• Informacje na temat:

    lane kluski z cebula

Artykuły na temat: lane kluski z cebula
  • Skład na 4 porcje: Zupa: ● 500 g porów ● średniej wielkości cebula ● 1500 ml wołowego bulionu ● 150 ml kwaśnej śmietany ● 4 łyżki startego żółtego sera ● gałązka rozmarynu ● sól i pieprz do smaku ● olej Lane kluski: ● jajo ● 1–2 łyżki mąki pszennej...

  • Składniki dla 4 osób: 2 marchewki • pietruszka • 4 łodygi selera naciowego • seler korzeniowy • świeży ogórek • cukinia • 4 pory • 2 łyżki masła klarowanego • 2 łyżki oleju • liść laurowy • ziele angielskie • świeży rozmaryn • cebula • sól • pieprz Kluski: • 2 jajka • 4 łyżki mąki...

  • Składniki na 6 porcji: pół kilograma porów, cebula, litr wywaru mięsnego, 2 łyżki masła, 50 ml śmietany 18%, sól, pieprz, 4 łyżki startego żółtego sera, rozmaryn; Kluski: jajko, 1,5 łyżki mąki...

  • Składniki :  ok. kg. kurczaka, włoszczyzna,  cebula, 2 liście laurowe, 5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, natka pietruszki, sól,pieprz. Lane kluseczki:  6 jajek, pół szklanki wody, 9 kopiastych łyżek mąki, kopiasta łyżka kaszki manny, sól...

  • Składniki dla 4 osób: 30 dag wołowiny • 2 skrzydełka kurczaka • włoszczyzna • cebula • liść laurowy • ziele angielskie • lubczyk • kurkuma • sól • pieprz Kluski: • jajko • sól • niepełna szklanka mąki (ok. 13 dag) • łyżka wody...

  • Składniki na 6 porcji: • pół kilograma porów • cebula • litr wywaru mięsnego • 2 łyżki masła • 50 ml śmietany • sól • pieprz • 4 łyżki startego żółtego sera • rozmaryn. Kluski: • jajko • 1,5 łyżki mąki.

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 kg porów, 1 cebula, 1 l wywaru mięsnego (może być z kostki), 2 łyżki masła, 150 ml kwaśnej śmietany 22 proc., 1 jajko, 1,5 łyżki mąki, 4 łyżki startego żółtego sera typu gouda, sól, pieprz, rozmaryn, olej do smażenia.

  • Składniki na 4 porcje: 2 korpusy z kurczaka, 2 marchewki, 1 mały seler, 1 por, 1 duża pietruszka, 1 duża cebula, 20 dag pieczarek, kawałek (ok. 5 cm)korzenia imbiru, 1 łyżeczka imbiru w proszku, sól, pieprz.

  • Spätzle czyli makaron nieco inaczej

    Na dzisiejsza kolacje... Späztle to alzacki, niemiecki ale tez austriacki rodzaj makaronu typu grubiutkie "lane kluski"... z tym mi sie kojarzy. Pierwszy...

  • ...1. Mięso wołowe pokroić w paseczki, posolić. Cebulę pokroić w kostkę i chwilę smażyć na tłuszczu razem z mięsem. Podlać wodą lub rosołem, dusić. Pieczarki pokroić i udusić z drugą cebulą. Z jajek i mąki pszennej zarobić ciasto na lane kluski i osobno ugotować. 2. Usmażone mięso, pieczarki i lane kluski połączyć, dodać wody lub rosołu (w zależności od potrzeby), przecier...

Przepisy na temat: lane kluski z cebula
  • Rosół – czego o nim nie wiedziałaś?

    ...duet z tak zwaną włoszczyzną. Znajdziemy w niej: nadającą słodycz marchew, równoważącą jej smak pietruszkę, seler o korzennym smaku oraz pora i cebulę dokładające ostrości. Cebula do rosołu - to...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...: "Kluchy i kapusta". Takie gotowane kluski z kartofli. Nie lane. Z tartych ziemniaków. Ze słodką kapustą, nie kiszoną. Ksiądz mówi: "O, to ja tego nie będę jadł, ja już nie mogę, całe lata czegoś(...) by powstała jednolita, spójna masa. Nie może być za rzadka, bo się kluski rozlecą. Wrzucić na wrzącą wodę. Gotować około 12 minut, aż zmiękną. Kluski podawać z kapustą, polane skwarkami. Zdarzało...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...- z kluseczkami z lanego ciasta. W delcie Dunaju koniecznie trzeba spróbować natomiast znakomitej borş pescaresc - barszczu rybnego, na wodzie z Dunaju, z mamałygą. Szczególnym rodzajem zupy podawanej zwłaszcza(...) również natrafić na salatę de varză murată - surówkę z kiszonej kapusty. Na deser Rumuni polecają papanaşi - wielkie pączki ze słodkim serem, polane kwaśną śmietaną i konfiturami, naleśniki z konfiturami...