• Informacje na temat:

    lane kluski

Artykuły na temat: lane kluski
  • ...1. Wbij jajko do kubeczka, dodaj mąkę i sól. Łyżką lub widelcem ucieraj składniki tak długo, aż powstanie gładkie, płynne ciasto. Im dokładniej będzie wymieszane (bez grudek), tym smaczniejsze będą kluski. 2. Wylewaj ciasto stopniowo na gotującą się wodę, zupę lub mleko. Gotuj kilka minut. Kluski z wody odcedź, te w zupie lub w mleku – od razu podawaj. Do ciasta możesz dodać...

  • Skład na 4 porcje: Zupa: ● 500 g porów ● średniej wielkości cebula ● 1500 ml wołowego bulionu ● 150 ml kwaśnej śmietany ● 4 łyżki startego żółtego sera ● gałązka rozmarynu ● sól i pieprz do smaku ● olej Lane kluski: ● jajo ● 1–2 łyżki mąki pszennej...

  • Tradycyjne kluski lane

    Starannie utrzyj 2 jajka z mąką (ok. 5 łyżek) na dość gęstą gładką masę. Dodaj łyżkę wody i dobrze wymieszaj. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem na wrzącą wodę. Gotuj 2 min, odcedź.

  • Składniki: 1 jajko, 2-3 łyżki mąki pszennej , 1 szklanka mleka krowiego

  • Składniki dla 4 osób: 2 marchewki • pietruszka • 4 łodygi selera naciowego • seler korzeniowy • świeży ogórek • cukinia • 4 pory • 2 łyżki masła klarowanego • 2 łyżki oleju • liść laurowy • ziele angielskie • świeży rozmaryn • cebula • sól • pieprz Kluski: • 2 jajka • 4 łyżki mąki...

  • Nowe kluseczki Sposób na zupę : Do zup zwykle dodajesz makaron lub ryż? Wypróbuj inne pomysły, dzięki którym pierwsze danie stanie się wyjątkowe! Polecam np. ziołowe lane kluseczki. Pasują i do bulionu, i do pomidorowej. Urozmaicą też smak warzywnych kremów. Lane inaczej: Przygotujesz je, ucierając 1 jajko z 3 łyżkami mąki pszennej oraz szczyptą soli. Rób to tak długo...

  • ...ciasto na lane kluski, mąkę rozrób z jajkiem i odrobiną wody. Wlewaj strumieniem do gotującej się zupy. 4. Zupę dopraw do smaku jogurtem naturalnym. 5. Przed podaniem posyp pomidorową koperkiem...

  • Składniki na 6 porcji: pół kilograma porów, cebula, litr wywaru mięsnego, 2 łyżki masła, 50 ml śmietany 18%, sól, pieprz, 4 łyżki startego żółtego sera, rozmaryn; Kluski: jajko, 1,5 łyżki mąki...

  • Składniki :  ok. kg. kurczaka, włoszczyzna,  cebula, 2 liście laurowe, 5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, natka pietruszki, sól,pieprz. Lane kluseczki:  6 jajek, pół szklanki wody, 9 kopiastych łyżek mąki, kopiasta łyżka kaszki manny, sól...

  • ...gęściejsze niż na lane kluski. Wyrób je starannie trzepaczką, aż ukażą się pęcherzyki powietrza (kluski ładnie wyrosną). 2. Zagotuj wodę, lekko posól. Łyżeczką do kawy nabieraj małe porcje ciasta. Zanurzaj ją w gotującej się wodzie. 3. Po 3-5 minutach gotowania wyjmij kluski łyżką cedzakową. Możesz je także gotować bezpośrednio w zupie...

Wideo na temat: lane kluski
  • Rosół z lanymi kluskami i lubczykiem

    Tradycyjna polska zupa na indyku.

  • Świąteczna ryba w roli głównej

    Szef kuchni Jakub Kasprzak zdradził w kuchni "Dzień Dobry TVN" przepisy na świąteczne dania. Na stole pojawiły się potrawy takie, jak: zupa z karmelem i lanymi kluskami, sum w maśle, majonez grzybowy, śliwka, karp, miód gryczany, kasza z suszonymi owocami, burak oraz uszka z makiem w wywarze z suszu.

Przepisy na temat: lane kluski
  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

  • Parmezan - król włoskiej kuchni i źródło zdrowia

    ...lane kluski, wlewa się ubite jajka ze startym parmezanem. Taką zupę przyprawia się odrobiną soku z cytryny i natką pietruszki. Bez parmezanu nie uda się żadne risotto. To on zapewnia jego aksamitną...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...: "Kluchy i kapusta". Takie gotowane kluski z kartofli. Nie lane. Z tartych ziemniaków. Ze słodką kapustą, nie kiszoną. Ksiądz mówi: "O, to ja tego nie będę jadł, ja już nie mogę, całe lata czegoś(...) by powstała jednolita, spójna masa. Nie może być za rzadka, bo się kluski rozlecą. Wrzucić na wrzącą wodę. Gotować około 12 minut, aż zmiękną. Kluski podawać z kapustą, polane skwarkami. Zdarzało...

  • Rosół – czego o nim nie wiedziałaś?

    Rosół to niezaprzeczalnie król niedzielnego obiadu, stały bywalec polskich stołów. Ochoczo serwowany na co dzień i od święta. Wszyscy doskonale znamy oraz doceniamy jego wyjątkowy smak. Co takiego ma w sobie, że możemy go jeść i jeść? Poznaj tajemnice rosołu oczko po oczku!

  • Symbol seksu umie gotować

    Rozmowa z Joanną Liszowską

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...- z kluseczkami z lanego ciasta. W delcie Dunaju koniecznie trzeba spróbować natomiast znakomitej borş pescaresc - barszczu rybnego, na wodzie z Dunaju, z mamałygą. Szczególnym rodzajem zupy podawanej zwłaszcza(...) również natrafić na salatę de varză murată - surówkę z kiszonej kapusty. Na deser Rumuni polecają papanaşi - wielkie pączki ze słodkim serem, polane kwaśną śmietaną i konfiturami, naleśniki z konfiturami...

Dyskusje na temat: lane kluski
  • Re: Kuchnia Śląska

    już tłumaczę ajlauf to kluski lane na rosole, żymły to kajzerki, szałot to sałatka jarzynowa z majonezem, a wuszt to kiełbasa.

  • Re: ​Rosół z kluskami francuskimi

    Kluski półfrancuskie to nie są lane kluski! Półfrancuskie są z masłem, lane bez

  • Re: Rosół

    Dlo mnie najlepszi z nudlami (makaronem), dobry jest tyz z ajnlaufem (lane kluski), a i z kartoflami, abo grysikiem na gynsto, pokrojonym w kostka, nie pogardza:)

  • Re: ​Rosół z kluskami francuskimi

    W kuchni śląskiej to zwykłe lane kluski... Jakie francuskie!

  • Re: Słownictwa ciąg dalszy

    Jest cos takiego, tylko nie wiem czy dobrze napiszę, bo ja tylko formy mówionej, a raczej godanyej, używam, jak ajlauf, w innych niż Śląsk regionach Polski nazywa sie to lane kluski, dodawane do zup.

  • Re: ​Rosół z kluskami francuskimi

    dodają liścia laurowego do rosołu i mają smak fasolowej albo krupnika zamiast rosołu... A te kluski francuskie to po prostu "einlauf" czyli lane kluski

  • Re: Pierogi leniwe

    To ja z podobnej beczki-wczoraj robiłam kopytka z tegorocznych ziemniaków.Wzięłam jak największe,sądziłam,ze mają już dość skrobi. Ugotowałam dwie porcje ,a resztę miałam zagotować tuż po obiedzie.W pół godziny zrobiła się breja jak na kluski lane..

  • Re: ​Rosół z kluskami francuskimi

    Lane kluski do rosołu https://www.youtube.com/watch?v=Nmsal9364Pg&t=11s

  • Re: Zupa mleczna!

    , odcedzić i zalać mlekiem. A może to są KLUSKI LANE: Składniki * mleko 1 litr * jajka 2 szt * mąka 6 łyżek * sól lub cukier do smaku Sposób przyrządzenia Jajka należy rozmącić widelcem(...). W zależności od gustu kluski lane słodzimy lub solimy. Przepisy są wzięte z internetu, ja robię zawsze na oko:)

  • Re: Kluski śląskie z boczkiem

    kluski śląskie są okrągłe i mają przecież dziurkę ..a to wygląda jak kluski lane a nie śląskie:-(