• Informacje na temat:

    lane ciasto do zup

Artykuły na temat: lane ciasto do zup
  • Skład na 4 porcje: Zupa: ● 500 g porów ● średniej wielkości cebula ● 1500 ml wołowego bulionu ● 150 ml kwaśnej śmietany ● 4 łyżki startego żółtego sera ● gałązka rozmarynu ● sól i pieprz do smaku ● olej Lane kluski: ● jajo ● 1–2 łyżki mąki pszennej...

  • ..., pietruszkę i seler. Możesz z tych warzyw przyrządzić sałatkę jarzynową. 3. Jajka roztrzep widelcem, dodawaj po łyżce mąki i sól. Jeśli masa wyszła gęsta, dodaj odrobinę wody. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem do wrzącej, osolonej wody i gotuj około minuty. Wyjmij kluski łyżką cedzakową. Wlej zupę do talerzy, dodaj lane kluski. Czas: około 40 minut...

  • ...1. Cebulę oraz pory oczyść, pokrój i zeszklij na maśle. Zalej gorącym wywarem i gotuj kilka minut do miękkości. 2. W tym czasie przygotuj lane kluseczki. Roztrzepane jajko wymieszaj z mąką pszenną i szczyptą soli. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj łyżeczkę wody. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Zamieszaj i zagotuj. 3. Zdejmij garnek z ognia...

  • ...1. Wbij jajko do kubeczka, dodaj mąkę i sól. Łyżką lub widelcem ucieraj składniki tak długo, aż powstanie gładkie, płynne ciasto. Im dokładniej będzie wymieszane (bez grudek), tym smaczniejsze będą kluski. 2. Wylewaj ciasto stopniowo na gotującą się wodę, zupę lub mleko. Gotuj kilka minut. Kluski z wody odcedź, te w zupie lub w mleku – od razu podawaj. Do ciasta możesz dodać...

  • ...1. Zgotuj 1,5 litra wody. Posól i dodaj obrana włoszczyznę. Ugotuj wywar wyjmij warzywa. 2. W misce wymieszaj mąkę, jajka i trochę wody, by powstało rzadkie lane ciasto. Wylej je cienka strużką na gotujący się bulion. 3. Gdy kluski wypłyną, zdejmij garnek z ognia. Dodaj masło posiekany koperek i śmietanę...

  • Składniki dla 4 osób: 30 dag wołowiny • 2 skrzydełka kurczaka • włoszczyzna • cebula • liść laurowy • ziele angielskie • lubczyk • kurkuma • sól • pieprz Kluski: • jajko • sól • niepełna szklanka mąki (ok. 13 dag) • łyżka wody

  • ...1. Cebulę oraz pory oczyść, pokrój i zeszklij na maśle. Zalej gorącym wywarem i gotuj kilka minut do miękkości. 2. W tym czasie przygotuj lane kluseczki. Jajko wymieszaj z mąką i szczyptą soli. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj łyżeczkę wody. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Zamieszaj i zagotuj. 3. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj śmietanę, przypraw...

  • Zupa koperkowa - po 1. roku

    ...pokroić w talarki i włożyć z powrotem), a do wywaru dodaj połowę posiekanego koperku. 3. Z mąki i jajka przygotuj ciasto na lane kluski. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wlewaj je bardzo cienkim strumieniem do wrzącej zupy tak, by powstały niewielkie kluseczki. 4. Potem zagotuj zupkę, dopraw ją śmietaną oraz resztą drobno pokrojonego koperku.

  • Zupa koperkowa po 1.  roku

    ...pokrój w talarki i włóż z powrotem), a do wywaru dodaj połowę posiekanego koperku. Z mąki i jajka przygotuj ciasto na lane kluski. Wlewaj je cienkim strumieniem do wrzącej zupy, by powstały kluseczki. Zagotuj zupkę, dopraw ją śmietaną i resztą posiekanego koperku.

  • Ulubione kluski

    Krajane, leniwe czy lane - dorośli darzą je sentymentem, a dzieci wręcz uwielbiają. Dowiedz się o nich więcej.

Przepisy na temat: lane ciasto do zup
  • Parmezan - król włoskiej kuchni i źródło zdrowia

    ...w 45 minut. Także, dlatego jest to jeden z podstawowych składników codziennej diety sportowców. Solidny kawałek tego twardego sera szybko uzupełnia wszelkie niedobory. Najzdrowszy i najlepszy parmezan(...) parmezanem. Prostym, atrakcyjnym daniem są też szparagi zapiekane w płatkach sera. Rzymianie wykorzystują zaś ten ser do rosołu. Danie stracciatella alla romana to rosół, do którego tak, jak ciasto na...

  • Kluchy i kluski

    Kluski lane są delikatną i prostą mieszaniną jajek i mąki z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Kluski wyrabia się dosyć(...), stanowią dodatek do rosołu, zup czystych, do mięsa z sosem, a także jako osobne danie, po prostu polane stopionym masłem. Istnieją też kluski półfrancuskie. To nic innego jak kluski francuskie, do...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...7-letni syn Piotruś. Zawsze jest chętny do pomocy w kuchni. Choć jest jeszcze mały, dzielnie wałkował ciasto, wycinał paseczki, a później posypywał je cukrem pudrem. Myślę, że odziedziczył kucharskie(...) szafran. Przepadam za jego wyrazistym smakiem, więc dodaję go do czego tylko się da - do mięs, sałatek, a nawet do zup - opowiada Renata. - Cała nasza rodzina przepada też za słodkościami, mam więc...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ..., dla tych, którzy zabawili się zanadto poprzedniego dnia, ciorba de varza cu smantana - kapuśniak z kwaśną śmietaną. Wśród nielicznych lekkich zup, popularnością cieszy się supa cu galuşti - z kluseczkami z lanego ciasta. W delcie Dunaju koniecznie trzeba spróbować natomiast znakomitej borş pescaresc - barszczu rybnego, na wodzie z Dunaju, z mamałygą. Szczególnym rodzajem zupy podawanej zwłaszcza...