• Informacje na temat:

    latwe ciasto budyniowe

Artykuły na temat: latwe ciasto budyniowe
  • Ciasto drożdżowe

    Ciasto drożdżowe nie należy do łatwych, ale nie należny się zniechęcać. Oto przepis, z którym krok po kroku poznasz tajniki sztuki cukierniczej.

  • .... Piecz 8-10 min. w 200ºC. Lekko schłodź. Potem je wyjmij. Połóż na stole czysty pergamin. Biszkopt oprósz mąką. Blachę odwróć. Ostrożnie wyłóż ciasto na pergamin. Oderwij od biszkopta przyklejony papier(...) plastrami ciasta. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2-3 godziny (krem powinien trochę zesztyw-nieć). Wyjmij. Przełóż na talerz większy nieco niż miska, by można było ułożyć...

  • Łaciaty serniczek

    Dwukolorowe łatwe ciasto.

  • Zacznij od upieczenia tradycyjnego cienkiego biszkoptu (jak na roladę). Ciasto rozsmaruj na blasze(...)). Ciasto pokrój na paski o szer. ok. 8 cm. Pierwszy pas zwiń w roladę i ustaw ją pionowo na środku talerza. Kolejny pas zawiń dookoła rolady. W ten sam sposób zawiń drugi i kolejne pasy, aż...

  • Ciasta bez pieczenia

    ...obciąż ciasto np. deską i ustaw na niej słoik z wodą. Odstaw sernik na kilka godzin do lodówki. 5. Po schłodzeniu usuń obręcz tortownicy, a sernik przełóż na paterę. Brzegi obficie posyp kminkiem lub dowolnymi wiórkami. Gotowe ciasto udekoruj suszonymi owocami i rodzynkami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 380 kalorii Batoniki z migdałami i imbirem Składniki na 20-25 sztuk...

  • PIERNIK KĘTRZYŃSKI - ŚWIĄTECZNY AKCENT NA BOŻONARODZENIOWYM STOLE

    Ciepłą atmosferę podczas świąt wypełni słynący z niepowtarzalnego smaku PIERNIK z Kętrzyna. Piernik, którego niezwykłość tkwi przede wszystkim w aromatycznym korzennym zapachu i doskonałej jakości, i co ważne, najprostszym sposobie wykonania. PIERNIK KĘTRZYŃSKI to niezawodne i łatwe do sporządzenia ciasto w proszku, które, dzięki odpowiednio skomponowanej recepturze, wyśmienicie smakuje i pachnie...

  • Serowe pyszności

    ..., 2 łyżki bułki tartej. Masa serowa: 1 kg mielonego białego sera, 5 jajek, 1/2 kostki masła, szklanka cukru pudru. Przygotowanie: Składniki na ciasto wymieszaj, zagnieć i włóż w folii do lodówki na 25 minut. Ciasto rozwałkuj, piecz w formie wyłożonej papierem 15 min w 200 st. C. Mak sparz, osącz i zmiel dwa razy w maszynce. Utrzyj mak z cukrem i żółtkami, dodaj aromat i bułkę tartą. Połącz...

  • Orzechowe frykasy

    Tarta jabłkowo-orzechowa Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 25 dag musli, 10 dag mielonych orzechów laskowych, 5 dag mąki pszennej, 20 dag zimnego masła, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, sól, tłuszcz(...) i posiekaj je. Kolejno dodawaj cukier, żółtka oraz szczyptę soli i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut. 2. Formę na tartę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką...

  • Tylko odrobina słodyczy

    .... 4. Masę przełóż do wyłożonej pergaminem formy keksowej (wypełnij ją co najwyżej w 2/3). Piecz godzinę w 180° C. Pergamin usuń dopiero, gdy ciasto zupełnie ostygnie. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem(...) ciasto, łatwo odstające od ręki. Ciasto wyrabiaj około 10 minut. Ponownie przykryj i zostaw w cieple do wyrośnięcia na 30 min. 3. Następnie ciasto ponownie zagnieć i podziel na 6 porcji. Z każdej uformuj...

  • Uczta dla zmysłów - ciasteczka nie tylko od święta!

    ...tylko na święta, choć w tym czasie smakują nieco inaczej... Z podanych składników zagniatamy ciasto. Masło można posiekać, mąkę przesiać, ale nie jest to konieczne. Można zrobić ciasto z dwóch porcji i do jednej dodać kakao. Gotowe ciasto zawinąć w folię lub papier i wstawić do lodówki na około 20 minut. Po upływie tego czasu należy rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy na grubość 2-3 mm...