• Informacje na temat:

    lane jajko

Artykuły na temat: lane jajko
  • SKŁADNIKI: jajko • 2 łyżki mąki • szczypta soli...

  • Składniki na 6 porcji: pół kilograma porów, cebula, litr wywaru mięsnego, 2 łyżki masła, 50 ml śmietany 18%, sól, pieprz, 4 łyżki startego żółtego sera, rozmaryn; Kluski: jajko, 1,5 łyżki mąki...

  • Składniki: 1 jajko, 2-3 łyżki mąki pszennej , 1 szklanka mleka krowiego...

  • Lane kluseczki na mleku po 18. miesiącu

    Składniki: 1 jajko ● 2-3 łyżki mąki pszennej ● 1 szklanka mleka krowiego...

  • Skład na 8 porcji: ● 200 g mąki tortowej ● 3 jajka ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 150 ml mleka ● szczypta soli ● 1 łyżeczka spirytusu ● olej do smażenia ● cukier puder do posypania

  • Skład na 4 porcje: Zupa: ● 500 g porów ● średniej wielkości cebula ● 1500 ml wołowego bulionu ● 150 ml kwaśnej śmietany ● 4 łyżki startego żółtego sera ● gałązka rozmarynu ● sól i pieprz do smaku ● olej Lane kluski: ● jajo ● 1–2 łyżki mąki pszennej...

  • Składniki: szklanka mąki, pół szklanki cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia, 2 kg jabłek, 10 łyżek oleju, 6 jajek, cynamon, cukier puder

  • ...strumieniem do wrzącej, osolonej wody i gotuj około minuty. Wyjmij kluski łyżką cedzakową. Wlej zupę do talerzy, dodaj lane kluski. Czas: około 40 minut...

  • Tradycyjne kluski lane

    Starannie utrzyj 2 jajka z mąką (ok. 5 łyżek) na dość gęstą gładką masę. Dodaj łyżkę wody i dobrze wymieszaj. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem na wrzącą wodę. Gotuj 2 min, odcedź.

  • Ciasto jest na tyle gęste, że można postarać się o zrobienie konkretnych kształtów. Np. serduszek dla kogoś bliskiego.

Przepisy na temat: lane jajko
  • Chłodniki

    Wykorzystaj ostatnie dni lata!

  • Arancini, crocchette, suppli - włoskie przekąski, które można zrobić w domu

    ...na talerz jako placek dodając ubite jajko i starty parmezan. Modelujemy podłużne krokiety wkładając do środka kawałek mozzarelli. Po obtoczeniu w jajku i bułce tartej smażymy w oleju. Crocchette to...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...: "Kluchy i kapusta". Takie gotowane kluski z kartofli. Nie lane. Z tartych ziemniaków. Ze słodką kapustą, nie kiszoną. Ksiądz mówi: "O, to ja tego nie będę jadł, ja już nie mogę, całe lata czegoś(...) i pokrojone w ćwiartki. Pod koniec gotowania dodać łyżkę stołową octu i tyle samo cukru. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, tak jak na placki ziemniaczane. Posolić, wbić jajko, wymieszać z mąką, tak...

  • Parmezan - król włoskiej kuchni i źródło zdrowia

    ...lane kluski, wlewa się ubite jajka ze startym parmezanem. Taką zupę przyprawia się odrobiną soku z cytryny i natką pietruszki. Bez parmezanu nie uda się żadne risotto. To on zapewnia jego aksamitną...

  • Tanie dania z pięciu produktów

    ...z lanymi kluseczkami Z mięsa, włoszczyzny i przypraw ugotuj rosół (na bardzo małym ogniu, wywar nie powinien się gotować, jedynie mrugać). Jajko utrzyj z łyżką mąki. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem(...). Resztę jarzyn zetrzyj. Do składników wbij jajko, wsyp mąkę (tyle, by skleiła składniki). Masę przypraw i nakładaj na rozgrzany tłuszcz, formując kotleciki. Usmaż z obu stron. Nasza rada: kotlety smaż...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    Moda na gotowanie trwa. Wiemy coś o tym - do naszej redakcji przychodzą setki przepisów od Czytelniczek. Poprosiliśmy, by opowiedziały nam o swojej kulinarnej przygodzie.

  • Kieszonki z grzybami

    Z gotowanych ziemniaków.

  • Kluchy i kluski

    Kluski lane są delikatną i prostą mieszaniną jajek i mąki z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Kluski wyrabia się dosyć(...) się z ciasta gęściejszego niż na kluski lane, ze znacznie mniejszą liczbą jajek. Tak jak w przypadku klusek lanych, mąkę należy połączyć z rozkłóconym jajkiem, dodać wodę i dokładnie wyrobić łyżką, aby...

  • Proste dania z gotowanych ziemniaków

    Chrupiące racuszki, pyszne zapiekanki, lekkie sałatki oraz krokiety, rogaliki, kopytka - prezentujemy przepisy na proste i praktyczne dania z gotowanych ziemniaków.

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...- z kluseczkami z lanego ciasta. W delcie Dunaju koniecznie trzeba spróbować natomiast znakomitej borş pescaresc - barszczu rybnego, na wodzie z Dunaju, z mamałygą. Szczególnym rodzajem zupy podawanej zwłaszcza(...) również natrafić na salatę de varză murată - surówkę z kiszonej kapusty. Na deser Rumuni polecają papanaşi - wielkie pączki ze słodkim serem, polane kwaśną śmietaną i konfiturami, naleśniki z konfiturami...