• Informacje na temat:

    lane kluski z warzywami

Artykuły na temat: lane kluski z warzywami
  • Składniki dla 4 osób: 2 marchewki • pietruszka • 4 łodygi selera naciowego • seler korzeniowy • świeży ogórek • cukinia • 4 pory • 2 łyżki masła klarowanego • 2 łyżki oleju • liść laurowy • ziele angielskie • świeży rozmaryn • cebula • sól • pieprz Kluski: • 2 jajka • 4 łyżki mąki...

  • Spätzle czyli makaron nieco inaczej

    Na dzisiejsza kolacje... Späztle to alzacki, niemiecki ale tez austriacki rodzaj makaronu typu grubiutkie "lane kluski"... z tym mi sie kojarzy. Pierwszy...

  • ...1. Zgotuj 1,5 litra wody. Posól i dodaj obrana włoszczyznę. Ugotuj wywar wyjmij warzywa. 2. W misce wymieszaj mąkę, jajka i trochę wody, by powstało rzadkie lane ciasto. Wylej je cienka strużką na gotujący się bulion. 3. Gdy kluski wypłyną, zdejmij garnek z ognia. Dodaj masło posiekany koperek i śmietanę...

  • Zupa koperkowa - po 1. roku

    Przygotowanie: 1. Starannie oczyść oraz umyj warzywa. Dokładnie opłucz mięso. 2. Obydwa składniki zalej 500 ml wody i gotuj, aż staną się miękkie. Następnie odcedź mięso i warzywa (marchewkę możesz pokroić w talarki i włożyć z powrotem), a do wywaru dodaj połowę posiekanego koperku. 3. Z mąki i jajka przygotuj ciasto na lane kluski. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wlewaj je bardzo...

  • Zupa koperkowa po 1.  roku

    Przygotowanie: Starannie oczyść oraz umyj warzywa. Dokładnie umyj mięso. Obydwa składniki zalej 500 ml wody i gotuj, aż staną się miękkie. Odcedź mięso i warzywa (marchew pokrój w talarki i włóż z powrotem), a do wywaru dodaj połowę posiekanego koperku. Z mąki i jajka przygotuj ciasto na lane kluski. Wlewaj je cienkim strumieniem do wrzącej zupy, by powstały...

  • Rosół po japońsku

    ...większą głębię smaku zyskuje zupa. Najbardziej klasyczne połączenie to po prostu kluski zalane wywarem z kurczaka i doprawione sosem sojowym. W niektórych regionach Japonii kurczak jest zastępowany wieprzowiną. W innych dominują owoce morza czy suszone anchois. Kluski mogą być jajeczne, ale nie muszą, cienkie lub grubsze. Tak jak w przypadku steków w klasycznych restauracjach kelner lub szef kuchni...

  • ...około 20 minut. Nasza rada Najlepszym dodatkiem do takiego rosołu jest makaron ryżowy. Jeśli nie mamy, może być po prostu cienki makaron lub lane kluski. Przygotowanie: ok. 60 minut...

  • .... Powstałe ciasto wlewaj cienkim strumykiem do wrzącej zupy, cały czas mieszając. Gdy lane kluski stwardnieją (po 2-3 minutach), zdejmij zupę z ognia. Przed podaniem posyp startym żółtym serem oraz...

  • Śniadanie, które doda ci siły na cały dzień

    ....  Najlepiej by było lekkie, ale sycące. Śniadanie ma dodawać sił i wzmacniać organizm. Takie warunki spełniają np. kanapki z wędliną, serem (i warzywami), omlety lub jajecznica. Jeszcze zdrowsze są...

  • Bosacka: Rosół czy bulion?

    ...makaronu można przygotować kluski lane. Szybkie i proste do zrobienia. Wystarczą jajka i mąka. Dwa jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy 4 łyżki mąki. Mieszamy do uzyskania w miarę gładkiej masy. Jeśli będzie za gęsta, dolewamy odrobinę wody i ponownie mieszamy. Wlewamy na gotujący się rosół. Kluski lane mają 93 kcal w 100 g, makaron dwujajeczny ugotowany to 125 kcal w 100 g. Katarzyna Bosacka...

Przepisy na temat: lane kluski z warzywami
  • Rosół – czego o nim nie wiedziałaś?

    Rosół to niezaprzeczalnie król niedzielnego obiadu, stały bywalec polskich stołów. Ochoczo serwowany na co dzień i od święta. Wszyscy doskonale znamy oraz doceniamy jego wyjątkowy smak. Co takiego ma w sobie, że możemy go jeść i jeść? Poznaj tajemnice rosołu oczko po oczku!

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...: "Kluchy i kapusta". Takie gotowane kluski z kartofli. Nie lane. Z tartych ziemniaków. Ze słodką kapustą, nie kiszoną. Ksiądz mówi: "O, to ja tego nie będę jadł, ja już nie mogę, całe lata czegoś(...) by powstała jednolita, spójna masa. Nie może być za rzadka, bo się kluski rozlecą. Wrzucić na wrzącą wodę. Gotować około 12 minut, aż zmiękną. Kluski podawać z kapustą, polane skwarkami. Zdarzało...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...- z kluseczkami z lanego ciasta. W delcie Dunaju koniecznie trzeba spróbować natomiast znakomitej borş pescaresc - barszczu rybnego, na wodzie z Dunaju, z mamałygą. Szczególnym rodzajem zupy podawanej zwłaszcza(...) smażonej na smalcu i zapiekanej w sosie pomidorowym razem z całymi warzywami i wędzoną szynką. W Banacie natomiast, na stołach króluje pilaf bănăţean - pilaw z ryżu i mnóstwa warzyw smażonych na cebulce...