• Informacje na temat:

    latwe ciasto z piana

Artykuły na temat: latwe ciasto z piana
  • Faworki z ciasta piwnego

    Wbić żółtka do naczynia z podziałką. Dopełnić piwem do objętości 250 ml (nie licząc piany). Dobrze roztrzepać. Wsypać mąkę na stolnicę. Dodawać stopniowo piwo z żółtkami i zarabiać ciasto, dokładnie wyrabiając (powinno być dość twarde). Odkrawać kawałki ciasta i rozwałkowywać je. Kroić mocno wydłużone prostokąty, każdy naciąć wzdłuż na środku. Przełożyć ciasto przez otwór, formując faworki...

  • .... Przesiej mąkę, dodaj rozpuszczone masło, białko z bakaliami i dobrze wymieszaj. Podłużną formę (do chleba) wysmaruj tłuszczem, wysyp mąką, wyłóż ciasto i wyrównaj powierzchnię. piecz 40 minut(...). Upieczone ciasto polej polewą, udekoruj kandyzowanymi owocami i wstaw do lodówki do stężenia. Czas: 70 minut | Koszt: do 20 zł | Poziom: łatwy |14 porcji, 430 kcal/porcja...

  • ...kuskusie (mielone tylko w kaszy) i usmaż. 10. Lekkie ciasto Kuskusu można użyć do ciasta zamiast mąki. 250 g kuskusu zalej gorącą wodą. Gdy spęcznieje, dodaj 500 ml jogurtu naturalnego, 100 g cukru i wymieszaj. Dodaj pokrojone 3 połówki brzoskwiń z puszki i 3 żółtka. Piecz w blaszce wyłożonej papierem do piecz. ok. 30 min w 200ºC. Z białek i 3 łyżek cukru pudru ubij pianę, nałóż na ciasto...

  • Niezawodne ciasta

    ...galaretką. Sernik wstaw do lodówki na 2 godziny. 5. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami pistacjowymi. Ciasto trzymaj w lodówce. Przygotowanie (bez czasu chłodzenia): 30 minut Porcja: 280(...) z cukrem pudrem. Dodaj zimne twarde masło i posiekaj wszystko szybko ostrym nożem. Następnie dodaj żółtko i śmietanę i szybko zagnieć spójne, ale nie gładkie ciasto (kruche ciasto powinno mieć grudki...

  • Ciasta bez pieczenia

    ...obciąż ciasto np. deską i ustaw na niej słoik z wodą. Odstaw sernik na kilka godzin do lodówki. 5. Po schłodzeniu usuń obręcz tortownicy, a sernik przełóż na paterę. Brzegi obficie posyp kminkiem lub dowolnymi wiórkami. Gotowe ciasto udekoruj suszonymi owocami i rodzynkami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 380 kalorii Batoniki z migdałami i imbirem Składniki na 20-25 sztuk...

  • Ciasta i desery z czereśniami

    Przygotowanie: 1. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Margarynę połącz z mąką i posiekaj nożem, dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia i kilka kropel olejku zapachowego. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę. 2. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Ciasto wyjmij z lodówki, oddziel spory kawałek (posypiesz nim wierzch ciasta), resztę...

  • Rolada kakaowa

    Przygotowanie: Ubić 4 białka z 7,5 dag cukru. Pianę wymieszać z 4 żółtkami. Porcjami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem formy (32x39 cm). Piec 10 minut w 200°C. Biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną brązowym cukrem, usunąć pergamin, a ciasto ze ściereczką zrolować. Odłożyć do wystudzenia. Żelatynę...

  • ​Leniwe

    Czas przygotowania: 15-20 min. Porcja dla 2-3 osób. Stopień trudności: łatwy. Wykonanie Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Twaróg rozetrzeć z łyżką masła i żółtkami. Wymieszać z 4-5 łyżkami mąki. Dodać ubitą pianę z białek i na stolnicy zagnieść ciasto, podsypując w miarę potrzeby mąką, tak by dało się formować (z ilością mąki nie należy przesadzać, bo kluski mogą wyjść...

  • Cannelloni ze szpinakiem

    Posiekać cebulę i czosnek, zeszklić mieszając na 1 łyżce oleju, dodać rozmrożony szpinak, sól i pieprz. Dusić 10 min, ostudzić. Wymieszać z połową parmezanu, bułką tartą i pianą ubitą z 1 białka. Papryki piec 30 min w temp. 200°C, obrać ze skóry. Z mąki, 3 jaj, reszty oleju i 1 łyżki wody zagnieść ciasto, przykryć, odstawić na 30 min. Rozwałkować na placek, pokroić na długie paski o szer. 10 cm...

  • Muffinki z pianką

    ..., orzechy, proszek do pieczenia i sodę wymieszane z mlekiem oraz maślankę. Ciasto rozlewać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Na cieście rozłożyć owoce. Schłodzone białko ubić na sztywno...

Przepisy na temat: latwe ciasto z piana
  • Placek z orzechami

    Sposób przygotowania 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno posiekać. Lekko posolone białka ubić z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodając olej, wodę, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem.  2. Następnie delikatnie wmieszać jabłka i orzechy. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i piec w nagrzanym piekarniku w temp...

  • Sernik Zebra

    ...waniliowego do gotowania Przygotowanie: Mąkę, 100 g cukru, szczyptę soli i masło w kawałkach oraz jedno jajko wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować na krążek (ok. 32. Cm) i wyłożyć nim okrągłą formę do pieczenia. Ciasto nakłuć kilkakrotnie widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Czekoladę pokroić i roztopić w gorącej kąpieli. 3 jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli na...

  • Torcik z kawowym lukrem

    Sposób przygotowania 1. Blaty: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij,dosypując cukier oraz cukier waniliowy. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, połącz ją z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem, kakao oraz korzenną przyprawą. Porcjami wsyp do masy jajecznej, ciągle mieszając ciasto łyżką. Na końcu wrzuć suszoną żurawinę. Ponownie przemieszaj ciasto.  2. Spód dużej...

  • Jesienne desery na ciepło

    Śliwkowa rozetka na kruchym spodzie Sposób przygotowania 1. Kruchy spód: zimne masło posiekaj i wymieszaj z mąką, cukrami i solą. Zagnieć ciasto i wylep nim foremkę. Przykryj folią spożywczą, by nie przeszło zapachami z lodówki i schłodź przez 40-60 minut.  2. Nagrzej piekarnik. Ciasto ponakłuwaj widelcem, by nie "urosło" podczas pieczenia. Ciasto podpiecz w 180 st. przez 15 minut. Zostaw...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...ciasta: Nie oszczędzaj czasu na wyrabianiu ciasta drożdżowego. Musisz to robić tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia i dłoni. Wtedy ciasto się uda! Pyszny żurek i kiełbasa Gdy jest(...) drożdże nie są stare? Wrzuć kawałek do szklanki z wodą. Jeśli wypłyną, są świeże i możesz ich użyć. Kruche ciasto klei się do rąk i wałka? Nie podsypuj go mąką, bo będzie twarde. Włóż je na 15 min do...

  • Babka chlebowa

    ..., wyjąć. Polewę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu, polać ciasto. Można też zrobić polewę samodzielnie: tabliczkę gorzkiej czekolady topimy w kąpieli wodnej i rozcieramy ją z łyżką masła...

  • Przedświąteczna szkoła bab

    ...miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać ciepłe jajka, resztę cukru i rozpuszczone, ale nie gorące masło. Wyrobić ciasto rękami, aż będzie odstawało od stolnicy. Wyrobione ciasto przełożyć do(...) ściereczką i odstawić, żeby zaczyn wyrósł. 2. Żółtka ubić z cukrem pudrem na pulchny krem. Porcjami dodawać do zaczynu razem z pozostałą mąką i dokładnie wyrobić, by ciasto odstawało od miski i ręki...