• Informacje na temat:

    lane ciasto smażone

Artykuły na temat: lane ciasto smażone
  • .... Pianę przekładamy do ciasta i lekko mieszamy łyżką lub mikserem nastawionym na najniższe obroty. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe. 3. W garnku rozgrzewamy olej. Przełożone do szprycy lub do dzbanuszka z małym dzióbkiem ciasto wylewamy na średnio gorący olej, nadając mu kształt zawijasów. Smażymy na złoto. Osączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy...

  • Ciasto jest na tyle gęste, że można postarać się o zrobienie konkretnych kształtów. Np. serduszek dla kogoś bliskiego.

  • ...1 Żółtka utrzyj z cukrem wanilinowym do białości. Dodaj mleko, wódkę, mąkę. Miksuj. Białka ubij na sztywną pianę z solą, dodaj do ciasta, wymieszaj. W rondelku rozgrzej olej. 2 Ciasto przelej np. do butelki z małym otworem lub do szprycy. Lej je na rozgrzany olej, tworząc wzory. Smaż z obu stron na średnim ogniu. Odsącz...

  • .... Powstałe ciasto wlewaj cienkim strumykiem do wrzącej zupy, cały czas mieszając. Gdy lane kluski stwardnieją (po 2-3 minutach), zdejmij zupę z ognia. Przed podaniem posyp startym żółtym serem oraz...

  • Składniki na 6-8 porcji Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 2 jajka, 12 i ½ dag zimnego masła, szczypta soli Na nadzienie: 30 dag boczku,2 jajka, 1 szklanka startego sera żółtego, np. gouda, 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc.,1 szklanka mleka, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej, po ¼ łyżeczki świeżego rozmarynu, tymianku i majeranku, po kilka...

  • Opowieść wigilijna

    Wigilia Bożego Narodzenia, wieczerza wigilijna, wieczór wigilijny, niekiedy także gwiazdka, (z łac. vigilia - czuwanie, straż) to w tradycji chrześcijańskiej dzień poprzedzający święto Bożego Narodzenia, kończący okres adwentu.

  • Dieta lekkostrawna

    Dozwolone: mąka pszenna; mąka ziemniaczana; makaron - nitki; lane kluski; kasza manna; ryż; kasza kukurydziana; pieczywo pszenne - jasne, dobrze wypieczone, czerstwe; sucharki; biszkopty; jogurt(...) niedopieczone, świeże, żytnie na zakwasie, razowe; ciasta; smażone naleśniki; pyzy; kopytka; grzanki; groszek ptysiowy; paszteciki; ciasta francuskie; potrawy z kasz smażone lub zapiekane; zupy na...

  • ...1. Mięso wołowe pokroić w paseczki, posolić. Cebulę pokroić w kostkę i chwilę smażyć na tłuszczu razem z mięsem. Podlać wodą lub rosołem, dusić. Pieczarki pokroić i udusić z drugą cebulą. Z jajek i mąki pszennej zarobić ciasto na lane kluski i osobno ugotować. 2. Usmażone mięso, pieczarki i lane kluski połączyć, dodać wody lub rosołu (w zależności od potrzeby), przecier...

  • Kieszonki z grzybami i tymiankiem

    ...i pieczarki dusić 10 minut na pozosta łej porcji masła. Doprawić solą, pieprzem, dodać natkę. Ciasto ziemnaiczane rozwałkować, wyciąć 16 krążków. Na środek każdego nałożyć 1 łyżeczkę farszu...

  • Kieszonki z grzybami z natką pietruszki

    ...i pieczarki dusić 10 minut na pozosta łej porcji masła. Doprawić solą, pieprzem, dodać natkę. Ciasto ziemnaiczane rozwałkować, wyciąć 16 krążków. Na środek każdego nałożyć 1 łyżeczkę farszu...

Przepisy na temat: lane ciasto smażone
  • Racuchy drożdżowe z dżemem

    Składniki: pół kg mąki, opakowanie cukru waniliowego, pół kostki drożdży (5 dag), 2-3 szklanki mleka, słoik ulubionego dżemu, szczypta soli, o lej do smażenia, cukier puder do posypania. Sposób przygotowania: Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego mleka. Dodaj mąkę, cukier waniliowy, sól i mleko (tyle, by ciasto miało dużo gęstszą konsystencję niż na naleśniki). Mieszaj...

  • Tanie dania z pięciu produktów

    ...-cytrynowym. Kąski w cieście Umyte mięso pokrój w kostkę. Z jajka, mąki i wody zrób ciasto naleśnikowe, dodaj do niego startą marchewkę, przypraw. W cieście zanurzaj kawałki mięsa, smaż na(...) z lanymi kluseczkami Z mięsa, włoszczyzny i przypraw ugotuj rosół (na bardzo małym ogniu, wywar nie powinien się gotować, jedynie mrugać). Jajko utrzyj z łyżką mąki. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...7-letni syn Piotruś. Zawsze jest chętny do pomocy w kuchni. Choć jest jeszcze mały, dzielnie wałkował ciasto, wycinał paseczki, a później posypywał je cukrem pudrem. Myślę, że odziedziczył kucharskie(...) z rodziną. Po prostu nie mogłam patrzeć, jak beztrosko nakładają sobie wielkie porcje ziemniaków okraszonych masłem i smażonego mięska, jak biorą dokładki, podczas gdy mój obiad mieścił się na połowie...

  • Kieszonki z grzybami

    ...i pieczarki dusić 10 minut na pozosta łej porcji masła. Doprawić solą, pieprzem, dodać natkę. Ciasto ziemnaiczane rozwałkować, wyciąć 16 krążków. Na środek każdego nałożyć 1 łyżeczkę farszu...

  • Kluchy i kluski

    Kluski lane są delikatną i prostą mieszaniną jajek i mąki z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Kluski wyrabia się dosyć długo, aby wtłoczyć odpowiednio dużo powietrza, które pozwala na spulchnienie ciasta. Tak przygotowane płynne ciasto wlewa się następnie do gotującego się płynu (np. zupy) cienkim strumieniem, tuż...

  • Proste dania z gotowanych ziemniaków

    ...i czosnek, dodać do niego szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, chwilę przesmażyć. Szpinak lekko przestudzić i połączyć z fetą. Przygotowane ciasto rozwałkować i wyciąć z niego trójkąty(...) pozosta łej porcji masła. Doprawić solą, pieprzem, dodać natkę. Ciasto ziemnaiczane rozwałkować, wyciąć 16 krążków. Na środek każdego nałożyć 1 łyżeczkę farszu pieczarkowego. Brzegi krążków...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...- z kluseczkami z lanego ciasta. W delcie Dunaju koniecznie trzeba spróbować natomiast znakomitej borş pescaresc - barszczu rybnego, na wodzie z Dunaju, z mamałygą. Szczególnym rodzajem zupy podawanej zwłaszcza(...) i przyprawami obsypane mąką kukurydzianą i usmażone czy tzw. firgăui - przyrządzone z grilla z szaszłykami z mięsa, pomidorów, papryki i cebuli. W Siedmiogrodzie prym wiedzie znakomity gulăs...