pomagają leczyć anemię, a ich smak świetnie łamie inne, wybieramy je dosyć rzadko. Kojarzymy je niemal wyłącznie w formie tartej - jak buraczki zasmażane do obiadów albo jako nieodłączny składnik barszczu czerwonego, który ostatecznie zjadamy wyłącznie w formie wywaru. Z buraków da się jednak wyczarować wyjątkową sałatkę, która zachwyci was swoją głębią smaku. To tani i pyszny sposób na urozmaicenie swojego...

Przepisy na temat: lamie smaki
  • "Szósty smak" - tłumaczy zamiłowanie do makaronów i chleba?

    Dawno temu, istniały cztery podstawowe smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Badania naukowe nieco skomplikowały ten podział. W 2009 roku wskazano piąty smak - umami, nazywany również smakiem pikantnym. W między czasie pojawiały się również takie smaki jak oleogustus, czyli smak tłusty i odpowiadający za przyjemność jedzenia - smak bez smaku - kokumi. Oba te smaki wskazywane były, jako umowny...

  • Pasta tahini - aromatyczny dodatek do sosów i wypieków

    Czym byłby hummus bez tahini? Pasta z mielonych nasion sezamu nadaje mu wyrazisty smak. Można ją również wykorzystywać do wielu sosów, szczególnie, że poza wyrazistym smakiem, wyróżnia się również wieloma walorami zdrowotnymi.

  • Orzeźwij się!

    I daj się zaskoczyć świeżym smakiem owocowej lemoniady czy ice tea z tymiankiem. Takimi napojami zaskoczysz także gości na garden party!

  • Faux-pas w japońskiej kuchni - czyli jak należy jeść sushi

    Jeśli mowa o kuchni japońskiej wyzwaniem okazuje się nie tylko posługiwanie się pałeczkami. Jak wskazują eksperci sztuką jest docenienie jej walorów, prostoty i surowości - co nie zawsze przychodzi nam z łatwością.

  • Pesto - włoski sposób na szczęście

    ..., zaburzeniami pamięci, koncentracji i pogorszeniem nastroju. Zatem idąc za radą ekspertów i inspirując się włoskim smakiem warto w moździerzu, jak tradycyjnie przygotowywało się pesto, rozgnieść świeżą...

  • Medytacja nad talerzem

    ...świadome żywienie? Jak wskazuje Cheung nie chodzi o to, żeby siedzieć przy stole z zamkniętymi oczami i rozpływać się nad smakiem dania. To, co naukowcy nazywają "mindful eating", warto rozpocząć...

  • Brytyjski przepis na herbatę idealną

    Brytyjczycy zwykli pijać herbatę z odrobiną mleka lub śmietanki. Ten zwyczaj, choć pojawił się na jakiś czas na francuskich salonach, to nigdzie indziej w Europie nie cieszy się taką popularnością i zaliczany jest raczej do angielskich dziwadeł.