• Informacje na temat:

    lane ciasto do ro

Artykuły na temat: lane ciasto do ro
  • ...1. Wbij jajko do kubeczka, dodaj mąkę i sól. Łyżką lub widelcem ucieraj składniki tak długo, aż powstanie gładkie, płynne ciasto. Im dokładniej będzie wymieszane (bez grudek), tym smaczniejsze będą kluski. 2. Wylewaj ciasto stopniowo na gotującą się wodę, zupę lub mleko. Gotuj kilka minut. Kluski z wody odcedź, te w zupie lub w mleku – od razu podawaj. Do ciasta możesz dodać...

  • Skład na 4 porcje: Zupa: ● 500 g porów ● średniej wielkości cebula ● 1500 ml wołowego bulionu ● 150 ml kwaśnej śmietany ● 4 łyżki startego żółtego sera ● gałązka rozmarynu ● sól i pieprz do smaku ● olej Lane kluski: ● jajo ● 1–2 łyżki mąki pszennej...

  • Ciasto jest na tyle gęste, że można postarać się o zrobienie konkretnych kształtów. Np. serduszek dla kogoś bliskiego.

  • Tradycyjne kluski lane

    Starannie utrzyj 2 jajka z mąką (ok. 5 łyżek) na dość gęstą gładką masę. Dodaj łyżkę wody i dobrze wymieszaj. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem na wrzącą wodę. Gotuj 2 min, odcedź.

  • ..., pietruszkę i seler. Możesz z tych warzyw przyrządzić sałatkę jarzynową. 3. Jajka roztrzep widelcem, dodawaj po łyżce mąki i sól. Jeśli masa wyszła gęsta, dodaj odrobinę wody. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem do wrzącej, osolonej wody i gotuj około minuty. Wyjmij kluski łyżką cedzakową. Wlej zupę do talerzy, dodaj lane kluski. Czas: około 40 minut...

  • ...1. Cebulę oraz pory oczyść, pokrój i zeszklij na maśle. Zalej gorącym wywarem i gotuj kilka minut do miękkości. 2. W tym czasie przygotuj lane kluseczki. Roztrzepane jajko wymieszaj z mąką pszenną i szczyptą soli. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj łyżeczkę wody. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Zamieszaj i zagotuj. 3. Zdejmij garnek z ognia...

  • ...ciasto do mleka. Uważaj, by nie wykipiało.

  • Lane kluseczki na mleku po 18. miesiącu

    Przygotowanie: Jajko dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie sparz wrzątkiem. Wbij je do szklanki i dokładnie wymieszaj widelcem żółtko z białkiem. Do roztrzepanego jajka powoli dodawaj mąkę, przez cały czas mieszając masę, aby nie powstały w niej grudki. Mleko wlej do garnka i zagotuj. Gdy tylko zacznie wrzeć, przykręć gaz i powoli cienkim strumyczkiem wlewaj ciasto do mleka. Uważaj...

  • .... Pianę przekładamy do ciasta i lekko mieszamy łyżką lub mikserem nastawionym na najniższe obroty. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe. 3. W garnku rozgrzewamy olej. Przełożone do szprycy lub do dzbanuszka z małym dzióbkiem ciasto wylewamy na średnio gorący olej, nadając mu kształt zawijasów. Smażymy na złoto. Osączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy...

  • ...pieczenia. Dokładnie wyrób ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej połowę ciasta. Równomiernie ułóż jabłka z cynamonem, wylej resztę ciasta. Piecz ok. 40 minut w temp. 180°C (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Ostudź, obficie posyp cukrem pudrem. Czas przygotowania: 65 min, ilość porcji:10, cena za porcję: 0,90 zł...

Przepisy na temat: lane ciasto do ro
  • Parmezan - król włoskiej kuchni i źródło zdrowia

    ...parmezanem. Prostym, atrakcyjnym daniem są też szparagi zapiekane w płatkach sera. Rzymianie wykorzystują zaś ten ser do rosołu. Danie stracciatella alla romana to rosół, do którego tak, jak ciasto na lane kluski, wlewa się ubite jajka ze startym parmezanem. Taką zupę przyprawia się odrobiną soku z cytryny i natką pietruszki. Bez parmezanu nie uda się żadne risotto. To on zapewnia jego aksamitną...

  • Galaretka cytrynowa po staropolsku

    Z przepisów naszych babć.

  • Smak późnego lata

    Choć zbliża się ono ku końcowi – jego smak może towarzyszyć nam przez cały rok. Lato, bo to o nim mowa, pełne jest ulotnych, owocowych chwil. Można raczyć się ich smakiem w okresie letnim jak i zachować go – w postaci np. dżemów – na zimowe dni. Smak późnego lata to także szereg zalet dla ciała. Jakie owoce i dlaczego powinny zagościć w tym okresie w kuchni?

  • Racuchy drożdżowe z dżemem

    Składniki: pół kg mąki, opakowanie cukru waniliowego, pół kostki drożdży (5 dag), 2-3 szklanki mleka, słoik ulubionego dżemu, szczypta soli, o lej do smażenia, cukier puder do posypania. Sposób przygotowania: Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego mleka. Dodaj mąkę, cukier waniliowy, sól i mleko (tyle, by ciasto miało dużo gęstszą konsystencję niż na naleśniki). Mieszaj...

  • Tanie dania z pięciu produktów

    ...-cytrynowym. Kąski w cieście Umyte mięso pokrój w kostkę. Z jajka, mąki i wody zrób ciasto naleśnikowe, dodaj do niego startą marchewkę, przypraw. W cieście zanurzaj kawałki mięsa, smaż na(...) z lanymi kluseczkami Z mięsa, włoszczyzny i przypraw ugotuj rosół (na bardzo małym ogniu, wywar nie powinien się gotować, jedynie mrugać). Jajko utrzyj z łyżką mąki. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem...

  • Kluchy i kluski

    Kluski lane są delikatną i prostą mieszaniną jajek i mąki z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Kluski wyrabia się dosyć długo, aby wtłoczyć odpowiednio dużo powietrza, które pozwala na spulchnienie ciasta. Tak przygotowane płynne ciasto wlewa się następnie do gotującego się płynu (np. zupy) cienkim strumieniem, tuż...

  • Pianę z białek ubić razem z cukrem. Dodać żółtka. Dodawać mąkę na przemian najpierw z olejem, a później z napojem. Na koniec dodać proszek do pieczenia z resztką mąki. Otrzymane ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej części dodać 3 łyżki mąki. Do drugiej części dodać 3 łyżki kakao. Lać na środek prodiża na przemian jasne i ciemne ciasto aby otrzymać ładne paseczki. Jeżeli znasz dokonały...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...7-letni syn Piotruś. Zawsze jest chętny do pomocy w kuchni. Choć jest jeszcze mały, dzielnie wałkował ciasto, wycinał paseczki, a później posypywał je cukrem pudrem. Myślę, że odziedziczył kucharskie...

  • Kieszonki z grzybami

    ...i pieczarki dusić 10 minut na pozosta łej porcji masła. Doprawić solą, pieprzem, dodać natkę. Ciasto ziemnaiczane rozwałkować, wyciąć 16 krążków. Na środek każdego nałożyć 1 łyżeczkę farszu...

  • Kulinarny kalejdoskop Zurychu

    Zurych to nie tylko miasto finansjery, wspaniałej architektury, zachwycającej przyrody i ciekawych zabytków. To także raj dla smakoszy. Z lokalnej, wyśmienitej kuchni, można czerpać garściami.

Dyskusje na temat: lane ciasto do ro
  • Re: MĄKA KUKURYDZIANA i RYŻOWA

    Z mąki kukurydzianej robię lane ciasto do zupy.

  • Re: Tort szwarcwaldzki z wiśniami

    z 3 jaj to mozna ciasto lane do zupki zrobic

  •    Re:  Co można zrobić z mąki kukurydzianej?

    z maki kukurydzianej mozesz zrobic dosłownie wszystko to samo co z maki pszennej moja mama piekla chleb z takiej maki,robila nalesniki,zakucala sosy ,robila lane ciasto,kluseczki i wiele innych rzeczy u mnie w domu w dziecinstwie nie uzywalo sie maki pszennej dla bezpiecznestwo mojej siostry ktora byla chora na celiake(dieta bezglutenowa) miłego gotowania pozdrawiam

  • Re: Rosół drobiowy

    Zamiast makaronu do rosołku polecam lane ciasto, ale rzadkie,lane przez lejek/taki mniejszy/. Pycha!

  • Re: Zupa mleczna!

    , odcedzić i zalać mlekiem. A może to są KLUSKI LANE: Składniki * mleko 1 litr * jajka 2 szt * mąka 6 łyżek * sól lub cukier do smaku Sposób przyrządzenia Jajka należy rozmącić widelcem, dodać mąkę, zmiksować lub wyrobić trzepaczką aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Melko należy zagotować. Na wrzące lejemy cienkim strumieniem ciasto ciągle mieszając łyżką. Gotujemy 1-2 minuty

  • Re: Bosacka: Rosół czy bulion?

    Przepis na lane kaliski wprowadza w błąd, ciasto wlewamy co wody cienką strużka, tak aby szybko się scinało na cos w rodzaju makaronu

  • Re: Kuba Badach

    TAK WYGLĄDA LANE CIASTO !

  • Re: Z niejednego pieca

    Też się zdziwiłem jak zobaczyłem mleko w przepisie, ale jak przeczytałem kto jest autorem to wszystko stało się jasne. Lane ciasto na pizze? Co ona ćpa? Z jednym się nie zgodzę co napisałeś, a mianowicie sos do pizzy. Ja robię z pomidorów, czosnku i ziół, wszystko miksuje blenderem i jest zaje...

  • Re: Fatum...

    taka zupa z gulaszu tyle że dodadje się do tego ziemniaki pocięte w kostkę, ogórek kiszony i paprykę i można dodatkowo doać lane ciasto. I tak razem się to gotuje :) bardzo dobre! ojjj, zimno..., już -8,8 st.;// bogracz...? a co to za potrawa?, jeśli mogę zapytać...;)

  • Re: Fatum...

    taka zupa z gulaszu tyle że dodadje się do tego ziemniaki pocięte w kostkę, ogórek kiszony i paprykę i można dodatkowo doać lane ciasto. I tak razem się to gotuje :) bardzo dobre! ojjj, zimno..., już -8,8 st.;// bogracz...? a co to za potrawa?, jeśli mogę zapytać...;) mmm., no to pycha w takim razie..., na taką zimę jaką mamy - idealne...;DD