• Informacje na temat:

    lane ciasto maka

Artykuły na temat: lane ciasto maka
  • Tradycyjne kluski lane

    Starannie utrzyj 2 jajka z mąką (ok. 5 łyżek) na dość gęstą gładką masę. Dodaj łyżkę wody i dobrze wymieszaj. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem na wrzącą wodę. Gotuj 2 min, odcedź.

  • ...1. Cebulę oraz pory oczyść, pokrój i zeszklij na maśle. Zalej gorącym wywarem i gotuj kilka minut do miękkości. 2. W tym czasie przygotuj lane kluseczki. Roztrzepane jajko wymieszaj z mąką pszenną i szczyptą soli. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj łyżeczkę wody. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Zamieszaj i zagotuj. 3. Zdejmij garnek z ognia...

  • Pyszny duet truskawkowy z pianką

    Składniki na 12-14 porcji. Ciasto: 5 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek cukru, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju słonecznikowego, szczypta soli. Pianka: 30 dag umytych truskawek, 2 szkl. mleka zagęszczonego, niesłodzonego, 2 galaretki truskawkowe, 1,5 szkl. wrzątku, 1 łyżeczka esencji waniliowej. Dodatkowo: 20 dag truskawek, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka drobnego cukru...

  • Ulubione kluski

    Krajane, leniwe czy lane - dorośli darzą je sentymentem, a dzieci wręcz uwielbiają. Dowiedz się o nich więcej.

  • Opowieść wigilijna

    Wigilia Bożego Narodzenia, wieczerza wigilijna, wieczór wigilijny, niekiedy także gwiazdka, (z łac. vigilia - czuwanie, straż) to w tradycji chrześcijańskiej dzień poprzedzający święto Bożego Narodzenia, kończący okres adwentu.

  • ...1. Mięso wołowe pokroić w paseczki, posolić. Cebulę pokroić w kostkę i chwilę smażyć na tłuszczu razem z mięsem. Podlać wodą lub rosołem, dusić. Pieczarki pokroić i udusić z drugą cebulą. Z jajek i mąki pszennej zarobić ciasto na lane kluski i osobno ugotować. 2. Usmażone mięso, pieczarki i lane kluski połączyć, dodać wody lub rosołu (w zależności od potrzeby), przecier...

  • ...1. Cebulę oraz pory oczyść, pokrój i zeszklij na maśle. Zalej gorącym wywarem i gotuj kilka minut do miękkości. 2. W tym czasie przygotuj lane kluseczki. Jajko wymieszaj z mąką i szczyptą soli. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj łyżeczkę wody. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Zamieszaj i zagotuj. 3. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj śmietanę, przypraw...

  • .... Powstałe ciasto wlewaj cienkim strumykiem do wrzącej zupy, cały czas mieszając. Gdy lane kluski stwardnieją (po 2-3 minutach), zdejmij zupę z ognia. Przed podaniem posyp startym żółtym serem oraz...

  • Kieszonki z grzybami i tymiankiem

    ...i pieczarki dusić 10 minut na pozosta łej porcji masła. Doprawić solą, pieprzem, dodać natkę. Ciasto ziemnaiczane rozwałkować, wyciąć 16 krążków. Na środek każdego nałożyć 1 łyżeczkę farszu...

  • Kieszonki z grzybami z natką pietruszki

    ...i pieczarki dusić 10 minut na pozosta łej porcji masła. Doprawić solą, pieprzem, dodać natkę. Ciasto ziemnaiczane rozwałkować, wyciąć 16 krążków. Na środek każdego nałożyć 1 łyżeczkę farszu...

Przepisy na temat: lane ciasto maka
  • Kieszonki z grzybami

    ...i pieczarki dusić 10 minut na pozosta łej porcji masła. Doprawić solą, pieprzem, dodać natkę. Ciasto ziemnaiczane rozwałkować, wyciąć 16 krążków. Na środek każdego nałożyć 1 łyżeczkę farszu...

  • Kluchy i kluski

    Kluski lane są delikatną i prostą mieszaniną jajek i mąki z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Kluski wyrabia się dosyć długo, aby wtłoczyć odpowiednio dużo powietrza, które pozwala na spulchnienie ciasta. Tak przygotowane płynne ciasto wlewa się następnie do gotującego się płynu (np. zupy) cienkim strumieniem, tuż...

  • Proste dania z gotowanych ziemniaków

    ...i czosnek, dodać do niego szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, chwilę przesmażyć. Szpinak lekko przestudzić i połączyć z fetą. Przygotowane ciasto rozwałkować i wyciąć z niego trójkąty(...) pozosta łej porcji masła. Doprawić solą, pieprzem, dodać natkę. Ciasto ziemnaiczane rozwałkować, wyciąć 16 krążków. Na środek każdego nałożyć 1 łyżeczkę farszu pieczarkowego. Brzegi krążków...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...można w Rumunii, ciekawie "doprawione" lokalnymi smakami. Kuchnia Rumunii to przede wszystkim mięsne specjały. Toteż wegetarian czekają w tym kraju ciężkie czasy. Rumuni zwykli zaczynać biesiadę od(...) - z kluseczkami z lanego ciasta. W delcie Dunaju koniecznie trzeba spróbować natomiast znakomitej borş pescaresc - barszczu rybnego, na wodzie z Dunaju, z mamałygą. Szczególnym rodzajem zupy podawanej zwłaszcza...