• Informacje na temat:

    lane kluski do smażenia

Artykuły na temat: lane kluski do smażenia
  • Składniki na 4 porcje: 1/2 kg porów, 1 cebula, 1 l wywaru mięsnego (może być z kostki), 2 łyżki masła, 150 ml kwaśnej śmietany 22 proc., 1 jajko, 1,5 łyżki mąki, 4 łyżki startego żółtego sera typu gouda, sól, pieprz, rozmaryn, olej do smażenia.

  • Spätzle czyli makaron nieco inaczej

    Na dzisiejsza kolacje... Späztle to alzacki, niemiecki ale tez austriacki rodzaj makaronu typu grubiutkie "lane kluski"... z tym mi sie kojarzy. Pierwszy...

  • ...1. Mięso wołowe pokroić w paseczki, posolić. Cebulę pokroić w kostkę i chwilę smażyć na tłuszczu razem z mięsem. Podlać wodą lub rosołem, dusić. Pieczarki pokroić i udusić z drugą cebulą. Z jajek i mąki pszennej zarobić ciasto na lane kluski i osobno ugotować. 2. Usmażone mięso, pieczarki i lane kluski połączyć, dodać wody lub rosołu (w zależności od potrzeby), przecier...

  • Opowieść wigilijna

    ..., z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym i w galarecie, kapusta z grochem, kapusta z grzybami, pierogi z kapustą, paszteciki z grzybami, kotleciki z ryżu z sosem grzybowym, kluski z makiem, cukrem i miodem...

  • Dieta lekkostrawna

    Dozwolone: mąka pszenna; mąka ziemniaczana; makaron - nitki; lane kluski; kasza manna; ryż; kasza kukurydziana; pieczywo pszenne - jasne, dobrze wypieczone, czerstwe; sucharki; biszkopty; jogurt; kefir; mleko chude; świeży twaróg; sery homogenizowane; śmietana słodka, nie tłusta; masło surowe; olej słonecznikowy i sojowy; oliwa z oliwek; jaja na miękko; sosy łagodne na wywarze z jarzyn lub...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...z kurczaka i wołowiny. Wyrafinowany. Superrosół. Makaron czy lane kluski? - Lane kluski. Dzieci tak lubią. Próbowała pani z kaszą manną? - Pewnie, ale się nie przyjęła. Rodzina nie przepada(...) w polskiej kuchni, więc nasz schabowy w tłuszczu nie pływa. A jak sobie panie radzą z tym, że typowy smak w kuchni polskiej bierze się ze smażenia na smalcu? - To prawda. Ale trzeba też pamiętać, że...

  • Biegunka - ostra lub przewlekła. Jak leczyć?

    ...lekkostrawne produkty (jaja na miękko, gotowane mięsa, lane kluski, drobne kasze). Z owoców można jeść tylko czarne jagody (surowe, gotowane, mrożone, suszone). Zawierają dużo garbników, które...

  • Puste miejsce przy stole

    ...i trzyletnia Agusia. Smutna Gwiazdka. Michała zwolnili z pracy. Mamy kredyt na mieszkanie, ja nie pracuję. Na stole potrawy z Warszawy przyrządzone przez teściową i te z gór, moje: kluski z makiem(...) w przyszłym roku. Znowu razem. Nad jeziorem, w parku wodnym. Przy stole. Ja kupuję koszulę w kratę. Z grubej, miękkiej flaneli. Wyjmuję z opakowania. Wtulam w nią twarz. Miło myśleć, że za kilka tygodni ten...

  • Kolacja na smaczny sen

    ...zbożowych. Przed snem możesz więc zaproponować brzdącowi płatki kukurydziane lub kluski lane na mleku krowim (najlepiej 3,2 proc.) lub mleku junior. Staraj się wybierać dla dziecka produkty jak...

Przepisy na temat: lane kluski do smażenia
  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...: "Kluchy i kapusta". Takie gotowane kluski z kartofli. Nie lane. Z tartych ziemniaków. Ze słodką kapustą, nie kiszoną. Ksiądz mówi: "O, to ja tego nie będę jadł, ja już nie mogę, całe lata czegoś(...) by powstała jednolita, spójna masa. Nie może być za rzadka, bo się kluski rozlecą. Wrzucić na wrzącą wodę. Gotować około 12 minut, aż zmiękną. Kluski podawać z kapustą, polane skwarkami. Zdarzało...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...- z kluseczkami z lanego ciasta. W delcie Dunaju koniecznie trzeba spróbować natomiast znakomitej borş pescaresc - barszczu rybnego, na wodzie z Dunaju, z mamałygą. Szczególnym rodzajem zupy podawanej zwłaszcza(...) również natrafić na salatę de varză murată - surówkę z kiszonej kapusty. Na deser Rumuni polecają papanaşi - wielkie pączki ze słodkim serem, polane kwaśną śmietaną i konfiturami, naleśniki z konfiturami...