• Informacje na temat:

    lane kluseczki do warzyw

Artykuły na temat: lane kluseczki do warzyw
  • ...1. Selera naciowego, pora, ogórek ze skórką i cukinię ze skórką umyj, osusz, pokrój w cienkie paski. Do garnka wrzuć klarowane masło, podgrzej, dodaj pokrojone warzywa, mieszając, przysmażaj je kilka(...), pietruszkę i seler. Możesz z tych warzyw przyrządzić sałatkę jarzynową. 3. Jajka roztrzep widelcem, dodawaj po łyżce mąki i sól. Jeśli masa wyszła gęsta, dodaj odrobinę wody. Ciasto wlewaj cienkim...

  • ...1 Pory oczyść, usuń grube i uszkodzone liście. Opłucz warzywo dokładnie pod bieżącą wodą, osusz i drobno poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. 2 Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć(...). Powstałe ciasto wlewaj cienkim strumykiem do wrzącej zupy, cały czas mieszając. Gdy lane kluski stwardnieją (po 2-3 minutach), zdejmij zupę z ognia. Przed podaniem posyp startym żółtym serem oraz...

  • Zupa koperkowa - po 1. roku

    Przygotowanie: 1. Starannie oczyść oraz umyj warzywa. Dokładnie opłucz mięso. 2. Obydwa składniki zalej 500 ml wody i gotuj, aż staną się miękkie. Następnie odcedź mięso i warzywa (marchewkę możesz pokroić w talarki i włożyć z powrotem), a do wywaru dodaj połowę posiekanego koperku. 3. Z mąki i jajka przygotuj ciasto na lane kluski. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wlewaj je bardzo...

  • Zupa koperkowa po 1.  roku

    Przygotowanie: Starannie oczyść oraz umyj warzywa. Dokładnie umyj mięso. Obydwa składniki zalej 500 ml wody i gotuj, aż staną się miękkie. Odcedź mięso i warzywa (marchew pokrój w talarki i włóż z powrotem), a do wywaru dodaj połowę posiekanego koperku. Z mąki i jajka przygotuj ciasto na lane kluski. Wlewaj je cienkim strumieniem do wrzącej zupy, by powstały...

  • Bosacka: Rosół czy bulion?

    ...korzenie marchewki, bulwa selera, zielony por... Dzięki warzywom rosół nie tylko będzie aromatyczny. Przenikną też do niego cenne składniki odżywcze. Z marchwi - węglowodany, białko, karotenoidy, wapń(...) konserwanty. Mięso, warzywa, przyprawy to - w porywach! - 3 proc., tyle co kogut nagdakał. A koszt kostek? Od 32 do 50 zł za kilogram. Policzmy: ciut suszonych warzyw, najtańszy palmowy tłuszcz...

  • ...włoszczyznę, porcje rosołowe, listek laurowy, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach i gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je z wywaru wraz z mięsem. Ostudzoną(...). Gotuj razem na małym ogniu, aż brukselka zmięknie. Pod koniec dodaj mięso oraz pokrojone warzywa, dopraw solą i pieprzem. Gorącą zupę rozlej na talerze i posyp natką. Możesz ją też zabielić śmietaną...

  • ...garnka, wlej 2 l wody. Gotuj na małym ogniu, usuwając pojawiające się szumowiny. Gdy wywar się zagotuje i będzie klarowny (bez szumowin), włóż warzywa, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego i listki...

  • Mała główka, a ileż smaku!

    ..., fasolkę oraz przesmażone pieczarki, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Włóż do niego makaron wraz z warzywami i zalej śmietanką wymieszaną z jajkami. Wierzch posyp pokrojonym w kostkę serem mozzarella lub startym żółtym serem. Zapiekaj w 180°C przez 20-25 min. Udekoruj listkami oregano i ziarenkami czerwonego pieprzu. Jesienna zupa warzywna Składniki na...

  • Cała prawda o jajkach

    ...zrobić z niego lane kluseczki. Całe jajko (podane na twardo lub w postaci jajecznicy) włącz do diety dziecka dopiero ok. 11.-12. miesiąca życia. Im bardziej żółte żółtko, tym lepsze jajko. Nie daj sobie(...) diety malucha warzyw, owoców, a mniej potraw obfitujących w tłuszcze zwierzęce (które też są bogatym źródłem cholesterolu), tym częściej będziesz mogła podawać mu jajko. Nawet 3-4 razy na tydzień...

Przepisy na temat: lane kluseczki do warzyw
  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...- gotowana wątróbka i nerki wieprzowe, posiekane, a następnie owinięte w jelita wieprzowe, lub kromki chleba z zacuscą - pastą z warzyw gotowanych w dużej ilości oleju, często wspaniale pikanntą i salată(...) przecierane z warzyw, zawierające mięso i okraszone śmietaną. Istnieje wiele rodzajów ciorb, stąd wymienimy tylko najpopularniejsze: ciorba de burta - flaczki zawsze podawane z kwaśną śmietaną i ostra...