• Informacje na temat:

    lane ciasto na rosole

Artykuły na temat: lane ciasto na rosole
  • Składniki :  ok. kg. kurczaka, włoszczyzna,  cebula, 2 liście laurowe, 5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, natka pietruszki, sól,pieprz. Lane kluseczki:  6 jajek, pół szklanki wody, 9 kopiastych łyżek mąki, kopiasta łyżka kaszki manny, sól...

  • Ulubione kluski

    Krajane, leniwe czy lane - dorośli darzą je sentymentem, a dzieci wręcz uwielbiają. Dowiedz się o nich więcej.

  • ...1. Mięso wołowe pokroić w paseczki, posolić. Cebulę pokroić w kostkę i chwilę smażyć na tłuszczu razem z mięsem. Podlać wodą lub rosołem, dusić. Pieczarki pokroić i udusić z drugą cebulą. Z jajek i mąki pszennej zarobić ciasto na lane kluski i osobno ugotować. 2. Usmażone mięso, pieczarki i lane kluski połączyć, dodać wody lub rosołu (w zależności od potrzeby), przecier...

  • ...i wody zrób ciasto naleśnikowe, dodaj do niego startą marchewkę, przypraw. W cieście zanurzaj kawałki mięsa, smaż na rozgrzanym tłuszczu. Nasza rada: kąski świetnie smakują i na ciepło, i na zimno(...) (na bardzo małym ogniu, wywar nie powinien się gotować, jedynie mrugać). Jajko utrzyj z łyżką mąki. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem do rosołu (cały czas mieszając). Po chwili gotowania danie będzie...

  • Nowe kluseczki Sposób na zupę : Do zup zwykle dodajesz makaron lub ryż? Wypróbuj inne pomysły, dzięki którym pierwsze danie stanie się wyjątkowe! Polecam np. ziołowe lane kluseczki. Pasują i do bulionu, i do pomidorowej. Urozmaicą też smak warzywnych kremów. Lane inaczej: Przygotujesz je, ucierając 1 jajko z 3 łyżkami mąki pszennej oraz szczyptą soli. Rób to tak długo...

  • Sztuka czy sztuczka

    ​Zioła przeżywają renesans, choć nie działają tak spektakularnie jak farmaceutyki. Cenimy je, bo wierzymy, że nie mają skutków ubocznych, więc nie mogą zaszkodzić. Jakie kupować, a które są marketingową ściemą? Pytamy znawczynię ziół, prof. Wiesławę Bylkę z UM w Poznaniu.

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...z kurczaka i wołowiny. Wyrafinowany. Superrosół. Makaron czy lane kluski? - Lane kluski. Dzieci tak lubią. Próbowała pani z kaszą manną? - Pewnie, ale się nie przyjęła. Rodzina nie przepada(...), a nie więcej, bo ciasto łatwo zepsuć. Trzeba umieć używać drożdży - kontrolować relacje między mąką a masą. To już gotowanie naukowe, z pełną kontrolą proporcji. Ale to nie jest mój styl, ja wolę...

  • Puste miejsce przy stole

    ...w przyszłym roku. Znowu razem. Nad jeziorem, w parku wodnym. Przy stole. Ja kupuję koszulę w kratę. Z grubej, miękkiej flaneli. Wyjmuję z opakowania. Wtulam w nią twarz. Miło myśleć, że za kilka tygodni ten(...). Warstwa ciasta drożdżowego, na to konfitura z róży. Znowu ciasto drożdżowe, domowej roboty marcepan. Warstwa ciasta drożdżowego. I na koniec konfitura z zielonych pomidorów. Kupuje się je w sierpniu na...

  • 3 ważne powody, by polubić jajka

    Maluchowi na pewno będą smakować także lane kluseczki. Można je zrobić z żółtka lub całego jajka z dodatkiem mąki (wsyp jej tyle, by ciasto miało półpłynną konsystencję). Należy lać je cienką strużką...

Przepisy na temat: lane ciasto na rosole
  • Parmezan - król włoskiej kuchni i źródło zdrowia

    ...parmezanem. Prostym, atrakcyjnym daniem są też szparagi zapiekane w płatkach sera. Rzymianie wykorzystują zaś ten ser do rosołu. Danie stracciatella alla romana to rosół, do którego tak, jak ciasto na lane kluski, wlewa się ubite jajka ze startym parmezanem. Taką zupę przyprawia się odrobiną soku z cytryny i natką pietruszki. Bez parmezanu nie uda się żadne risotto. To on zapewnia jego aksamitną...

  • Tanie dania z pięciu produktów

    ...-cytrynowym. Kąski w cieście Umyte mięso pokrój w kostkę. Z jajka, mąki i wody zrób ciasto naleśnikowe, dodaj do niego startą marchewkę, przypraw. W cieście zanurzaj kawałki mięsa, smaż na(...) z lanymi kluseczkami Z mięsa, włoszczyzny i przypraw ugotuj rosół (na bardzo małym ogniu, wywar nie powinien się gotować, jedynie mrugać). Jajko utrzyj z łyżką mąki. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...7-letni syn Piotruś. Zawsze jest chętny do pomocy w kuchni. Choć jest jeszcze mały, dzielnie wałkował ciasto, wycinał paseczki, a później posypywał je cukrem pudrem. Myślę, że odziedziczył kucharskie...

  • Kluchy i kluski

    Kluski lane są delikatną i prostą mieszaniną jajek i mąki z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Kluski wyrabia się dosyć długo, aby wtłoczyć odpowiednio dużo powietrza, które pozwala na spulchnienie ciasta. Tak przygotowane płynne ciasto wlewa się następnie do gotującego się płynu (np. zupy) cienkim strumieniem, tuż...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...- z kluseczkami z lanego ciasta. W delcie Dunaju koniecznie trzeba spróbować natomiast znakomitej borş pescaresc - barszczu rybnego, na wodzie z Dunaju, z mamałygą. Szczególnym rodzajem zupy podawanej zwłaszcza(...) również natrafić na salatę de varză murată - surówkę z kiszonej kapusty. Na deser Rumuni polecają papanaşi - wielkie pączki ze słodkim serem, polane kwaśną śmietaną i konfiturami, naleśniki z konfiturami...